Dacă, de bine, de rău, abia ne purtăm povara acestor timpuri absurde, pline de tot felul de isterii politicianiste, mai avem încă dreptul să ne deosebim unii de alţii, ca oameni, fără îndoială. Iar sinteza acestor deosebiri nu e dată numai de locul în care te găseşti la un moment dat în viaţă, ci şi de ce ai în cap şi cum gândeşti. Poţi să te afli oriunde în lume, dar asta nu înseamnă că ai ceva deosebit faţă de cel care îşi trăieşte viaţa în cel mai îndepărtat cătun din România. Poate eşti mai informat, trăieşti în modul „high-life” şi multe altele, dar „dacă eşti îmbrăcat ca un domn nu înseamnă neapărat că ai şi minte de om”. Însă, la noi, cel care părăseşte ţara pentru o perioadă de timp, e considerat de ceilalţi mult superior lor. Şi, din această cauză, cu toţii dăm dovadă de un exces de europenism. Toţi vrem să mergem în Vest de parcă am fi în ţara noastră într-un spaţiu al nimănui. Şi în trecut când se spunea că am fost la Viena, se dădea impresia că am fost undeva în interior.
Pe de altă parte, nu putem să uităm că de aproape treizeci de ani, câţi s-au scurs de la evenimentele din ’89, am pierdut nu numai acest timp, ci şi instinctul statal, chiar naţional. Mulţi nu mai vor să ştie că sunt români, mai ales dintre cei plecaţi „afară”. Clasa noastră politică se face vinovată de toate aceste pierderi. Asistăm la modul în care scandalul a ajuns cel mai sigur mijloc de a conduce. De fapt, nu numai că politicienii creează scandal, ci şi îl cheamă cu orice ocazie. Suntem în plin scandal creat de lupta pentru putere dintre Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis (părerea mea este că Dragnea va ieşi învingător, pentru că e victimizat zilnic). Aşadar, în plin Centenar al Marii Uniri, politicienii noştri îşi continuă micile sau marile afaceri, micile sau marile bătălii electorale, micile sau marile reforme care nu rezolvă nimic. La fel şi intelectualii. Mă refer la acea elită intelectuală care discreditează sistematic şi furibund tot ceea ce are tangenţă cu specificul nostru naţional. O elită intelectuală care îl are drept lider pe filosoful Gabriel Liiceanu, cu apetenţe internaţionaliste, marcată iremediabil de sindromul cosmopolitismului, şi care încearcă să impună cu obstinaţie idei şi precepte culese mai ales de prin Germania, inventând ad-hoc contexte aberante, incompatibile cu spiritul acestui popor. Pentru o astfel de elită dacă nu e Germania nu e nimic.
Prin urmare, problema clasei politice româneşti constă în pierderea capacităţii de a face diferenţe între bine şi rău, de a da speranţe oamenilor de mai bine. Iată de ce, odată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, mulţi dintre cei care nu au reuşit să-şi facă un rost în ţară au plecat acolo unde a… intrat România. Or, dacă majoritatea acestor oameni au plecat cu gândul la a munci, sunt şi dintre cei care doresc să se îmbogăţească peste noapte. Aşa au apărut indivizii care se ocupă cu traficul de carne vie, droguri, maşini etc. Iar dacă românul care a plecat la muncă în străinătate nu încetează să-şi iubească ţara, celălalt, care doreşte o îmbogăţire rapidă, vorbeşte urât despre ţara lui.
Nu-şi suportă conaţionalul, îl vorbeşte de rău în faţa străinilor şi îi pune piedici de tot felul. Aprecierile acestea le surprinzi dincolo de cuvinte, în privire, de pildă, sau în alte semne care îi trădează gândurile. Trebuie să fac o precizare pentru a nu fi înţeles greşit: fiecare caz are particularităţile sale. Dar vrând să se legitimeze, fiecare ascunde câte ceva din realitatea lucrurilor, dacă nu chiar realitatea întreagă. Pe fondul acesta a apărut individul cu mesajul anti-PSD atât de obscen. El reprezintă o altă lume, o lume aflată în descompunere, sfâşiată de o realitate urât mirositoare, dată pradă tuturor barbarilor şi bandelor de traficanţi, în care nu regăseşti măcar umbra palidă a vreunui ideal în afară de bani. Şi din care un filosof de talia lui Gabriel Liiceanu vrea să facă un program revoluţionar. Or, mulţi dintre cei care au plecat în străinătate, respectiv în ţările vest-europene, văd minunăţiile de acolo, dar nu înţeleg de ce ţara noastră e rămasă în urmă. Nu înţeleg, pentru că nu cunosc istoria ţării lor, deci nu-şi cunosc identitatea şi vor „o ţară ca afară”.
47 Comentarii
Anonim
Firea sa plece la cratiță.
Anonim
Să-i facă o omleta soțului, reprezentant al statului subteran.
Anonim
Nu va fi niciodată posibil să avem o țară ca afară.
De vină nu este nimeni altcineva decât ADN.ul
Anonim
Domnule, scuze, dar dacă insişti pe post de „editorialist” la ziar, ziarul respectiv îşi merită soarta ! Fă o pauză…mai lungă!
Goargăș
Din punctul meu de vedere, domnul Gheorghe Savu scrie niște editoriale de excepție. Nimeni nu este însă perfect (uneori critică fără temei contabilii din școli). Se vede că are o educație sănătoasă, de muscelean. Iar soarta ziarului, cu astfel de colaboratori, este pe mâini bune. P.S. Nu-l cunosc personal pe domnul G.S. și nici nu sunt contabil de școală.
Delia Dumitrica
Domnule, scuzati, dar cred ca nu sunteti un cititor fidel al acestui ziar. Altfel, v-ati fi dat seama ca Savu Gheorghe este un sociolog de elita, ale carui articole /observatii/cugetari nu pot sta decat pe prima pagina. “Doar” de aceea se numesc editoriale…
Iuri
De ce-și permite acest anonim să-l jignească pe dl Savu? Pentru ca nu a mai fost publicat nr. de accesări, daca ar fi fost publicat acest nr. zicerea anonimului ar fi fost infirmata. Deci acest anonim este un las, pentru ca nu a avut curaj să-l înfrunte pe Savu când avea sutele de accesări si a așteptat pana acest număr nu mai apare. Deci, concluzia, in aceste condiții dl Sacu sa se aștepte si la alte aprecieri negative pe aceasta tema.
Anonim
Domnule „Iuri” , eu nu ştiu câți bani face anonimatul (dar e mai cinstit decât identitatea falsă -„sub acoperire”). Sunt şi eu ofițer (r) al armatei române , dar nu bat apa în piuă la ziar cu acelaşi editorial (matrice-idei noi, de loc !) clonat în zeci şi sute de numere diferite ale ziarului .
Soldatul rebel
Despre CADA ce părere aveți?
Anonim
CADA a fost acum vreo 30 de ani locul în care s-au născut „generațiile” care n-au făcut/nu fac ARMATA , dar practică, pe € & $ , # „Revolta” !
Anonim
Nu cred ca ai fost ofițer al armatei romane pentru ca faci greșeli gramaticale, mai ales cu adverbele.
Anonim
De loc am inteles ca dl savu e de prin Muscel, ce treaba ara asta cu idei noi?
Anonim
Poate ca Firea are argumente pertinente, dar intrebarea e, de ce acum…
Anonim
a.
Contabilii din școli, nu sunt de capul lor. Aceștia execută ordine de la cei care i-au angajat pe P.C.R. și șpagă sănătoasă.
Ca și- în cazul jandarmilor cu ocazia festifităților dein 10 august 2018, și contabilii execută cu sârg și conștiinciozitate ordinele primite cu toate că știu că încalcă legea la greu, prin ceea ce fac cu bună știință furând din buzunarul cadrului didactic și nu numai (inclusiv buzunarul statului fiind prăduit).
Eu nu sunt nici contabil, dar nici funcție de conducere nu am cum au sunt mulți alți nemulțumiți de cei care critică activitatea contabililor.
Dacă șefii jandarmilor au fost deja puși sub acuzare, oare o fi departe momentul când șefii educației vor fi puși sub acuzare?
Oare cum se vor apăra contabilii pentru că au încălcat legea, trecând granița infracționalității?
Să sperăm că acest moment va fi cât mai aproape …
Anonim
Rectific
Eu nu sunt nici contabil, dar nici funcție de conducere nu am cum sunt mulți alți nemulțumiți de cei care critică activitatea contabililor.
Puiu
Eu nu mai comentez scrierile dlui Savu decand s-a enervat la un comentariu al meu și m-a trimis în ” lumea proștilor”.
Dar ,asta nu înseamnă că nu-i citesc editorialele.Ar fi o pierdere din parte mea.
Chiar nu accept jigniri la adresa unui om, de care am mai spus că este un erudit.Stiu că dl Savu se poate apăra singur.Mai știu că are un control extraordinar asupra personalității Domniei Sale.Am intervenit pentru că,așa cum am mai spus-o,nu mai suport ca tot ce avem bun sa fie atacat și distrus de niste nonvalori.
Anonim
Domnule „Puiu”, oricine are dreptul „să nu mai suporte” lucruri pe care dvs. le considerați „valori”, iar ei/ele ,”invers”! De ce credeți că numai „unii”pot/ar trebui să-şi exprime opiniile , iar ceilalți ,nu ? Vă reamintesc,din cărțile după care ați învățat şi dvs. (cred) , opiniile(toate) nu sunt nici adevărate , nici false. Ele sunt doar convingătoare sau neconvingătoare, conform argumentelor care stau la baza lor , pe care unii pot să le accepte, iar alții, nu.
Criteriul Adevărului este concordanța ideilor cu REALITATEA (experiența, practica). Dar, să mai şi …citim !
Puiu
Eu nu cred nimic și iau comentariul dvs. așa cum este.Chiar nu va contrazic și va respect opinia.Accept unele idei din comentariul dvs. și chiar sunt corecte.Nu am vrut să mă situez de nicio parte a baricadei,mai ales că nu există.
Anonim
Cum înțeleg eu critica „anonimului” față de opiniile editorialistului la care se referă :
„Anonimul” nu pune în discuție adevarul (eventual) al opiniilor exprimate de editorialist , ci doar REPETAREA aceloraşi idei şi în multe alte „materiale” publicate anterior !
Şi nu pune în discuție „valoarea” editorialistului , care este dată nu de simplele opinii ale unuia sau altuia, ci de virtuțile ziaristului de a scrie articole originale care devin MODELE şi pt. alții care scriu „la…ziar”!
În acest sens, critica este constructivă, îndemnând editorialistul să nu se „plafoneze” şi să trateze despre multe alte teme de actualitate.
Implicit , se manifestă încrederea că respectivul poate mult mai mult , pt. că talentul nu se pune „în discuție”!
Boni
Explicația este trasă de păr deși o apreciez ,,pozitiv”. Revedeți, vă rog, ce a scris anonimul (ii). Este adevărat, unele idei sunt repetate de dl G.S. dar viața îl silește să ni le repună în pagină, poate așa ne intră în cap. Sunt adevăruri grave, care ne îngrijorează pe toți cei de bună credință.
Anonim
Domnule „Boni” ,iertați-ne, noi n-am ştiut că ziarul „Argesul” se adresează şi…”celor grei de cap”! Chiar iertați-ne, noi având şi alte treburi !
Boni
Stimate domn, dacă ai și alte treburi (,,poate ai treabă și noi te reținem”), du-te……În privința ,,pricepătorului”, ești departe de a te ,,încadra” în standardul minim, dacă nu ai înțeles mesajul meu constructiv și nejignitor. Oricum, comentatorii pot observa si singuri gradul de suficiență afișat. Ce să ne mai facem noi, ăștia normali, cu atâția elitiști!?
Anonim
O replică pt 7.1.1.1.1. care de frică a blocat „Replay”-ul !
Domnule , nemaiavând dvs. argumente, ați trecut la ce vă reprezintă: invective şi înjurături !
Mă lasă indiferent /ă complexul dvs. de INFERIORITATE , pe care îl numiți abuziv „noi, aştia normali” ! Vă priveşte, dar , vă reamintesc, nu toți „normalii securişti” sunt „reangajați” pe posturi de „acoperiți”, după pensionarea „la limită de vârstă”.
Boni
O contra replică la replica de la 7.1.1.1.2. Nu este vorba de blocare și cu atât mai puțin de frică. Atât permite androidul smartphone-ului. Nu prea le aveți cu gadgeturile. Și nici cu altele, după cum se vede…Invective, înjurături, inferioritate, securitate…maestre, sunteți din alt film. ,,Geaba chichirez gâlceava dacă nema putirința”
Anonim
Replică la 7.1.1.1.3. („Boni”) : Cumpărați-vă, d-le, un android „pe măsură”, că PENSIA pe care o incasați de la contribuabilii din România este şi pt. „îndeplinirea întocmai şi la timp” a „misiunii”/ (ORDINULUI) şi nu vă mai jumuliți „penele”, doar-doar v-o remarca zelul …şi ŞEFUL !
Hai, Hai …EXECUTAREA !
Puiu
Dar că domnul Savu are doua editoriale într-o săptămână și de mulți ani ,că a publicat continuu indiferent de anotimp și de perioada de vacanta,ați văzut?E mult,e puțin,e greu,e ușor,sau cum e?
Anonim
Dacă a aşa de…”greu”, cineva să-i aducă aminte respectivului ofițer că este „pensionar al armatei române” cu o PENSIE care îi face pe ACADEMICIENII României( de azi !) să „îngălbenească” de…”invidie”!
Anonim
În cadrul armatei au activat ofițeri de toată onoarea dar și APV-iști.
Anonim
Corect şi adevărat !
Anonim
Pai, tu ești academicianul?
Petre
Nu toți pensionari din armată o duc bine, precum nici toate cadrele didactice nu au palate ca ale lui Tudosoiu & Company.
Boni
Pentru anonimul de la 7.1.1.1.4. APV-istule, executarea să le spui rudelor tale, nu mie. Eu am un telefon foarte bun. Despre telefonul tău era vorba. Platesc impozite si taxe lunare cât două pensii de militar (ai priceput, cred, că sunt în activitate). Iar androidul nu se cumpără, este un program aflat în telefoanele Samsung. Greu….Și nu lucrez și n-am lucrat la ordin, ca alții…
Anonim
Adică eşti pensionar „reangajat” de d-l Titi la Inspectorat pe post ținut neocupat, special pt. acoperiții securității Şi te cheamă …”de la Mârghia”!
Boni
M-ai prins….de aceea voi tăcea, ha ha,ha….
Anonim
Cum sa nu ne dorim o tara ca afara daca si in aceste comentarii se vede cat de rai suntem
Anonim
Cei mai răi sunt hashtag-iștii rezistenți la orice argument rezonabil, spălați pe creier. Vă place comportamentul acestor derbedei față de președintele Curții Constituționale a României? De ce nu se sesizează nimeni? Când a fost vorba de bschetbalistă sau de alți reprezentanți ai statului underground, au fost arestați oameni pe stradă.
Anonim
Aud?
Anonim
Ce dorești să auzi?
Anonim
Părerea despre zicerile de la 10.1.
Anonim
Depinde ce înțelegi prin cuvântul „derbedei”, întrucât limba română conferă mai multe înțelesuri acestu cuvânt:
De exemplu pentru mine sunt derbedei:
– toți politicienii fără diferență de culoare, inclusiv musiu Dragnea cel cu mustață.
– toți cei care au ocupat funcții de conducere pe PCR și șpagă. (nu cred că îmi puteți da un exemplu de șef de instituție în Argeș care să- și fi ocupat postul fără a apela la cele de mai sus)
– toți cei care fac parte din aparatul de represiune și încalcă legea la greu . Aici, specific avem o grămadă de milițieni care se ocupă de înscenări, etc.
etc.
Pe de altă parte termenul de golani, aplicat celor mai sus menționați este prea blând, întrucât ei sunt la bază infractori, escroci, etc.
Anonim
Am înțeles#!
Anonim
Vezi că se poate!
Ianus
Daaaaaaaa, #####….mulți și….inteligenți…de bubuie…
Dora
Am citit comentariile de mai sus. Unele dintre ele sunt halucinante. In popor sa spune ca S-a trezit si nea Ion ca e si el om, asa cum s-a trezit cel care se ia de scrierile acestui om dedicat scrisului. Il citesc din 2012 si de atunci am impresia ca nu sunt singura. Sunt o femeie care lucreaza intr-un domeniu foarte complex, unde problemele sunt inevitabile, ceea ce presupune sa am judecati de valoare, pe care de altfel le iau din editorialele publicate in Argesul. Ma refer la toate editorialele.
Anonim
Se vede !
Anonim
Argesul promoveaza valoarea
Anonim
Valoarea (ideal-generală) se promovează doar prin promovarea valorilor (real-concrete).