Majoritatea persoanelor sunt confortabile cu miscarile implicate in urcarea treptelor, insa in cazul unui stepper, diferenta este ca treptele nu se termina, iar tu trebuie sa tii pasul cu aparatul de fitness. Cu toate ca acesta implica o tehnica elementara de folosire, cele mai multe persoane inteleg miscarea necesara de prima data cand incep sa foloseasca aparatul. Singurele parti mai dificile sunt atunci cand maresti viteza de urcare, intensitatea antrenamentului sau durata exercitiului.
De ce sa alegi un stepper pentru a te mentine in forma?
– Aceste aparate fitness sunt ideale pentru solicitarea si tonifierea partii inferioare a corpului, intrucat miscarea pe care o vei face va “lucra” absolut toate grupele de muschi ale picioarelor, inclusiv fesierii.
– Aparatul ofera exercitii cardiovasculare excelente, insa iti poate creste rezistenta la efort intr-un mod in care articulatiile tale nu vor avea de suferit. Alergarea in parc sau urcarea treptelor poate dauna, in timp, celor cu sensibilitate in zona gleznelor sau a genunchilor, insa impactul este mult redus atunci cand folosesti un astfel de aparat.
– Echilibrul si stabilitatea musculara vor fi imbunatatite in urma exercitiilor regulate.
– Atunci cand doresti sa progresezi, poti ajusta intensitatea antrenamentelor prin cresterea rezistentei aparatului.
– Daca vrei sa folosesti acest tip de aparate fitness acasa ori la birou, trebuie sa stii ca dimensiunile unui stepper sunt mai mici decat cele ale unei benzi de alergat, astfel incat ii vei putea gasi loc chiar si intr-una dintre camerele dormitorului tau.
Esti incepator? Iata cateva recomandari care te vor ajuta!
– Atunci cand incepi primul antrenament pe stepper, probabil ai impresia ca nu vei putea rezista niciodata foarte mult, intrucat picioarele iti obosesc foarte repede. Cheia succesului in programele de antrenament este ritmul – daca setezi o rezistenta prea mare sau daca vrei sa “urci” prea repede, iti va fi greu sa mentii ritmul ales si sa duci exercitiul la bun sfarsit. Astfel, cel mai bun sfat este sa incepi cu un ritm rezonabil si sa il mentii pana simti ca ai putea sa cresti intensitatea exercitiului.
– Dupa ce reusesti sa te acomodezi cu rutinele, poti incepe sa dezvolti un plan de antrenamente care sa te ajute sa progresezi. Astfel, va fi necesar sa variezi tipul de exercitii si intensitatea acestora. Pe langa progres, varietatea exercitiilor te va ajuta sa iti pastrezi interesul pentru fitness si sa nu te plictisesti pe parcursul sesiunilor.
– Paseste drept cu talpa pe aparat si incearca sa tii spatele drept pentru a mentine o postura corecta pe toata durata antrenamentului.
– Odata ce te-ai obisnuit cu aparatul si cu schimbarile de ritm, incearca sa folosesti cat mai putin manerele. Acest detaliu iti va solicita chiar mai mult musculatura picioarelor, iar rezultatul va fi arderea mai multor calorii pe parcursul exercitiilor pe stepper.
– Atunci cand nu ai un punct de sprijin pentru maini, musculatura trunchiului lucreaza pentru a te ajuta sa iti mentii echilibrul. Practic, vei solicita si tonifia muschii abdominali si cei ai spatelui de fiecare data cand vei da drumul balustradei specifice acestui tip de aparate fitness.