Giulia Cristescu este elevă a Liceului de Arte „Dinu Lipatti”. Printre altele, este pasionată de fotografie, ea clasându-se pe a doua poziţie la concursul de fotografie „Piteştiul meu”, organizat de către Primăria Piteşti. Giulia se caracterizează ca fiind o fire perseverentă care a încercat „de toate”. Când avea 10 ani, a participat la o emisiune culinară unde a încurcat zahărul cu sarea… Acum face lecţii de canto şi pian. În afară de fotografie, adoră teatrul, dar îi plac şi sporturile extreme; ar vrea pe viitor să poată sări cu paraşuta.
„Piteştiul meu”
– Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?
– Aparatele de fotografiat au făcut mereu parte din viaţa mea. Au fost prezente în casa mea de când m-am născut. De la o vârstă fragedă am început să capturez pe peliculă unele momente. Când eu trebuia să mă joc ca un copil normal, lăsam totul deoparte şi mă jucam cu aparatele foto din biroul tatălui meu. Tata m-a învăţat cum să-mi pun în valoare această latură artistică. Şi acum este alături de mine, la orice pas. De asemenea, mă îndrumă şi profesorul meu de Artă Fotografică, Remus Cîrstea.
– Cu ce gânduri ai decis să participi la concurs?
– Am aflat de el dintr-un ziar local şi mi-am spus că merită să încerc şi eu. A avut o singură etapă, în care participanţii au avut de fotografiat o clădire (la alegere) din oraşul nostru, Piteşti. Am înscris mai multe fotografii în concurs, dar premiată a fost cea care prezenta Uniunea Artiştilor Plastici. Pentru mine a fost o experienţă nouă şi foarte frumoasă. Am încercat să descopăr cât mai multe clădiri din oraş. De exemplu, clădirea care mi-a adus locul 2 nu era ştiută de mine înainte de acest concurs. Mă declar total mulţumită de premiul pe care l-am câştigat. Sincer, nu mă aşteptam.
„Secretul unei imagini perfecte”
– Ce ar trebui să ştim pentru a realiza o fotografie reuşită?
– Fiecare cadru este diferit, fiecare situaţie este diferită sau necesită o abordare de moment. Trebuie să fii atent la toate detaliile din jurul tău, la ce se întâmplă în fiecare colţ. De exemplu: un bătrân singur pe o bancă, în parc. Îmi place să surprind emoţia şi bucuria în fotografii. Trebuie să îţi iubeşti aparatul, iar acesta îţi va da la rândul lui imagini de neuitat. Un aparat mai bun, mai nou, nu te face un fotograf mai bun, aşa cum mi-a spus chiar profesorul Remus Cîrstea. Am învăţat de la cineva drag că, decât să investeşti o sumă mare (10-15 mii de euro) într-un aparat foto, mai bine călătoreşti în jurul lumii. O imagine reuşită cu un impact emoţional face cât o mie de cuvinte. Să uiţi de butonul verde al aparatului (auto), să pui pasiune în ceea ce faci. Aparatul ideal e cel pe care-l ai cu tine în acel moment, fie el şi un telefon, mereu să fii pregătit !
Nu lucrez încă în domeniul foto, dar îmi pun abilităţile în practică la Şcoala Populară de Arte şi Meserii. Visul meu este de a lucra pentru National Geographic. Pentru viitor plănuiesc să iau examenul la canto şi să surprind cât mai multe emoţii în fotografiile mele, să fac înconjurul lumii cu ele.