Daniel Cîrstea are 21 de ani şi este student în anul III la Informatică. A ales să meargă în Lituania pentru a studia şi a căpăta noi experinţe. „Mă descriu ca o persoană energică, optimistă şi dornică să înveţe mereu lucruri noi. Reţeta succesului? Foarte simplu. Concentrează-te pe ceea ce vrei să realizezi. Apoi ia o foaie de hârtie şi pune la linie paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru a realiza acel lucru. Cu logică şi calm. Astfel, lucrurile nu vor mai părea dificile.” Despre ce a trăit în Lituania, dar şi alte proiecte la care lucreaza, Daniel ne vorbeşte în următorul interviu.
„Cea mai bună decizie”
– Ce te-a împins să mergi într-o altă ţară pentru a studia?
– Iniţial nu am vrut să plec. Voiam să mă angajez la o companie, dar lucrurile nu au mers cum am plănuit. Mai târziu am luat în consideraţie posibilitatea plecării cu o bursă de studii Erasmus, deşi nu eram sigur că e ceea ce vreau. Totuşi, am trecut peste acea frică de a călători şi, deşi mă gândeam la început la Spania, am ales Lituania. Niciun student de la facultatea noastră nu a mai fost acolo înainte. Am zis că o să fie o aventură pe cinste să merg într-o ţară baltică. Am ajuns acolo şi am realizat că am luat cea mai bună decizie.
– Cum ai fost primit în Lituania?
– Aproape în toate universităţile din Lituania există ONG-ul Erasmus Student Network (ESN). Astfel, are grijă ca studenţii internaţionali ce ajung acolo să se bucure de experienţa de student Erasmus. La început, fiecărui student i se atribuie un mentor (student local) ce îl îndrumă sau chiar îl ia de la aeroport dacă este nevoie. Am ajuns acolo şi totul s-a mişcat foarte repede. Mai venisem cu încă trei colegi şi fiecare avea mentorul lui. Ne-au luat şi ne-au dus la cămin. Am fost foarte plăcut surprins când am văzut condiţiile, arăta impecabil, parcă era hotel mai mult. Era o atmosferă destinsă, internaţionali peste tot. Ne-am făcut mulţi prieteni din diferite ţări şi am învăţat multe unii de la alţii. A fost greu pentru mine când am decis să mai rămân un semestru şi toţi ceilalţi plecau, dar în semestrul al doilea le-a fost greu altor studenţi când a sosit momentul ca eu să plec. Am împărţit foarte multe momente împreună. Cât despre lituanieni, pot spune că sunt oameni mai închişi în ei, dar odată ce începi să îi cunoşti, îţi devin prieteni foarte buni. În general sunt calmi, iar dacă ai nevoie de ajutor, te poţi baza mereu pe ei.
„O să urmez masterul în Lituania”
– Cum ai descrie această experienţă?
– Nimic nu se compară cu această experienţă pe care am avut-o. Oamenii pe care i-am cunoscut şi locurile pe care le-am vizitat mă făceau să nu mai vreau să mă întorc în România. De altfel, urmează să retrăiesc din plin această experienţă, luând recent decizia să urmez un program de master în Lituania.
– Te-ai gândit vreodată să rămâi acolo definitiv?
– M-am gândit uneori, deşi în anumite aspecte eşti limitat. Ca orice ţară, au şi ei problemele lor, dar în ceea ce priveşte domeniul meu de studiu sunt mult mai dezvoltaţi decât mă aşteptam. Nu ştiu acum ce să spun, vedem ce va urma.
– Care sunt diferenţele între a studia în România şi ce ai trăit în Lituania?
– Vilnius University este printre primele 500 de universităţi din lume când vine vorba de educaţie. Nicio universitate din România nu cred că va atinge acel top în viitorul apropiat. La noi, corupţia reprezintă o mare problemă şi din păcate învăţământul românesc are de plătit. În timpul în care am studiat acolo nu aveam mult timp să stau degeaba. Trebuia să învăţ constant. Se punea foarte mare accent pe proiecte şi munca în echipă, totul era profesional, lucru care m-a atras foarte mult. A fost greu, dar m-am adaptat în timp.
– Ce plănuieşti pentru viitor?
– Pe viitor plănuiesc să încep un program de master la Vilnius University, lucru pe care mi l-am propus de ceva timp. În viitorul îndepărtat, poate voi face şi studii doctorale. De asemenea, acum lucrez la un proiect foarte interesant pentru licenţă şi anume o platformă de e-learning. Lucrez de ceva timp şi la ea şi cine ştie, poate va ajunge la fel de bună ca Moodle.
„Visul meu este simplu”
– Daniel, care este visul tău?
– Visul meu este simplu. Vreau doar să aduc contribuţii în lumea în care trăim, ceva pentru care voi rămâne mereu amintit.
– Recomanzi tinerilor să meargă în alte ţări pentru studii şi experienţă?
– Pentru mine a fost cea mai bună experienţă de viaţă pe care am avut-o. A fost o experienţă unică şi din care am avut foarte multe de învăţat, unde am realizat ce vreau să fac în viaţa mea de aici încolo. Recomand tuturor celor ce au ocazia să studieze în alte ţări să nu mai ezite, pentru că e posibil ca cea mai importantă perioadă din viaţa lor să înceapă atunci.
2 Comentarii
Egle
Daniel este cel mai bun! Sunt foarte fericit că îi place țara mea! Cele mai bune urări din Lituania!
Delia Dumitrica
Esti un student extraordinar, dar ceea ce ma bucura si mai mult e faptul ca doresti sa contribui la a schimba in bine societatea in care traiesti. Asta inseamna ca tinerii studiosi ca tine nu se regasesc in cea actuala … Pacat! Sper sa ti se indeplineasca visul.