„Băga-mi-aş buletinul de vot în gropile din cartier!”, a izbucnit, ieri, un piteştean oleacă turmentat, împrumutând limbajul muncitorilor care sfredelesc asfaltul din Piteşti şi pe ploaie, şi pe soare, tuburând liniştea oraşului cu zgomotul unui şantier neproductiv…
Căznitele lucrări din Trivale constau în reabilitarea părţii carosabile, amenajarea de noi locuri de parcare şi repararea trotuarelor. De luni bune, marea reabilitare urbană – care-i departe de a se finaliza! – îi osândeşte pe alegători la un trai în tonuri de noroi.
Dis-de-dimineaţă, drumurile răscolite de buldoexcavatoare (ce arată, pe alocuri, ca după un bombardament!) au fost luate la picior de o… câtime de electorat. Din când în când, în pustiul aleii, câte un ins zăbovea preţ de un minut în faţa panoului electoral văduvit de afişe. „Eu cu cine votez?….”
Pe la ora 9.20, doar 48 de oameni dintre cei peste 1.800 cu drept de vot se prezentaseră la urne la una dintre circumscripţiile din Trivale (Şcoala „Mircea cel Bătrân”).
În clasa eliberată de băncile elevilor au fost puse sub formă de „L” mesele ocupate de membrii biroului electoral. Unul îţi scana la intrare cartea de identitate, un altul te punea să semnezi de-a-ndoaselea în rubrica ta de pe lista cu votanţii, un altul îţi dădea ştampila, un altul îţi înmâna buletinele de vot, te duceai frumos în cabină, trăgeai după tine perdeaua albastră – Pac! Pac! Pac! – ieşeai, un altul te ghida la urne, îţi dădea sfaturi cum să le bagi (buletinele de vot!), un altul îţi lua înapoi ştampila, un altul te întreba dacă… ai dat
înapoi ştampila… Un asemenea „călcat” pe picioare (ca să treacă mai repede vremea şi să dea impresia că se munceşte) numai la instituţiile publice mai întâlneşti (la o coadă stai să te întregistrezi şi să primeşti, în cel mai bun caz, un formular, la o altă coadă, aflată chiar şi la un pas distanţă de prima, te aşezi să plăteşti – ăsta-i „statul” de la stat!).
Pentru mulţi piteşteni, alegerile locale au avut parfumul florilor de tei amestecat cu mirosul prânzului duminical (fripturi, sarmale, supe sau… răbdări prăjite!).
După 26 de ani, din nou alegeri în Duminica Orbului!
Argeşenii – şi nu numai ei – au fost chemaţi din nou la urne, după 26 de ani, să voteze în Duminica Orbului. În a cincea zi de duminică, după cea a Învierii, creştinii ortodocşi sărbătoresc Duminica Orbului. Anume ziua când Iisus a săvârşit minunea de a da vedere orbului din naştere. În a cincea zi de duminică, după cea a Învierii, s-au desfăşurat şi primele alegeri aşa-zis libere şi democratice de după 1989. Aşadar, acum 26 de ani, la 20 mai, românii au fost chemaţi la vot. A rezultat (în urma unei prezenţe masive la urne) o victorie zdrobitoare în cazul FSN şi a lui Ion Iliescu. Au votat atunci aproape 15 milioane de cetăţeni (mai bine de 86% dintre cei cu drept de vot), iar Ion Iliescu a câştigat cu un scor de peste 85%. Contracandidaţii săi au fost Radu Câmpeanu (PNL), care a obţinut puţin peste 10% din sufragii, şi Ion Raţiu (PNŢCD, pentru cine-şi mai aduce aminte ce înseamnă acronimul acesta), ocupantul locului al treilea, cu un nesemnificativ 4%.
Şi încredere, şi resemnare…
Alegerile de ieri au fost aşteptate cu maxim interes în Argeş din mai multe motive. Primul este acela că PSD nu mai are cele două „locomotive” care au tras după ele ani la rând partidul: Constantin Nicolescu este încarcerat pentru „Dosarul Şcolilor”, iar primarul Tudor Pendiuc a fost nevoit să candideze ca independent, deoarece PSD a instituit un cod de integritate care nu i-a mai permis edilului-şef acuzat de DNA în dosarul „Publitrans” să intre în ringul electoral din partea acestui partid. Toată lumea este curioasă să afle cum se descurcă PSD fără cei doi, dar mai ales toţi ochii sunt către Piteşti, oraş pe care Pendiuc îl conduce ca primar din anul 1992. Rezultatele alegerilor au fost aşteptate cu stări sufleteşti diferite. PSD şi Cornel Ionică au mobilizat mulţi membri de partid care au aşteptat cu speranţă rezultatele la sediul din centrul Piteştiului, în vreme ce Tudor Pendiuc, însoţit de mai mulţi apropiaţi, era plin de încredere la biroul său de la Casa Cărţii. În schimb, la PNL, principalul partid de opoziţie (teoretic) pentru PSD, domnea la sediul de campanie din Nord o stare de resemnare, de încordare, semn că rezultatele nu sunt pe măsura aşteptărilor. Vom reveni în ediţia de astăzi cu primele rezultate parţiale, urmând ca în această săptămână să prezentăm pe larg toate rezultatele înregistrate în judeţ. Primele semnale sunt acelea că PSD îşi menţine dominaţia în Argeş. Judeţ pe care îl conduce, din 1989 încoace!
A sărit gardul în curtea secţiei de votare
Puţin după ora 13 a zilei de ieri, un individ a sărit gardul care împrejmuieşte pavilionul administrativ al SC Ana IMEP, la parterul căruia era amenajată o secţie de votare, şi a aruncat prin curte un teanc de hârtii. Bărbatul a fost imobilizat de un agent al firmei care asigură paza respectivului operator economic, apoi a fost anunţată Poliţia Ştefăneşti. Sub privirile cetăţenilor veniţi să-şi exprime votul, suspectul a fost dus la sediul unităţii pentru verificări. Ulterior s-a constatat că respectivul este cunoscut ca suferind de afecţiuni psihice şi că aşa-zisele afişe erau nişte hârtii fără conţinut electoral. Drept care, împricinatul a fost lăsat să plece acasă. De remarcat însă vigilenţa agentului de pază, care a intervenit prompt şi a procedat conform legii, ceea ce a făcut ca procesul de vot să nu fie perturbat.
Nu s-au gândit la persoanele cu dizabilităţi
Conform legii, cetăţenii care nu se pot deplasa au dreptul să aibă acces la o urnă mobilă de vot. Trebuie însă îndeplinite mai multe formalităţi, aşa că unii renunţă să mai solicite urna. Sunt însă şi persoane cu dizabilităţi care se pot deplasa cu cărucioare la votare, dar… surpriză: nu pot intra în multe secţii! Trecem peste faptul că nu prea există rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Dar unele secţii sunt la etaj! Aşa încât mulţi oameni cu probleme, dar şi bătrâni cu dificultăţi la deplasare au renunţat să mai voteze. Cine răspunde oare pentru aceste deficienţe?
„Dacă o să câştig la loto, candidez”!
O fi miza alegerilor locale mare, dar şi miza pusă în joc de Loteria Română la cele trei jocuri principale a fost deosebită, cu multe zerouri în coadă. Aşa se face că mulţi alegători nici nu au ajuns în secţiile de votare până nu au trecut pe la agenţiile loto. „Dacă o să câştig la loto, candidez peste patru ani! Acum nu am avut bani, că mă băgam”, ne-a declarat Marian Dinu, un împătimit al jocurilor loto. Cele trei jocuri de ieri au fost Loto 6 din 49, Loto 5 din 40 şi Joker. Noi cu ce jokeri ne alegem după… alegeri?
Claudiu DIŢA, Val. NICOLAU, Mirela NEAGOE