„Plutim într-o ciorbă generală de ură, invidie şi răutate”, dixit Cristian Mungiu, regizorul care a făcut cunoscută România la Cannes. Când spune asta, un regizor, om care vede dincolo de orizontul omului de rând, atunci nu trebuie să mai avem niciun dubiu… Aşa e! De ce? Clasa politică! Ea este generatoare de rău. Bun, dar cine generează o clasă politică? Democratic, tot cetăţeanul are drept la vot şi, mână de la mână, cu ştampilă de la ştampilă, pe buletin de vot de la buletin de vot, alegem ceea ce numim „clasă politică”. Populaţia votantă, elctoratul, are o anumită condiţie socială, intelectuală, financiară şi, mai ales, o anumită educaţie (aici intră şi cultura). În funcţie de aceşti factori enumeraţi, avem o anumită societate, cu un anumit grad de civilizaţie, cu un anumit nivel de instruire. De aici şi electoratul.
În România, şcoala e în „insolvenţă de programe şi resurse umane”… Adică avem o calitate îndoielnică a actului pedagogic şi, în plus, programele şcolare sunt o catastrofă. Iată că am descoperit un prim vinovat: „şcoala”! O altă sursă de „educare” o reprezintă mass-media. Românii pierd cel mai mult timp la televizor, cu ochii pe cele mai proaste (infecte!) programe, prin care sunt transmise mesaje directe sau subliminale de imbecilizare a populaţiei. Am folosit termeni duri, conştient, pentru a sublinia mânia faţă de acest fenomen care va duce la dezintegrarea morală a neamului! Cineva ne vrea proşti! E un cerc vicios: electorat, clasă politică, societate, electorat… Cine dă de-a dura acest cerc?! Eu cred că noi înşine.
Tot el, regizorul Cristian Mungiu, zice că vechile noastre proverbe „Cine împarte parte îşi face”, „Hoţul neprins e negustor cinstit”, „Scopul scuză mijloacele” ar trebui anchetate de DNA. Amin! Ba chiar aş mai turna în plus la DNA şi „zicerile sfinte” româneşti „Să moară şi capra vecinului”, „Capul plecat sabia nu-l taie”… Şi poate aşa, ne mai vindecăm.
Nicolae BADIU
nicolae.badiu@gmail.com
P.S. DNA nu poate exciza şi nici măcar exorciza. DNA ne poate scăpa însă câteodată de consecinţele nefaste ale democraţiei (inerţiei…) votului. Doar revelaţia unei conştiinţe de neam ne-ar salva. Pare de domeniul absurdului, ştiu…
4 Comentarii
Belphegor
Domnul Badiu citeaza din Cristian Mungiu, regizorul care-si construieste gloria pe mizeria contemporana a romanului!
Altadata, prin anii ’80, intr-un eseu despre Republica lui Platon, Constantin Noica spunea:
„Toate roadele pamantului sunt plivite de buruieni inainte sa intre in viata matura, numai omul intra pe jumatate plivit! Ce se poate face cu el? Cu o caramida proasta, cum suntem fiecare dintre noi, nu se poate cladi o casa trainica!
Ca nu s-a cladit nimic cu noi e limpede din istorie, dar nu-I este limpede intotdeauna caramizii, adica omului!”
Realitatea este aceeasi, stimate domnule Badiu! Doar mijloacele de autoflagelare s-au schimbat. In sensul celor zise, chiar si simpla invocare a DNA, pe care o facem de cate ori avem ocazia, reprezinta un esec! Nu DNA-ul ne curata de noi insine, ci noi insine! Pentru asta , insa, ar trebui sa avem constiinta propriei identitati. La destramarea ei s-a lucrat intens si pentru ca tot amintiram de Mungiu, un rol principal in aceasta tragedie il are clasa politica.
Nicolae Badiu
Belphegor (…sau fantoma de la Louvre…), merită un răspuns de la mine. Stimate anonim,
Postările dumneavoastră vă trădează nivelul ridicat de cultură, de înţelegere şi, în plus, arată un real talent de scriitură! Să intrăm carevasăzică în subiect. Criticul litear Nicolae Manolescu zice că a fi patriot nu e tot una cu a fi naţionalist. Pe mine mă pune în încurcătură această afirmaţie…Eu credeam că nu e nicio diferenţă, în ignoranţa mea. Aşadar, plecând de la faptul că istoricul literar are dreptate, riscaţi, (fie şi sub pseudonim de demon…) să fiţi scos în afara patriotismului, acuzându-l pe regizorul Mungiu că s-ar bucura de succes de pe seama popularizării promiscuităţii româneşti. Păi, această mizerie morală, pe care o transpune pe peliculă Mungiu (spre deliciul juriului de la Cannes…) există, este o realitate!!! Nu vreau să fiu avocatul lui Mungiu, dar, în general, tot ce e mai oribil, mai hidos…place, mai ales în artă. Aici e de discutat mult. Şi revenind la subiectul articolului meu, proverbele citate, invocându-l pe Mungiu, mă enervează deopotrivă şi, sincer, în ce mă priveşte nu trebuia să observe Mungiu, pentru a vedea şi eu, dar pentru a atrage atenţia celor mulţi, din jurul meu, m-am gândit că e bine să-l pomenesc chiar pe Mungiu! Să plece fix de la el, cel care surprinde atât de bine, cu maxim de cinism, (şi fără pic de naţionalism în el…) subcultura, subcivilizaţia…de lângă noi, de zi cu zi…
Acum, că vorbim despre regizorul Mungiu şi despre succesul lui internaţional pe seama nefericirii poporului nostru…), am putea să facem fel şi fel de speculaţii, fie că ne-am referi la “Soros”, ca sponsor…fie la naţionalitatea sa…dar asta ar însemna să nu mai fim patrioţi ci doar nişte naţionalişti…ceea ce nu ar fi bine deloc! Manolescu zice ca a fi patriot e bine, că asta înseamnă să îţi iubeşti ţara, dar a fi naţionalist, cică ar însemna să urăşti pe alţii…Eu unul, m-am considerat naţionalist, până am dat de zicerea lui Manolescu. Eu iubesc pe toţi. Şi ţin la identitatea mea, la neam…şi cam atât. Deci patriot sunt cu siguranţă! Ar mai fi de pus, desigur o întrebare. Cine ar trebui să sponsorizeze, să promoveze, să prezinte în lung şi-n latul lumii şi faţa limpede, curată, virgină, încărcată de istorie, de fapte mari şi faţa inteligenţei, a talentului, şi faţa iubirii cinstite, a lacrimilor ţi a bucuriei deopotrivă…?!! Cine? Trădătorii de neam, afurisiţii de cosmopoliţi, făcături corcite, troglodiţi în haine politice şi cocoţaţi pe funcţii în ambasade, consulatge sau prin toate punctele ICR din lume, pe bani grei, din taxele şi impozitele noastre cinstite…? Cine?! Eu nu vă cer să ieşiţi de sub anonimat pentru că sună “al dracului” de bine acest pseudonim…
Belphegor
Stimate domnule Badiu, abia acum ati innobilat scriitura de origine! Meritati tot respectul meu, de care, de altfel, va bucurati ab initio. Da, aveti dreptate, oribilul place occidentului. Cu o precizare, sa fie la altii, nu la ei!
Belphegor
Stimate domnule Badiu, abia acum ati innobilat scriitura de origine! Meritati tot respectul meu, de care, de altfel, va bucurati ab initio. Da, aveti dreptate, oribilul place occidentului. Cu o precizare, sa fie la altii, nu la ei!