Conform tradiţiei, astăzi, în Joia Mare, se înroşesc ouăle. Dacă nu vrei să foloseşti vopsea cumpărată, poţi apela la produse naturale fără chimicale şi coloranţi. De regulă, un ingredient natural folosit pentru vopsirea ouălor face ca vopseaua să se „prindă” mai bine. Uneori, această operaţiune poate dura şi o noapte întreagă, dar merită să încerci. Cu cât laşi ouăle la vopsit mai mult timp într-un anumit amestec sau culoare, cu atât nuanţa pe care o va căpăta coaja va fi mai închisă.
Roşu
Pentru a obţine un roşu-purpuriu, aplează fără zgârcenie la foile şi „cămăşile” cepelor roşii curăţate, pe care le fierbi împreună cu ouăle timp de o jumătate de oră sau chiar o oră. Dacă foloseşti o cantitate mai mică de foi, vei obţine o nuanţă de mov sau lila.
Roz
Sfecla roşie este numai bună pentru ouăle roz (lasă-le o noapte într-un vas în care ai turnat suc de sfeclă roşie).
Portocaliu
Pune la fiert şase cepe galbene şi lasă-le pe foc aproximativ 30 de minute. Adaugă ouăle fierte şi lasă-le câteva ore, pentru ca vopseaua să le coloreze într-o nuanţă galbenă spre portocaliu.
Galben
Ouă galbene se obţin cu şofran. Pune câteva vârfuri de cuţit de şofran într-un vas cu apă şi amestecă bine compoziţia. Adaugă ouăle, lasă-le câteva ore pentru ca soluţia să pătrundă bine. Va trebui să aştepţi puţin mai mult pentru că această vopsea naturală se prinde mai greu.
Cărămiziu
Dacă pui la fiert, într-un vas cu apă, trei sau patru linguri de… paprika, obţii o altă nuanţă de roşu aprins, spre cărămiziu. Lasă oala pe foc o jumătate de oră, apoi scufundă ouăle în soluţia obţinută şi aşteaptă ca vopseaua să pătrundă bine în coajă.
Verde
Pentru a obţine culoarea verde foloseşte spanac. După ce apa a dat în clocot, adaugă ouăle şi lasă-le în vas timp de mai multe ore.
Albastru
Nuanţa albastră o dă varza roşie. Nu trebuie decât să fierbi pentru jumătate de oră mai multe frunze, iar apoi să laşi ouăle, peste noapte, în această compoziţie.
Maro
Pentru o culoare maro poţi încerca fie cafea, fie ceai negru. De preferat ar fi să foloseşti, în acest caz, ouă cu o coajă mai închisă la culoare. Într-un vas cu apă fiartă pune o linguriţă, două de cafea instant (ceai) şi puţin oţet. Apoi adaugă ouăle şi aşteaptă până se colorează uniform.
Pentru vopsitul natural, recomandate sunt ouăle albe, astfel încât nuanţele să pătrundă cât mai bine în coajă.
Selectat de Mirela NEAGOE