Fac parte din corpul medical românesc din toamna anului 1964 când mi-am citit numele pe lista celor admişi să devină studenţi la Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti. Într-o vreme când în ciclul primar, în licee şi în facultăţi se făcea şcoală temeinic. Iar concurenţa pentru a intra la Medicină, Arhitectură şi Automatică era de 7-10 inşi pe loc.
Acum, când teama de Covid-19 face ravagii la nivel mondial, am rememorat tot ce mi s-a întâmplat în aceşti ani, timp în care am fost student, iar mai apoi medic la dispensare rurale, clinici universitare sau policlinici din oraşe. Şi spun fără a brava: niciodată nu m-am temut că aş putea contacta de la pacienţii mei gripă sau oreion, hepatită sau tuberculoză, lepră, râie sau orice altă boală transmisibilă.
Mereu mi-am asumat inerentele riscuri şi de fiecare dată menirea mea ca medic. Aşa face majoritatea corpului medical românesc. Iar asta se întâmplă nu pentru că absolventul celor şase ani de studiu la Medicină depune la final un jurământ. Să fim totuşi serioşi! El nu are atunci în faţă nici Biblia, nici un reprezentant al clerului. Totul depinde de vocaţie şi caracter! Restul sunt poveşti pentru imagine.
Altfel, sunt un pătimaş cititor de presă. Nu pe net, ci cu ziarele în faţă la prima oră a dimineţii.
Cotidianul „Naţional” pe care-l cumpăr zilnic are un excepţional editorialist de prima pagină: Răzvan Ioan Boanchiş. Recunoscut şi de Radu Banciu care rarisim laudă pe cineva. Săptămâna trecută a publicat editorialul cu titlul „Scrisoare către medici”. Reproduc, pentru că merită, câteva fraze, mulţumindu-i cu gratitudine în numele tuturor confraţilor din ţară: „Dragii noştri medici, ne cerem iertare pentru că ne-am bucurat când vă vedeam în cătuşe… Ne cerem iertare pentru că am fost egoişti spunând că am luat bacterii din spitale, dar nu ne-am gândit şi la voi, ce sunteţi cei mai primejduiţi. Voi staţi în gardă 24 de ore şi nu aveţi unde să faceţi un duş… Ne cerem iertare pentru că v-am înjurat şi uneori v-am bătut, pe holurile spitalelor şi chiar în sălile de operaţie… Ne cerem iertare fiindcă n-am înţeles că medicii sunt ceasornicarii şi lutierii lui Dumnezeu!”
P.S. Acum, în plină pandemie cu Covid-19, am aflat că la un spital unde-s internaţi astfel de pacienţi, medicii au fost scuipaţi. Fascinanta Românie nu se dezminte.
Un Comentariu
Anonim
Da, medicii, cadrele sanitare merită tot resoectul nostru. Și eu îl apreciez pe Boanchiș.