Ştiţi fără îndoială că vizita preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, în România a avut un obiectiv primordial: acela de a regulariza situaţia celor aproape 300 de mii de detaşaţi străini – printre care numeroşi români – care lucrează în Franţa. El a fost însoţit de soţia sa, dar şi de Nathalie Loiseau, ministresa afacerilor europene din guvernul instalat nu prea de mult. Agenda acestei vizite a fost foarte încărcată pentru că a inclus nu numai întâlnirea cu preşedintele României şi cu prim-ministrul, ci şi cu numeroşii membri ai comunităţii franceze care locuiesc la Bucureşti. Şi la Mioveni.
Cu prilejul conferinţei de presă, preşedintele Macron a explicat necesitatea de a relansa parteneriatul strategic între cele două ţări. Mi-aş permite să sugerez respectuos că ar trebui imperativ să fie adăugat parteneriatul cultural. Din 1800 încoace, toţi marii literaţi sau artişti ai României au trecut prin cultura Franţei pentru a se afirma şi, deşi România e în Europa de Est, „latina gintă e regină”.
Macron a accentuat necesitatea de a consolida relaţiile bilaterale, promiţând sprijinul Franţei în intrarea rapidă în Spaţiul Schengen. Cercetările pe care le-am putut face dovedesc fără putinţă de tăgadă că ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile pentru această integrare. Dar principalul subiect i-a vizat pe muncitorii detaşaţi, care sunt din ce în ce mai greu acceptaţi în Franţa. Cu atât mai mult cu cât amenzile pe şantiere pentru lucrul românilor în situaţie nereglementată s-au înmulţit considerabil. Macron a promis că va reveni anul viitor la Iaşi cu prilejul sezonului cultural franco-român. Obiectivul este de a planta un stejar cum a făcut-o generalul Berthelot acum vreo sută de ani. Începutul festivităţilor la finele lui 2018 va coincide cu accesul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Deci, piaţa unică, prezentată în saloanele pariziene ca începutul şi sfârşitul umanităţii şi ca o marcă de cultură şi civilizaţie, reprezintă deschiderea către ţări unde mâna de lucru mai ieftină îi face concurenţă celei franceze şi, în consecinţă, produce şomaj. Dar sunt sigur că dl. preşedinte a înţeles repede asta în timpul vizitei. Rămâne de văzut cum va reacţiona.