Fiindcă municipalitatea are de gând să investească vreo opt milioane de euro în amenajarea altor două parcuri în Lunca Argeşului, inginerul Ilarie Isac, preşedintele Societăţii Naţionale a Pomicultorilor din România, vine cu o serie de iniţiative interesante, nevalorificate de aleşii vremii: o grădină botanică, o construcţie expoziţională gen seră, precum în Olanda, şi o expoziţie naţională horticolă permanentă – floarea florilor în această oază de proiecte fiind Parcul-Eco „Simfonia Lalelei”.
Proiecte din tolba amintirilor
„Citind în presă articole legate de amenajarea altor două parcuri în Lunca Argeşului, de 7,5 milioane euro, mi-am amintit de numeroasele iniţiative avute după 1977-1978, legate de «zidirea» unor noi obiective cultural-tehnico ştiinţifice şi de agrement care să înnobileze Piteştiul”, aşa începe lunga scrisoare primită pe adresa redacţiei noastre, semnată de inginerul Ilarie Isac. Ce seminţe are în tolba amintirilor inginerul pensionar citiţi în ceea ce urmează.
* Colectivul fondator al Simfoniei Lalelelor (Valeriu Nicolescu, Ilarie Isac şi Gheorghe Pacea) a iniţiat, în 1978-1979, organizarea unei expoziţii horticole permanente pe 20 hectare în Valea Teilor, la ieşirea din Piteşti spre Slatina, după modelul Bois de Boulogne – Franţa, Hamburg şi Erfurt – Germania.
Inginerul Isac explică: „O machetă în relief cu respectivul proiect a fost realizată la iniţiativa primarului de atunci, Valeriu Nicolescu, de arhitectul Piteştiului, Ernst. Începuse regularizarea firului de apă, proiectarea unui lac şi chiar construirea de alei în partea nord-vestică, spre blocuri, dar o personalitate politică a epocii nu a agreat proiectul şi astfel a fost înăbuşită în faşă o iniţiativă care, alături de Simfonia Lalelelor, ar fi putut deveni o tradiţie şi o emblemă de prestigiu a Argeşului. Expoziţia-parc urma ca, într-un sistem de amenajare peisagistică, să încorporeze sectoare pomicole, viti-vinicole, floricole, plante dendrologice, amenajări – module de spaţii verzi, o bibliotecă-librărie horticolă, un teatru în aer liber, standuri cu echipamente pentru grădinărit etc”.
Un nou brand al Argeşului
Aşadar, Ilarie Isac aduce în actualitate posibilitatea realizării unui nou brand: o expoziţie naţională horticolă permanentă, având în nucleu expoziţia Simfonia Lalelelor conturată pe tematici personalizate (noi sortimente de flori şi arbuşti ornamentali, aranjamente florale pentru diverse manifestări, idei pentru grădină etc).
În opinia specialistului care pledează pentru o idee, Casa Cărţii din Piteşti este cea mai nepotrivită alegere pentru organizarea unei expoziţii de acest gen. „Spaţiul de la Casa Cărţii este impropriu pentru astfel de evenimente; este închis, fără orizont. Privirea spre exponate se izbeşte de ziduri; în sus – în loc de cer, de deschidere – privirea este stopată, înăbuşită de plafon. Împingerea de la spate, larma, graba, «Avansaţi!» etc nu au nimic în comun cu un asemenea eveniment. Cu un Eco-Horticol Parc în care Simfonia Lalelelor şi-ar găsi locul cel mai potrivit, Argeşul ar putea rămâne în istorie. Conceptul ar putea fi inspirat de starea de azi a ştiinţei şi de experienţele câştigate din vizitarea grădinilor botanice din Europa şi America”, arată inginerul Isac.
Parcul „Simfonia Lalelei”
În viziunea domnului Isac, Parcul-Eco „Simfonia Lalelei” ar putea fi amenajat fie în Lunca Argeşului, fie pe terenul fostului CET 2 de cărbune, unde zace în uitare cel mai înalt turn de evacuare din ţară. Inginerul Isac recomandă: din echipa de proiectare să facă parte specialişti în arhitectura de peisagistică şi în construcţii civile, designeri etc.
„”
Rezumând cele prezentate în epistolă de inginerul Isac, plecând de la Simfonia Lalelelor ar putea fi amenajate în Lunca Argeşului, pe terenul fostului CET 2 sau în Valea Teilor o expoziţie naţională horticolă permanentă, o grădină botanică, o construcţie expoziţională gen seră sau măcar un parc de agrement instructiv, cu schimbarea sezonieră a decorului ornamental („covoare” de lalele, bujori sau alte flori).
Un Comentariu
Anonim
Cei care conduc orașul nu vor ține cont de sfatul unui specialist,pentru că nu au viziune,dar,ca toți proștii, sunt și încăpățănați ,așa că nu vor face nimic.