În livezile Muzeului Goleşti, merii au fructe coapte, gata de cules, iar vişinii au înflorit pentru a doua oară în acest an.
Priveliştea primăvăratică, zugrăvită în miez de toamnă, nu este privită ca o anomalie a naturii de dr. ing. Ilarie Isac, fost director general al Institutului, de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti – Mărăcineni.
Potrivit specialistului, înflorirea de toamnă (secundară) este un lucru obişnuit, întâlnit mai des la speciile de măr sau păr şi ceva mai rar la cele de vişin şi cireş. Fenomenul/ schimbarea metabolismului se întâmplă din cauza şocurilor termice suferite de plante, ca urmare a diferenţei de temperatură de la zi la noapte. „Nu-i bai dacă pomii înfloresc a doua oară într-un an! Asta nu înseamnă că vine apocalipsa… Necazul e altul: crenguţele reînflorite sunt ratate, nu vor mai face flori la anul. Dar sunt suficiente rezerve în pom, mă refer la mugurii de rod, pentru recolta anului viitor”, a spus domnul I. Isac.
Înflorirea secundară ţine de climă, de soi şi de partea genetică. Recolta nu este afectată de acest fenomen întâlnit şi în judeţul nostru.
În popor se spune că atunci când pomii fructiferi înfloresc pentru a doua oară avem parte de o toamnă lungă şi blândă. Dacă va fi aşa, vom trăi şi vom vedea.