Laura Oprişan are 18 ani şi este absolventă a Colegiului Naţional „Ion C. Brătianu” din Piteşti, la profilul Ştiinţe ale naturii. Este ambiţioasă şi plină de viaţă. După ce a luat cu brio examenele de bacalaureat, ea vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca. Visul său este să devină un medic chirurg de succes, astfel încât să-i poată ajuta pe cei aflaţi în suferinţă. Despre modul în care s-a pregătit de bac, dar şi despre viitoarele ei proiecte Laura ne-a vorbit zilele trecute…
Note mari la bac
– Cum te-ai descrie, Laura, în câteva cuvinte?
– Sunt o persoană muncitoare şi ambiţioasă, care încearcă să-şi
depăşească mereu limitele. Mă străduiesc să fiu perseverentă şi să depun efort maxim în lucrurile pe care le fac.
– Care sunt pasiunile tale, cum îţi place să petreci timpul liber?
– De obicei, îmi place să înot, să joc tenis de câmp, să citesc sau să ascult muzică, mai ales atunci când învăţ. Sunt lucruri obişnuite pentru un tânăr.
– Un pas important pentru tine a fost bacalaureatul. Cum te-ai pregătit pentru examene?
– Am decis să nu fac meditaţie la limba şi literatura română şi la matematică, întrucât îmi ocupa prea mult timp, iar nota din examen nu este necesară la admiterea la facultate (doar în cazul departajării). Numai pentru proba la chimie am făcut pregătire, fiind una dintre materiile pentru examenul de admitere la Facultatea de Medicină. Am învăţat singură timp de două săptămâni, dar baza am dobândit-o la orele de curs, deoarece doamna Daniela Duminică, profesor de limba şi literatura română, şi doamna Angela Vlad, profesor de matematică, m-au făcut să înţeleg materia predată. Surprinzător, am obţinut nota 10 la limba şi literatura română, 9,30 la matematică şi 9,60 la română.
– Părinţii tăi cum au reacţionat la aceste rezultate?
– Cum am spus, eu nu m-am aşteptat, chiar dacă am parcurs întreaga materie. Desigur că am fost foarte fericită, mai ales de rezultatul la română. Spre deosebire de mine, mama credea că o să iau nota 10 la această probă. Deşi a insistat să fac pregătire pentru bac, cu precădere la matematică, iar tata a fost foarte mândru…
„Să nu te dai bătut”
– De ce vrei să urmezi Facultatea de Medicină?
– Dorinţa asta a apărut odată cu îmbolnăvirea bunicii mele, acum 10 ani. Chiar dacă pe ea nu am putut să o ajut, îmi doresc să-i ajut măcar pe ceilalţi. oameni care au nevoie de doctori. Astfel, am decis să urmez cariera de medic.
– Cum crezi că se va schimba viaţa ta odată cu facultatea?
– Nu mă pot pronunţa asupra schimbărilor pe care facultatea o să le producă în viaţa mea, dar sper ca totul să fie bine. Desigur, vor exista obstacole, dar, cum spunea Marie Curie, „primul principiu în viaţă: să nu te dai bătut în faţa oamenilor sau a întâmplărilor”.
– Care crezi că sunt calităţile unui medic de succes?
– Seriozitate, tenacitate, dedicare în meseria aleasă, implicare şi, nu în ultimul rând, pasiune. Ea este cea care te determină să faci tot ceea ce ţine de tine. După părerea mea, acestea sunt calităţile unui medic de succes.
– Cum te pregăteşti pentru facultate?
– Mă pregătesc intens încă din clasa a X-a pentru examenul de admitere la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Acesta constă într-un set de grile la biologie şi chimie. Ţin să le mulţumesc pe această cale celor care m-au pregătit şi îndrumat: domnul profesor de chimie al Colegiului Naţional „Vlaicu Vodă”, Gheorghe Costel, şi doamna profesor universitar Alina Păunescu – Universitatea din Piteşti.
– Care este marele tău vis?
– Să devin un chirurg de succes.