Un bărbat din zona Muscelului a fost muşcat de viperă şi a fost dus la Spitalul Municipal Câmpulung, iar medicii au decis să fie trimis la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.
Incidentul a avut loc în cursul după-amiezii de ieri, când Gheorghe N., de 40 de ani, din Rucăr, strângea fânul cosit pe un teren care-i aparţine. La un moment dat a simţit ceva ca o înţepătură dureroasă la piciorul drept şi când a privit în jos, a văzut un şarpe despre care rucăreanul susţine că ar fi viperă. Acesta şi-a anunţat imediat familia despre ce este vorba, apoi a sunat la 112. În scurt timp la Rucăr a sosit o ambulanţă cu medic, care i-a acordat primul ajutor, apoi pacientul a fost dus la Spitalul Câmpulung şi după ce s-au convins că e în stare stabilă, medicii au decis să-l trimită către Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Piteşti.
Problema care se pune este că, din informaţiile pe care le avem, nici „Judeţeanul” nu dispune de doze de ser antiviperin, context în care cel mai probabil rucăreanul cu pricina va fi dirijat către un spital din Bucureşti. Potrivit specialiştilor, în funcţie de cantitatea de venin „injectată” victimei, serul antiviperin poate fi administrat în interval de patru până la şase ore. Îngrijorător este însă că numărul viperelor a început să crească şi mai ales să se răspândească nu doar în masivul Făgăraş, ci şi în localităţi din zonele montane ale judeţului. În altă ordine de idei, întrucât incidentul de la Rucăr nu este unul izolat (au fost cazuri de turişti muşcaţi de vipere în zona Capra, la Voina, la Arefu sau la Câmpulung – în ultimele două cazuri s-a impus intervenţia elicopterului SMURD), considerăm necesar ca Spitalul Judeţean Piteşti să aibă în dotare doze cu ser antiviperin, mai ales că fiind sezon estival, turiştii care bat cărările munţilor pot fi muşcaţi de vipere şi cu cât serul este administrat mai repede, cu atât cresc şansele ca viaţa victimei să nu fie pusă în primejdie.
Val. NICOLAU