Se spune că acela care moare în ziua de Paşti sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai. Ei bine, în locul fericirii veşnice a ajuns, în sfânta duminică, sufletul unui virtuoz al Orchestrei de muzică populară „Doina Argeşului”. Pe uşa paradisului a intrat, la 1 mai, ca să interpreteze imnul drag al ansamblului, „Sârba de la Lereşti”, un as al viorii, prim-violonistul Gică Mihalcea. Maestrul a fost primul angajat al renumitei orchestre ce ţine de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş.
O înmormântare discretă
După o carieră neîntreruptă de peste 45 de ani, Gică Mihalcea a murit de Paşti, la vârsta de 78 de ani. Slujba de înmormântare a fost săvârşită ieri, la Biserica „Sfânta Vineri”, de trei preoţi. De ieri, maestrul îşi doarme somnul de veci la Cimitirul „Sf. Gheorghe”. A fost condus pe ultimul drum fără tam-tam; violonistul a fost un om discret cât a trăit – şi tot aşa a plecat pe tărâmul veşniciei. Din cortegiul funerar au lipsit vedetele şi starletele, dar şi colegii de la orchestră, întrucât artiştii se aflau, ieri, la repetiţii pentru Festivalul „Sus la munte, la Muscel”. Instituţia pe care a slujit-o Gică Mihalcea timp de 45 de ani a fost reprezentată de directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, Sorin Mazilescu.
Generaţia „de aur”
Directorul Mazilescu ne-a descris bucuria pe care a trăit-o maestrul Gheorghe Mihalcea (Gică) acum un an, când Orchestra „Doina Argeşului” a sărbătorit, la scenă deschisă, 60 de ani de activitate. „Anul trecut, Gică Mihalcea şi-a primit diploma, cartea şi discul aniversar cu mândrie şi entuziasm. A fost un as al viorii. A făcut parte din prima serie de angajaţi ai orchestrei de muzică populară «Doina Argeşului», intrând în pâine la 1 iulie 1955. Din promoţia «de aur» au făcut parte şi fraţii săi, la fel de talentaţi, şi celebrul clan lăutăresc Dură. Gică Mihalcea a fost prim-violonist şi dirijor secund. A colaborat cu dirijori consacraţi, precum George Moreanu, Emil Tănase, Alexandru Busuioc, Emil Gavriş, Florian Economu şi Dorel Manea. Şi după ce s-a pensionat, el a mai colaborat o perioadă cu noi. Însă din cauza problemelor de sănătate, de vreo 15 ani nu a mai venit la orchestră. În semn de omagiu, am postat pe facebook imnul orchestrei – «Sârba de la Lereşti» – o înregistrare audio din anul 1980, în care apare şi Gică Mihalcea”, a spus Sorin Mazilescu.
Violonistul Mihalcea a fost un soţ devotat şi un tată iubitor pentru cei patru copii ai săi. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Mirela NEAGOE