Violența în familie, realitate tristă. La 30 de secunde, o femeie bătută.
Un bunic a ajuns în spatele gratiilor pentru că şi-a bătut măr nevasta. Reţinut pentru violenţă domestică, a petrecut o noapte în arest şi apoi a fost plasat sub control judiciar.
Băutura îi lua minţile Vasile E., sau nea Vasile cum îi zic vecinii, este din Bradu şi are 73 de ani. Căsătorit, are copii şi nepoţi, o gospodărie frumoasă, îngrijită. După aproape cinci decenii de convieţuire paşnică, viaţa de cuplu a început să şchiopăteze. Pe nesimţite, nea Vasile a început să dea în patima alcoolului. Şi ori de câte ori trăgea la măsea mai mult decât putea duce, din omul cumpătat, aşezat şi gospodar cum îl ştiau vecinii, septuagenarul devenea agresiv. „Şi-a pierdut uzul raţiunii”, cum zicea Rică Venturiano în spumoasa comedie „O scrisoare pierdută” a lui I.L. Caragiale. La vârsta sa, bunicul ar fi trebuit să dea dovadă de înţelepciune, să fie un exemplu pentru nepoţi. Dar… n-a fost să fie! Scandalurile au început să se ţină lanţ. Septuagenarul a început să-i reproşeze soţiei ba că, în tinereţe, ar fi călcat strâmb, ba că nu-şi face datoria de nevastă. Pe 29 august, cu mintea înceţoşată de aburii alcoolului, omul şi-a ieşit din minţi şi şi-a bătut măr consoarta, care a avut nevoie de câteva zile pentru îngrijiri medicale. Teama că situaţia ar putea continua, a determinat-o pe femeie să alerteze autorităţile.
Dat afară din casă Pe 31 august, Judecătoria Piteşti a emis pe numele septuagenarului un ordin de protecţie executoriu, dispunând totodată „evacuarea pârâtului din locuinţa comună (…) Obligă pârâtul să păstreze o distanţă minimă de 100 metri faţă de reclamantă şi de locuinţa acesteia. Durata măsurilor dispuse (…) este limitată la perioada de patru luni (…)”, se precizează în hotărârea judecătorească. Fără să-i pese de decizia judecătorilor, pe 1 septembrie, băut fiind, s-a dus peste nevastă, încercând s-o înduplece ca să-l reprimească în casă, dar a fost refuzat. Fapta s-a repetat în zilele de 5 şi 6 septembrie, iar femeia a sunat la poliţie. Bărbatul a ajuns în arest pentru 24 de ore, apoi a fost plasat sub control judiciar. Septuagenarul se află acum într-o situaţie extrem de dificilă, dar n-a fost lăsat pe drumuri. Întrucât nu are unde se duce, primăria din localitate i-a pus la dispoziţie o cameră la baza sportivă din Bradu, până când cazul va fi soluţionat.
Violenţa domestică îmbracă mai multe forme Este unul dintre multele cazuri de violenţă domestică înregistrate în ultima perioadă în Argeş, în care femeile cad victime agresiunii bărbaţilor. Unele victime au curajul să sesiseze autorităţile şi să ceară ajutor, altele tac şi înghit, de teamă că se fac de ruşine. Din păcate, au fost şi situaţii, nu foarte multe ce-i drept, în care persoana agresată şi-a pierdut viaţa. Sunt fericite, dacă aşa ceva se poate numi fericire, cazurile în care victimele au ajuns la spital, rămânând însă cu traume fizice şi psihice care le pot marca pentru tot restul vieţii.
România se situează printre ţările europene cu cele mai multe cazuri de violenţă în familie, statisticile arătând că la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată. Violența domestică înseamnă orice acțiune intenționată de agresiune fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală, care se produce în mediul familial ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
Fenomen larg răspândit Experţii spun că violenţa domestică este un fenomen mult mai răspândit decât arată sondajele, pentru simplul motiv că unele fapte nu sunt raportate. Femeia din Bradu şi-a învins teama şi a sunat la poliţie. Nu multe au curajul s-o facă. Ea a avut. Este reprobabil că, lipsit de argumente într-o discuţie contradictorie, soţul recurge la acte de violenţă, călcând în picioare demnitatea partenerului. Astfel de comportamente nu pot fi tolerate şi aici intervine legea. Începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care sunt solicitaţi să acţioneze la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile (dar executoriu), care ulterior poate fi încuviinţat de judecător (încălcarea oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii penale). Poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul/reşedinţa oricărei persoane fizice sau juridice şi fără acordul proprietarului/reprezentantului legal, dacă sesizarea indică în mod expres că actele de violenţă domestică au loc sau au avut loc în spaţiile respective. Prin ordinul de protecţie se pot dispune evacuarea temporară a agresorului din locuinţă, chiar dacă acesta este proprietar, reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa comună, obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime faţă de victimă, de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoane protejate. În caz că agresorul este deţinător de arme, este obligat să le predea.
Măsuri de protecţie Victimele violenţei în familie nevoite să fugă de acasă beneficiază, gratuit, de servicii de asistenţă socială. Acestora li se asigură protecţie, găzduire în centre de primire în regim de urgenţă, în locuinţe protejate sau în centre de recuperare dacă este cazul, îngrijire medicală, consiliere psihologică şi juridică, hrană etc. În acelaşi timp, este interzis accesul agresorului în incinta adăpostului. Din motive de siguranţă, locurile unde funcţionează adăposturile publice sau private destinate victimelor violenţei domestice sunt secrete pentru public. La primirea în adăpost, victima este ajutată din punct de vedere legal să-şi protejeze bunurile rămase la agresor.
Este extrem de important ca orice persoană căzută victimă violenţei în familie să nu ezite, să ceară sprijin autorităţilor şi să nu-şi retragă plângerea. Chiar dacă agresorul se jură cu cerul şi pământul că nu va mai face rău, viaţa ne-a dovedit că, imediat ce se vede liber, îşi încalcă promisiunea şi o ia de la capăt. În acelaşi timp cu adăpostirea şi protejarea victimei, se poate începe urmărirea penală şi judecarea în instanţă, la cererea victimei sau din oficiu, ori de câte ori există probe sau indicii temeinice din care reiese că un membru al familiei a comis un act de violenţă cauzator de suferinţe fizice sau psihice asupra unui alt membru.
Au încălcat restricţiile şi au ajuns în arest În ultima săptămână, oamenii legii s-au confruntat şi cu alte cazuri similare. Astfel, în seara de 9 septembrie, pe la ora 20, agenţii Secţiei de Poliţie Rurală Bascov au fost sesizaţi prin 112 despre izbucnirea unei stări conflictuale într-o familie din localitate. Un echipaj de poliţie s-a dus la faţa locului şi l-a găsit pe Iulică C., de 44 de ani, din Budeasa, în curtea fostei sale concubine, deşi împotriva lui era emis un ordin de protecţie confirmat ulterior de Parchet şi de Judecătoria Piteşti. Începând cu ziua de 8 august, acesta fusese obligat să părăseacă imobilul şi i se interzicea să se apropie la mai puţin de 100 de metri de femeie şi de fiica acesteia. După administrarea probatoriului, bărbatul a fost reţinut 24 de ore pe bază de ordonanţă şi încarcerat în arestul poliţiei judeţene.
La fel s-a întâmplat şi cu Robert O., de 28 de ani, din Piteşti. În jurul orei 5.30 a dimineţii de 7 septembrie, bărbatul şi concubina sa, în vârstă de 25 de ani, din judeţul Dâmboviţa, se aflau în apartamentul bărbatului. Pe fondul geloziei, acesta a avut mai multe discuții în contradictoriu cu femeia, pe care luat-o la bătaie şi nu i-a permis să părăsească locuința. Mai mult, el a sustras din geanta femeii actul de identitate, precum şi aproximativ 6.000 de lei și 150 de euro, motiv pentru care, pe 12 septembrie, a fost reţinut. Prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de luare a unei măsuri preventive, ambii au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile.
Recidivist trimis la puşcărie La rândul lor, judiciariştii Serviciului de Investigații Criminale Argeș, cu sprijinul poliţiştilor Secției Rurale Leordeni, au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Topoloveni pe numele unui bărbat de 32 de ani, din comuna Căteasca. El a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru încălcare a ordinului de protecție. Bărbatul este recidivist întrucât, în 2018, a fost condamnat cu suspendare pentru vilolare de domiciliu şi distrugere. Dovadă că nu s-a învăţat minte este că, băut fiind, în decembrie 2021, chiar în ajun de Crăciun s-a dus din nou peste fosta concubină. Femeia l-a văzut când a intrat în curtea casei și a alertat imediat autoritățile. Pus din nou sub control judiciar, individul a fost trimis în judecată şi, ţinând cont de starea de recidivă, magistraţii l-au condamnat la închisoare cu executare.
Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la şcoală, la locul de muncă, în tabere de refugiați, în spitale. În anul 2000, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care data de 25 noiembrie a fost declarată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor pentru a cinsti memoria surorilor Patria, Minrva şi Maria Teresa Mirabal, care la 25 noiembrie 1960 au fost ucise în Republica Dominicană întrucât s-au opus cu vehemenţă dictaturii lui Rafael Trujillo. Prin Legea nr. 30/17 martie 2016, Parlamentul României a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul la 11 mai 2011, care a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2016.
Convenţia reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului, prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor fiind punctele cheie ale documentului semnat de peste 46 de ţări. În ultimii ani, reprezentantele organizaţiilor de femei au organizat o mulţime de manifestaţii prin care cer stoparea şi condamnarea cu vehemenţă a oricăror forme de violență îndreptate asupra femeilor. Din păcate, realitatea dovedeşte că suntem departe de îndeplinirea acestui deziderat…