Caravana „Aripi frânte” a poposit, ieri, la Biblioteca Judeţeană pentru a dezbate violenţa domestică.
„Începe prin a cere ajutor, dacă eşti eşti bătută sau maltratată de soţul gelos şi posesiv!”, este un îndemn al campaniei de prevenire a nenorocirilor în familie, derulată de Asociaţia „Necuvinte”, împreună cu Poliţia.
Violenţa în familie nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când victima nu ia măsuri. Stările conflictuale pot degenera, iar folosirea violenţei de orice fel şi ameninţarea cu acte de violenţă pot avea consecinţe dintre cele mai grave.
Violenţa în familie este considerată infracţiune. Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa victima. Ordinul se emite în maximum 72 de ore de la momentul înregistrării cererii.
În anul 2015 au fost depuse la judecătoriile din Argeş 101 cereri legate de ordine de protecţie, mai puţin de jumătate dintre ele fiind admise (45). Anul trecut au fost înregistrate 162 de cereri, 77 fiind acceptate, după cum urmează: 32 la Piteşti, câte 14 la Câmpulung şi Curtea de Argeş, 11 la Costeşti şi şase la Topoloveni.
Prin ordinul de protecţie, instanţa poate să dispună, cu caracter provizoriu: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă sau de copii, dar şi faţă de reşedinţă, loc de muncă, şcoală etc; interzicerea oricărui contact inclusiv telefonic sau prin corespondenţă; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
Victima are dreptul la protecţie specială, adecvată situaţiei şi nevoilor sale, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum şi la asistenţă medicală şi juridică gratuită, în condiţiile legii.
Dacă te confrunţi cu violenţa în familie, începe prin a cere ajutor. Sună la numărul de urgenţă 112! Apelează şi la Asociaţia „Necuvinte” pentru îndrumare şi consiliere, formând 021.243.33.33. Solicită instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie!