Violența domestică, o tristă realitate. La fiecare 30 de secunde, o femeie este agresată!
Violența asupra femeilor sau a altor membri ai familiei este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la şcoală, la locul de muncă sau în spaţii publice. Din păcate, astfel de evenimente, al căror număr este în creştere, se înregistrează şi în Argeş. În cele ce urmează, vom recapitula câteva recente, soluţionate de oamenii legii.
Urmărită la locul de muncă La 23 iunie, polițiștii Secției 2 Pitești au fost sesizați de către o tânără de 22 de ani, din Pitești, că fostul soț, în vârstă de 29 de ani, a venit la locul său de muncă, încălcând obligațiile impuse printr-un ordin de protecție emis de instanța competentă. Găsit în proximitatea firmei unde femeia este angajată, bărbatul a fost dus la audieri şi reţinut pentru 24 de ore. Ulterior, a fost pus sub control judiciar.
Gelozia i-a luat minţile Luna trecută, polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 3 Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal, aflat sub supravegherea unui procuror, deschis pentru comiterea infracțiunii de loviri sau alte violențe. Din verificări a reieşit că, la 3 mai, Elvis C., de 24 de ani, din Pitești, şi-a agresat, din gelozie, fosta iubită. Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de trimitere în judecată.
Bătută în plină stradă Un alt piteştean, Marius R., de 55 de ani, a văzut-o pe fosta soţie pe stradă, în apropiere de Primăria Albota și, fără să-i pese de trecători, a luat-o la bătaie, deşi împotriva lui exista un ordin de protecţie emis de Judecătoria Piteşti. Când victima a sunat la 112, agresorul deja fugise. A fost citat să se prezinte la audieri, dar s-a sustras cercetărilor. În cele din urmă, a fost încarcerat pentru 24 de ore, ulterior fiind dispusă cercetarea sub control judiciar. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti cu propunerea de judecată pentru infracţiunile de lovire sau alte violențe și încălcarea ordinului de protecție.
A dat foc la magazie Cu geamuri sparte și o anexă incendiată s-a încheiat un scandal provocat de un bărbat, într-o gospodărie din Lunca Corbului. Împricinatul s-a dus să discute cu fosta parteneră de viață, deşi pe numele lui era emis un ordin de protecție, prin care i se interzicea să se apropie de femeie şi de cei doi copii minori. Enervat că „fosta” i-a cerut să părăsească locuinţa individul, în vârstă de 44 de ani, a început să spargă geamurile locuinței și a dat foc unei magazii. Pompierii au stins incendiul, iar agresorul a fost reţinut. După o noapte petrecută în spatele gratiilor, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Fruntaşi la… violenţă Sunt doar câteva dintre numeroasele cazuri de violenţă domestică, înregistrate în ultima perioadă în Argeş, cu femei agresate de bărbaţi. Unele victime au curajul să sesiseze autorităţile şi să ceară ajutor, altele tac şi înghit. Probabil, de teamă că se fac de ruşine. Din păcate, au fost şi situaţii în care persoana agresată şi-a pierdut viaţa sau a ajuns la spital. Traumele fizice şi psihice pot marca victima pentru tot restul vieţii. România se situează printre ţările europene cu cele mai multe cazuri de violenţă în familie, statisticile arătând că, la fiecare 30 de secunde, o femeie este agresată.
Experţii spun că violenţa domestică este un fenomen mult mai răspândit decât arată sondajele, pentru simplul motiv că unele fapte nu sunt raportate. Astfel de comportamente nu pot fi tolerate şi aici intervine legea. Începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care sunt solicitaţi să acţioneze la cazuri de violenţă domestică pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile (dar executoriu), care ulterior poate fi încuviinţat de judecător. De asemenea, au dreptul să pătrundă în domiciliul/reşedinţa oricărei persoane fizice sau juridice şi fără acordul proprietarului/reprezentantului legal, dacă sesizarea indică în mod expres că actele de violenţă domestică au loc în spaţiile respective.
Cereți ajutor! Victimele care fug de acasă beneficiază, gratuit, de protecţie și găzduire, în centre de primire în regim de urgenţă, în locuinţe protejate sau în centre de recuperare; dacă este cazul primesc îngrijire medicală, consiliere psihologică şi juridică, hrană etc. În acelaşi timp, accesul agresorului în incinta adăpostului este interzis (din motive de siguranţă, locurile unde funcţionează sunt secrete pentru public). Extrem de important este ca orice persoană căzută victimă a violenţei în familie să nu ezite să ceară sprijin autorităţilor şi să nu-şi retragă plângerea. Chiar dacă agresorul se jură că nu îi va mai face rău, viaţa ne-a dovedit că, imediat ce se vede liber, îşi încalcă promisiunea şi o ia de la capăt. În ultimii ani, reprezentantele organizaţiilor de femei au inițiat proteste prin care cer stoparea şi condamnarea cu vehemenţă a oricăror forme de violență îndreptate asupra femeilor. Din păcate, realitatea dovedeşte că suntem departe de îndeplinirea acestui deziderat…