După 17 ani de la ultima mineriadă, din februarie 1999, ortacii s-au hotărât să vină din nou în Capitală. Angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia şi sindicalişti din Federaţia Naţională Mine Energie, organizatorii protestului, au plecat luni dimineaţă într-un marş spre Bucureşti, pornind din faţa Termocentralei Rovinari. În cursul zilei de azi, cei circa 70 de protestatari porniţi la drum ajung la Piteşti. Se deplasează cu maşinile, iar în localităţi merg pe jos, pentru a sensibiliza opinia publică faţă de problemele cu care se confruntă. Ei şi-au exprimat intenţia să parcurgă Piteştiul la pas şi că-şi vor continua deplasarea către Capitală pe şoseaua veche către Bucureşti, nu pe autostradă.
De data asta, ortacii nu mai sunt însă conduşi de Miron Cozma şi nici nu au plecat la drum înarmaţi cu bâte, ciomege, târnăcoape sau lopeţi, noua mineriadă fiind una paşnică. În drum spre Capitală, protestatarii „Marşului disperării” vor parcurge 320 km pe traseul Târgu Jiu – Craiova – Slatina – Piteşti – Bucureşti. Sindicaliştii se tem ca producătorul de energie electrică şi cărbune din Oltenia să nu aibă soarta celui din Hunedoara, intrat în insolvenţă din februarie 2016. „Punerea în pericol a independenţei energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecinţe catastrofale, inimaginabile şi iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia. Memorandumul «S.O.S. Salvaţi Complexul Energetic Oltenia» cuprinde strategiile şi raza lor de acţiune, este elaborat şi semnat de înalţi specialişti români din domeniul energetic. Domnilor guvernanţi, dacă vreţi să disponibilizaţi sau să trimiteţi în şomaj pe cineva, disponibilizaţi Guvernul sau trimiteţi în şomaj Premierul, Parlamentul sau Preşedintele României. Complexul Energetic Oltenia este emblema poporului român, reprezintă ideea de muncă cinstită şi responsabilitate deplină faţă de valorile naţionale. Noi avem datoria să îl ţinem în viaţă şi să îl lăsăm întreg generaţiilor viitoare, altfel vom fi condamnaţi şi declaraţi de istorie ca antiromâni. Voi, guvernanţii, aveţi obligaţia faţă de cetăţeni, aşa cum spune art. 47, alin. 1 din Constituţia României: Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”, se precizează în mesajul transmis premierului Dacian Cioloş de Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.
Supărarea ortacilor a pornit după ce compania a anunţat că, potrivit planului de restructurare, are în vedere disponibilizarea a circa 2.000 de angajaţi începând cu 1 iulie.
Val Nicolau