Pe 27 septembrie sau pe 4 octombrie – încă nu s-a decis – vor avea loc alegerile locale care ar fi trebuit să se desfășoare în această lună, dar au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus. Cum se prezintă “oștile” politice în această vară care se anunță fierbinte?
Context
În primul rând, iată contextul. Alegerile de anul trecut – europarlamentare și prezidențiale – au dus la înfrângeri zdrobitoare ale PSD-ului, răvășit după o guvernare cu rezultate economice bune, dar marcată de proteste ample față de politica neinspirată pe tema justiției și de susținerea necondiționată a unui Liviu Dragnea din ce în ce mai îmbătat de putere. Așa se face că PNL a reușit în noiembrie, cu sprijinul altor partide apropiate până atunci de PSD, să răstoarne Guvernul și să vină la putere. Invocând o reflectare incorectă în parlament a forțelor politice după moțiunea de cenzură, PNL – dirijat practic de președintele reales Klaus Iohannis – a încercat să declanșeze alegeri anticipate, mizând pe un succes facil. Pandemia a dat toate planurile peste cap, inclusiv cele legate de anticipate. Foștii aliați au lăsat baltă Guvernul Orban și au revenit la dragostea pentru PSD, dărâmând Guvernul numai să arate că pot, pentru ca imediat să-l reînscăuneze pe Orban premier după ce ministrul Cîțu a refuzat să fie prim-ministru. Inevitabil, PNL se erodează la putere, iar PSD și Pro România au crescut în sondaje (ALDE aproape nu mai există). Cum s-ar spune, PSD a prins din nou culoare în obraji și pare mai liniștit în așteptarea alegerilor.
PNL
PNL Argeș e pe cai mari. Are prefect, a reușit să impună la centru destui oameni în funcții importante, iar Adrian Miuțescu pare a conduce cu mână de fier organizația care era la un moment dat în pragul unei răzmeriţe împotriva lui. A dat și câteva lovituri bune de imagine – Muzeul Național Brătianu, semnarea la Pitești a contractului pentru autostrada Pitești-Sibiu (tronsoanele din Argeș), vizite repetate ale premierului în județ. Ba chiar se pare că și-a convins colegii că un foarte bun candidat pentru PNL la funcția de primar al Piteștiului ar putea fi nu un liberal, ci un… pesedist: viceprimarul Sorin Apostoliceanu. Nemulțumiți mai sunt în partid, mai ales că se aude că pe listele pentru Parlament ar urma să candideze în Argeș “traseiștii” Daniel Constantin și Simona Brătulescu. Cât despre conducerea Consiliului Județean, încă nu s-a luat o decizie legată de candidat, după cum ne-a declarat prim-vicepreședintele PNL Argeș, Marius Postelnicescu.
PSD
PSD se află în opoziție la centru, dar e la putere în Argeș. Conduce Consiliul Judeţean, 75 de primării (față de 25 ale PNL), are cei mai mulți parlamentari și parcă a căpătat… un suflu nou. De câteva luni, la conducerea PSD Argeș se află echipa Ion Mânzână – președinte, Cristian Gentea – președinte executiv – și Simona Bucura Oprescu – secretar executiv. Iar dacă PNL “râvnește” la Apostoliceanu, se pare că PSD a reușit să “fure” singurul primar de oraș al PNL, Ion Baicea, de la Costești. Mai mult, noua echipă de conducere l-a “recuperat” pe Dumitru Tudosoiu, care la alegerile pentru șefia PSD Argeș era în tabăra Mariei Dinu. Este cert că Ion Mânzână va candida la șefia Consiliului Județean, ceea ce înseamnă ca Dan Manu, actualul președinte, nu mai e văzut cu ochi buni. Cristian Gentea sau Cornel Ionică vor candida pentru Primăria Pitești, iar majoritatea celorlalți primari PSD speră să își conserve mandatele, mai ales că partidul a blocat una dintre principalele inițiative ale PNL, aceea ca alegerile pentru primari să aibă două tururi de scrutin.
USR-PLUS
În toată această perioadă, USR și PLUS au stat… în banca lor, nici cu creșteri spectaculoase în sondaje, nici cu scăderi. Ionuț Moșteanu – deputat – continuă să spere că va ajunge primar al Piteștiului, mai ales că nu este exclusă nici susținerea sa de către PNL. USR și PLUS ar urma să fuzioneze, iar animozitățile evidente de la nivel local și, pe alocuri, de la centru se vor estompa. Lipsită de campania anti-penali și de suflul dat de protestele de stradă, USR-PLUS va da un test dificil în slegerile care vin, mai ales că nu didpune tocmai de ceea ce contează când trece “valul”: organizații locale puternice.
Pro România
Un partid care a crescut în această perioadă este Pro România lui Victor Ponta. Desigur, pentru ochiul avizat, inconsecvența Pro România (când cu PSD, când cu PNL, când iarăși cu PSD) pare incompatibilă cu o astfel de creștere. Dar câți ochi avizați sunt? În Argeș, Bogdan Ivan a pus pe picioare o organizație care poate avea un cuvânt de spus la locale. La Primăria Pitești va candida avocatul Liviu Stancu, un om sobru, bun profesionist, dar poate tocmai de aceea lipsit de șanse reale de câștig. Pro România visează la un rezultat bun, mai ales că se aude că va intra într-o aluanță cu PSD și ALDE. Care ALDE, însă, trebuie spus, în Argeș nu prea mai există.
PMP
Cătălin Bulf, liderul PMP Argeș, este acum secretar de stat. Va candida, cel mai probabil, pentru Parlament, din monent ce pentru Consiliul Judeţean l-a anunțat deja pe primarul din Corbi, Virgil Baciu. Iar la Pitești, PMP mizează pe fostul independent Dănuț Dinu, consilierul local care în 2016 a reușit, fără sprijinul vreunui partid, să se claseze pe locul 3 în cursa pentru primărie.
Alții
Desigur, mai sunt partide. Dar nu-i vedem că au prea multe şanse; ne referim, de pildă, la PNȚCD, care se tot caută. În schimb, avem parte de un experiment inedit la Partidul Ecologist Român, care îl are la cârmă în Argeș pe fosta „spaimă” a pesediștilor din județ, Mircea Andrei, iar la Primăria Pitești va merge pe mâna lui Cătălin Gherzan, ghidat îndeaproape de fostul primar al Piteștiului Tudor Pendiuc. În rândurile PER îl mai găsim și pe fostul vicepreședinte al CJ Argeș Marian Fulga.
Așadar, ne așteaptă o vară fierbinte, o toamnă în clocot și o iarnă în care se vor dezgheța cazanele cu smoală ale alegerilor parlamentare. Toate bune și frumoase, dar noi – cei mulți, cei așteptați la urne – cu ce ne vom alege?
2 Comentarii
Anonim
Alegem omul, nu partidul.
Pitestean
Buninteles ca vom alge,gospodari mai buni mai destupati.Ieri zi frumoasa ,in padure la Trivale a fost o reala incantare.Slujba si fanfara au destins participantii.Mai greu a fost cu WC-urile,disparute peste noapte ,iar noi ne-am bucurat ca scoatem la aer si parti anatomice,sa ne pisem,mai pe romaneste.Felicitari administratorilor care ne-au gratulat .
Sigur,vom vota,dar nu pe cei deacum.