Jertfelnicie. Cuvântul defineşte o stare da fapt de la parohia Sf. Ioan Botezătorul din Piteşti. Preoţii, diaconii, membri corului, slujitoarea de la pangar, enoriaşii, cu toţii şi-au dat mâna într-un efort comun în scop umanitar. Zece locuinţe pentru mame nefericite din Ucraina care şi-au luat pruncii în braţe şi au fugit de pârjolul războiului.
Credinţa fără fapte…
În urmă cu câţiva ani, când a ajuns la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” preluând funcţia de paroh, părintele prof. univ. dr. Ion Popescu, fost decan al Facultăţii de Teologie din Piteşti, şi-a propus obiective. pastoral-misionare şi social-filantropice. Pe ambele planuri, dacă ar trage linie astăzi, ar bifa „îndeplinit”. Venea din postura de profesor universitar care făcea naveta la Craiova pentru a se ocupa de masteranzii universităţii din Bănie. El însuşi om al studiului profund, doctor în teologie, a semnat peste 20 de cărţi, una mai interesantă decât alta pentru pasionaţii domeniului. Exeget, cunoaşte temeinic mesajul evanghelic dar mai ales scrierile Apostolului Neamurilor, Sf. Pavel. I-a dedicat mai multe lucrări şi în toate a subliniat esenţa scrierilor pauline: „Credinţa fără fapte, moartă este!”
Pe urmele unui simbol
S-a dovedit un demn urmaş a unei figuri emblematice pentru drepcredincioşii piteşteni, vrednicul de pomenire părinte Marin Drăguşin fost paroh al Bisericii Sf. Ioan. Enoariaşii, locuitori ai zonei centrale a urbei, au un nivel intelectual ridicat şi s-au bucurat că vor fi păstoriţi de un teolog de calibru, profesor universitar, fost decan al Facultăţii de Teologie. Părinte Ion Popescu şi-a demonstrat calităţile oratorice, rostind predici impresionante, pe cât de lungi pe atât de frumoase, captivând auditoriul. Au început să vină la biserică tot mai mulţi tineri. La prima slujbă de Înviere, parohul a constat că îndată după ce preoţii împărţeau „lumină”, mulţimea se risipea. Mai rămâneau câţiva oameni care participau la slujbă până dimineaţa. Situaţia s-a schimbat profund. Datorită profunzimii predicilor pe care le spune şi a frumuseţii glasului părintelui Ion Popescu, biserica Sf. Ioan este arhiplină până când se luminează de ziuă, la slujba Învierii! Primul obiectiv pe care l-a avut slujitorul altarului a fost atins.
17 suflete
Al doilea a vizat latura filantropică. Părintele Ion Popescu avut ideea înfiinţării unei cantine sociale! Proiect îndrăzneţ. O tentativă asemănătoare a avut după 1989 părintele Constantin Marioara de la biserica Sf. Vineri. Cu binecuvântarea arhiepiscopului Calinic Argeşeanul, cantina a fost organizată într-un spaţiu al Centrului Social-Cultural „Ghenadie arhiereul” situat pe B-dul. Republicii, în apropierea bisericii Sf. Ioan Botezătorul. La început, în urmă cu doi ani, şase persoane, dintre cei mai nevoiaşi piteşteni, primeau zilnic la prânz hrană caldă. Apoi 7…8…de la o perioadă la alta creştea numărul lor. Astăzi 17 suflete hrăneşte parohia! Zilnic, 17 porţii de hrană caldă adusă de la restaurant în sistem catering.
Se implică şi primarul
Pe terenul din faţa centrului „Ghenadie arhiereul”, părintele Ion Popescu, cu încuviinţarea ierarhului, a decis ridicarea unei construcţii cu un etaj în care să fie amenajate locuinţe! Sub inspiraţia Duhului Sfânt, parohul dorea să întindă o mână de ajutor celor care dorm sub cerul liber. Nimeni nu devenea proprietar, în schimb putea să stea într-o cameră încălzită în perioada sezonului rece, primind şi hrană. Pandemia a fost o piedică în calea finalizării lucrărilor. Restricţiile s-au ridicat, iarna a trecut. Acum se munceşte la foc continuu. A avut loc însă o schimbare de viziune.
În camerele care vor fi finalizate curând nu vor mai sta sărmanii oraşului ci mame cu prunci, refugiate din Ucraina! Se estimează că, în prima fază, zece persoane pot locui în clădire. Au fost montate uşile şi ferestrele termopan şi se lucrează la finisajele interioare. Mobilizarea este generală, fără precedent. Enoriaşii s-au implicat, sprijină fiecare cu ce poate în special cu contribuţii financiare. Un imens efort comun pentru ca încăperile să fie gata urgent. Mămicile cu copii vor avea parte de tot confortul. Căldură, apă curentă, hrană. Pentru a urgenta finalizarea proiectului, se are în vedere şi implicare primarului Cristian Gentea, prieten foarte bun al parohului Ion Popescu. În definitiv, întreaga comunitate din Piteşti ar da dovadă de altruism şi înalte sentimente creştineşti dacă ar contribui pentru finalizarea grabnică a încăerilor. Iar dacă nefericitele mame din Ucraina s-ar muta cu copilaşii lor în Sătămâna Mare, cu atât mai mare ar fi bucuria tuturor.
Un Comentariu
Anonim
pleca lumea dupa ce luau lumina, pai daca aduc osanale lui calinic, normal ca lumea nu sta sa auda cum unii obligati trebuie sa pupe in dos pe mai marele lor conducator , pt ce?..ramanearea in functie . iar de marele preot prof dr si toate cele…lasati-ma cu asta al vostru…cand am vrut sa fac cununia la biserica sf ioan , din cauza lui nu am putut…. la cati bani mi-a cerut ….faceam 2 nunti….