Ziua Soborului Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil. „M-am cam îndoit, ca să fiu sincer. M-am îndoit de puterea Sfântului Nectarie şi îl rog să mă ierte. Citisem o carte despre viaţa lui şi nu eram convins. Am citit încă una, a unui contabil. Şi atunci am fost luminat!” Se sfârşise slujba. Începea cuvântul de învăţătură rostit de părintele Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Aşa debuta o predică memorabilă, un regal de gânduri profunde, dar şi sfaturi practice, anti-Covid 19!
Răsplată pentru Sfântul Nectarie
Preotul Robert Nicolae, parohul bisericii Sf. Împ. Constantin şi Elena, nu bănuia cu câtă dragoste duhovnicească şi speranţă se vor îndrepta piteştenii spre micul lui lăcaş de cult, când de-abia turna fundaţia, pe terenul orfelinatului de lângă bazarul Gh. Lazăr. Aduse din Grecia, câteva fragmente din moaştele Sfântului Nectarie de la Eghina aveau să facă minuni. Prima dintre ele: rapiditatea cu care s-au înălţat zidurile bisericii. Chiar dacă se află între două lăcaşuri de cult apropiate, „Maica Precista” şi „Sf. Vineri”, dreptcredincioşii din cartierul Popa Şapcă au sărit în ajutorul tânărului preot, contribuind financiar, după posibilităţi şi bunătatea inimii. O mică raclă cu părticele din moaştele sfântului a fost aşezată spre închinare la subsolul viitoarei ctitorii. Câţiva ani au trecut ca săgeata-n zbor, iar în urmă cu câtva timp a fost adusă o raclă de toată frumuseţea, mare, argintată, lucrată la atelierele Patriarhiei Române. În ea au fost puse spre cinstire aceleaşi mici fragmente din moaştele sfântului Nectarie. Preotul paroh a considerat că pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra dreptcredincioşilor, fie ei enoriaşi ai parohiei sau nu, Sf. Nectarie merită cu prisosinţă o raclă mare. O umilă răsplată pentru cel care intervine salvator în vieţile celor care îi cer ajutorul. Operaţii chirurgicale reuşite, găsirea locurilor de muncă, succes la examene, izbândă la procese şi mai ales multe tămăduiri trupeşti şi sufleteşti au dobândit credincioşii piteşteni care de-a lungul ultimilor ani s-au rugat aici, în micuţa biserică păstorită de părintele Robert Nicolae.
Vindecător de cancer!
În ziua prăznuirii Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, în ajunul marii sărbători de cinstire a Sf. Nectarie, peste 200 de oameni au venit la marele eveniment al sfinţirii raclei celei noi. În mijlocul unui sobor de preoţi, slujba a fost săvârşită de însuşi ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. La sfârşitul serviciului divin, preoţii bisericii i-au oferit ierarhului, în semn de preţuire, o icoană pictată pe lemn, în care sunt înfăţişaţi unul lângă altul, Sf. Nectarie şi Sf. Calinic, ocrotitorul arhiepiscopului. Înaltul oaspete a apreciat gestul şi a vorbit despre modul miraculos în care Sf. Nectarie, în care nu a avut prea mare încredere la început, îşi face simţită prezenţa şi este grabnic ajutător în necazuri, mai ales în cazul unor boli incurabile. În popor se spune că orice tip de cancer, oricât de agresiv, poate păli în faţa puterii sfântului, dacă acesta miluieşte pe cineva cu puterea lui, primită de la Dumnezeu. Mărturiile oamenilor în acest sens sunt nenumărate. Printre ele, şi cea a ierarhului care a trecut prin grele operaţii chirugicale.
„Doar mortul nu are febră!”
Cum în prezent suntem preocupaţi de blestemăţia de virus care ne-a bulversat viaţa, părintele Calinic a abordat şi acest subiect. „Avem febră, şi-acum e problemă dacă ai. Dar… doar mortul nu are febră!” A fost afirmaţia care a descreţit frunţile credincioşilor. Apoi ei au ascultat cu luare aminte o serie de sfaturi din care am selectat câteva: „Faceţi gargară cu oteţ. Şi un pic de sare. Nu uitaţi de apa caldă. Covidul ăsta se teme de apă fierbinte. Şi-atunci curăţaţi gâtul cu apă fierbinte şi un pic de oţet şi sare. Nu-i chiar plăcut, dar fuge orice virus de îşi rupe picioarele! Şi-apoi beţişoarele acelea, cum se fac testele, folosiţi-le la fel, cu amestecul acesta şi pe nas. Aşa prăjiţi Covidul! Ţuica, o minunăţie şi ea! Faceţi frecţie cu ţuică! Pe cap, pe spate, pe tot corpul! E bun şi spirtul, dar el usucă pielea…” Dovedindu-se bun cunoscător nu doar al sufletului, ci şi al corpului uman, arhiereul a vorbit despre rinichii pe care cu toţii i-am avea bolnavi şi despre alimentaţia care ne asigură un sistem imunitar puternic. Ierarhul a mărturisit: „Mănânc mult usturoi. Usturoiul îl tai şi ung clanţele uşilor, acolo unde locuiesc. Păi ştiu eu ce virus poate avea cel care apasă clanţa? Dar mai ales nu o ating cu mâna. Cu un prosop, cu o eşarfă… faceţi la fel! Sau deschideţi uşile cu genunchiul! Sau şi mai bine, desfiinţaţi uşile!” În ton ironic la adresa blestematului de Covid, dar şi amuzant pentru a-i face pe credincioşi să zâmbească, arhiepiscopul i-a îndemnat pe toţi să poarte mască şi mai ales să păstreze distanţa: „Distanţa păstrează prestanţa!” După predică, arhiereul a coborât treptele altarului de vară în mijlocul mulţimii, binecuvântându-i pe credincioşii care au pornit spre case încredinţaţi de cuvintele sale: „Dumnezeu nu-i va pierde pe aleşii Săi”