Cu interes enorm. Așa a fost așteptat cuvântul de învățătură rostit de Părintele Calinic, la praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, rostit în lăcașul de cult care-i poartă hramul.
Jandarmii, toleranți
Aproape trei sute de persoane și-au îndreptat pașii spre biserica aflată sub ocrotirea Înaintemergătorului Ioan. Sfântul care a vestit venirea Mântuitorului și a avut și privilegiul divin de a-L boteza pe Împăratul lumii, în apa Iordanului. Se întâmpla, desigur, acum două mii de ani, dar astăzi Botezătorul este cinstit mai mult decât oricând și chemat în ajutor, în vreme de pandemie. Cu credință în revărsarea de har și binecuvântări ale lui Ioan, au venit piteștenii la biserica din care sunt nelipsiți în fiecare zi de 7 ianuarie. Conducerea Jandarmeriei Române a făcut apeluri repetate în ultimele zile să se respecte măsurile sanitare, distanța și masca în condițiile în care bisericile vor fi arhipline cu ocazia celor două sărbători, Boboteaza și Sf. Ioan. În acest context, era de așteptat ca forțele de ordine să fie prezente în număr mare la toate bisericile, dar mai cu seamă la „Sf. Ioan Botezătorul” din centrul Piteștiului. Nu a fost însă deloc așa. În mod surprinzător, în ziua de Bobotează nu a fost văzut niciun jandarm! Iar a doua zi, la hramul bisericii, doar câțiva oameni în uniformă care nu au deranjat credincioșii decât cu câteva sfaturi sumare: „Puneți-vă corect masca!” și „Păstrați distanța!”. Față de alte perioade ale pandemiei, ei au stat în curtea lăcașului și nu au pătruns în spațiul sacru al bisericii.
Un primar creștin
Printre credincioși și-a făcut apariția și primarul Piteștiului, Cristian Gentea. Alesul urbei nu a făcut doar simplu act de prezență. Puțini știu că politicianul este un trăitor profund în duhul ortodoxiei și doar lipsa timpului îl împiedică să fie mai des prezent la Sf. Liturghie. De altfel, la slujba de hram, edilul-șef a stat numai în picioare, refuzând să ia loc în strană. S-a închinat, și-a împreunat mâinile în rugăciune și cei din preajma sa au simțit că trăiește fiecare moment al slujbei la intensitate maximă. Cântările preoților spre veșnica pomenire a ctitorilor bisericii l-au înduioșat. Pesemne invoca divinitatea pentru sufletele apropiaților săi adormiți întru nădejdea învierii. Și lacrimile jucau în ochii lui Cristian Gentea. Cu haină de primar, dar suflet de creștin autentic.
Virtuțile sfântului
Despre viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul a vorbit pe larg părintele arhimandrit Caliopie. Cu talentu-i oratoric cunoscut, preț de 40 de minute, monahul a scos în evidență calitățile sfântului, râvna sa, postul aspru, modul de viețuire auster, ascetismul, îndelunga rugăciune, curajul său, puterea și în final jerfa sa în numele lui Iisus Hristos pe care îl vestise, îi „netezise drumul” și îl botezase.
Nebunia lumii
Pentru stilul original cu care povestește, predica ierarhului este așteptată cu sufletul la gură după fiecare slujbă pe care o săvârșește cu diverse prilejuri. Așa a fost și de data aceasta, iar auditoriul a sorbit fiecare cuvânt arhieresc. De fiecare dată, arhiepiscopul se referă și la modul de a ne hrăni, la tainele organismului, la felul în care trebuie să avem grijă de trup, ca „templu al sufletului”. Și dacă la ultima predică rostită în Pitești, arhipăstorul a vorbit credincioșilor despre alimentele care au rol în apărarea noastră împotriva virușilor, acum a abordat tema vaccinului anti-Covid. După ce a creionat în câteva cuvinte perioada pe care o traversăm, drept o „nebunie informațională” fără precedent în istorie, datorită mijloacelor mass-media și a rețelelor sociale, Parintele Calinic i-a îndemnat pe credincioși să aibă încredere în vaccin. „Nu și-a propus nimeni să ne omoare așa, ca pe muște, să pierim grămadă…” Și ierarhul a făcut și o profeție: „Vom face în fiecare an câte-un vaccin, trebuie să ne obișnuim cu asta…”
Daruri pentru credincioși
După predica savuroasă a arhiereului, care printre altele a vorbit și despre felul în care putem scăpa de lupi, prin puterea lui Dumnezeu care le încleștează colții, credincioșii au primit binecuvântarea arhierească, dar, tot din partea înaltului oaspete, câte-o carte de mare folos duhovnicesc, scrisă de Sfinția Sa: „Suferința purifică și luminează – Împotriva plictiselii la vreme de pandemie”. După ce arhiepiscopul a plecat, oamenii au stat la rând pentru a primi și darurile din partea parohiei, câte-o icoană pe lemn și un calendar bisericesc de perete pentru anul în curs. Micile cadouri au fost împărțite în curtea bisericii, acolo unde au fost momente mai puțin plăcute. Profitând de faptul că doar doi jandarmi mai erau de față, oamenii nerăbdători s-au îngrămădit, uitând total de distanța pe care trebuie să o păstreze. În fața cutiilor în care se aflau darurile, credincioșii, mai ales cei vârstnici, s-au împins cu încrâncenare. Cei doi jandarmi au fost depășiți de situație, apelul acestora la respectarea regulilor fiind total ignorat. Dorința de a pune mâna pe o icoană și un calendar a fost mai mare decât teama de necruțătorul virus. Imaginile sunt halucinante pentru vremea pe care o trăim. Pentru bătrânii disperați să prindă un calendar nu mai exista niciun pericol. Care pandemie? Ce Covid? Ducă-se pe pustii!
3 Comentarii
Anonim
Daca este adevarat acest preot trebuie sa plece sa-si gestioneze averea
Anonim
De ce minți lumea. Te rog du-te tu la vaccinare, și dă-te un exemplu tuturor creștinilor;și după 6 săptămâni facem și noi vaccinul. Deja, invoci motive că ești alergic la intepătură.
Valerian
Pe Moșu ăsta-l cunosc de treizeci și cinci de ani. De pe atunci era bolnav. Acuma văd că boala a avansat. Cineva, un apropiat al lui, să-i recomande să se retragă din scaunul arhieresc pe care, din păcate, cu nevrednicie-l ține. Sunt atâtea mănăstiri sau schituri unde s-ar găsi cineva să șteargă la fund un nebun comunist… Dumnezeu să te ierte, Calinicule…