Ecourile scandalului iscat de dosarul sclaviei din Berevoieşti, cătunul Gămăceşti, în care primarul este acuzat că nu şi-a făcut datoria şi că n-a întreprins nimic pentru retezarea răului de la rădăcină, încă nu s-au stins. Aşa cum v-am informat la momentul potrivit, autorităţile au intrat pe fir şi au eliberat doi copii în vârstă de 11 şi, respectiv, 13 ani, precum şi 12 adulţi. În momentul de faţă, cei doi minori au fost preluaţi de DGASPC şi plasaţi în regim de urgenţă la Centrul de Evaluare şi Primire în Regim de Urgenţă Piteşti. Aici beneficiază nu doar de condiţii civilizate de cazare şi hrană, ci şi de consiliere psihologică, ambii fiind traumatizaţi şi fizic, şi psihic de torturile la care au fost expuşi. Vă reamintim că erau stropiţi cu apă fiartă şi rece, înţepaţi cu cuţitul la tălpi, hrăniţi cu resturi de mâncare aruncate pe jos, ţinuţi în frig şi legaţi cu lanţuri pe prispa unei case. Pentru amuzamentul stăpânilor, erau puşi să se dezbrace şi să danseze sau să se încaiere.
Referitor la cei 12 adulţi depistaţi de forţele de ordine că erau obligaţi la muncă forţată sau erau vânduţi altor rudari precum vitele de povară, iniţial aceştia au fost internaţi într-un centru de asistenţă socială a cărui adresă, din motive lesne de înţeles, a fost ţinută la secret. Şi ei au beneficiat de condiţii omeneşti de cauzare şi hrană, precum şi de consiliere psihologică, întrucât unii aveau anumite dizabilităţi psihice. La acest moment, am aflat ieri de la prefectul Cristian Soare, toţi au fost plasaţi la domiciliul lor, al părinţilor sau rudelor din judeţele Olt (patru persoane), Vâlcea (două persoane), Teleorman (două persoane), Argeş (două persoane), Dâmboviţa şi Constanţa (câte o persoană).
În continuare victimele sunt monitorizate, pentru a se preîntâmpina o eventuală acţiune de răzbunare din partea rudelor celor 37 de stăpâni de sclavi aflaţi în arest preventiv.
Val. NICOLAU