Cristiana Stanciu are 23 de ani, este studentă la Litere, dar timpul ei liber este dedicat organizaţiei de voluntariat AIESEC. Locul în care se destăinuie şi unde povesteşte din experienţe este blogul său „Cris la Scris”.
Cheia către fericire
„Sunt o persoană care crede că autenticitatea, a fi tu însuţi, este o adevărată cheie către fericire. Dacă ar fi să mă regăsesc în vreun simbol, acela ar fi o libelulă bleu-violet. Sunt o persoană cu spirit liber, creativ, cu simţ artistic, caut să mă exprim prin acţiunile mele. Îmi place să scriu, să mă îmbrac în stilul meu, să călătoresc, să mă bucur de frumuseţea naturii, să meditez, să ţin un jurnal, să beau ceai, să citesc, să fac sport dimineaţa” – spune Cristiana. Despre blog, despre poziţia ei de vicepreşedinte în AIESEC, dar şi despre viaţa Cristianei, aflaţi din următorul interviu…
„Drumul spre AIESEC”
– Cum ai ajuns să faci parte din AIESEC?
– Dintotdeauna mi-am dorit o experienţă internaţională de voluntariat, dar nu ştiam exact la ce organizaţie să apelez pentru asta. O prietenă a mea era înscrisă în AIESEC Piteşti şi dădea „share” la postările de Facebook ale organizaţiei, până când, la un moment dat, am descoperit că organizaţia se ocupă şi cu internshipuri, şi cu stagii de voluntariat internaţionale. Am fost foarte entuziasmată de descoperire, aşa încât am apelat la acea prietenă pentru a afla cum pot accesa programul respectiv. Mi s-a părut extrem de cool, sincer, ca în Piteşti să întâlnesc o organizaţie care să ofere extrem de multe oportunităţi de voluntariat internaţionale, dar şi de internship.
– Ai aplicat?
– Nu am stat mult pe gânduri şi am aplicat rapid pe platformă, aşa că, nu după mult timp, prin februarie 2016, am ajuns în Eskişehir, Turcia. Acolo am fost trainer de comunicare în limba engleză pentru elevii de liceu. Am trăit cea mai diferită experienţă din viaţa mea de până atunci. O schimbare extraordinară, care a venit ca o provocare savuroasă, ţinând cont că trebuia să-mi pregătesc lecţiile cu elevii, astfel încât să fie cât mai interactive. Mi-a îmbogăţit viaţa cu oameni dragi, cu care şi acum mai ţin legătura, şi cu amintirile de neuitat ale locurilor cu iz magic din Turcia, în special din zona Capadoccia.
– Ce ai făcut când te-ai întors in România?
– Eram nerăbdătoare să devin membru AIESEC. Îi admirasem pe membrii AIESEC din Eskişehir, Turcia, care munceau şi se implicau astfel încât să ne ofere nouă experienţe calitative. S-au asigurat că proiectul este organizat cum trebuie şi că am experienţa pe care mi-o doresc, aşa că am vrut să contribui şi eu la un impact asemănător în organizaţie. Din fericire, am devenit membru AIESEC şi am fost integrată în departamentul de marketing.
„Obişnuiam să fiu timidă”
– Cum te-au schimbat toate aceste experienţe?
– Oh, cu ce să încep?! În primul rând, am devenit o persoană mai responsabilă, am învăţat ce înseamnă să ai o viziune, cum să coordonezi şi, mai ales, cum să dezvolţi o echipă, cum să planifici, cum să creezi o strategie pentru un departament şi o organizaţie. Am descoperit că viaţa are şi o altă nuanţă decât cămin-facultate, că viaţa este mai complexă şi că provocările sunt binevenite pentru dezvoltarea personală şi a comunităţii din care fac parte. Referitor la experienţe de voluntariat, în vara anului 2016 am ales să mai trăiesc o experienţă internaţională cu AIESEC, de data aceea în Maroc… O altă experienţă unică şi de neuitat, care a contribuit la transformarea şi dezvoltarea mea personală, mai ales că înainte de asta obişnuiam să fiu o persoană foarte timidă.
Ascensiunea
– În noiembrie 2016 am candidat pentru poziţia de vicepreşedinte în AIESEC Piteşti. A trebuit să completez un formular de aplicare de aproximativ 10 pagini, să-mi susţin strategia de mandat în faţa tuturor membrilor şi să particip la o sesiune de Q&A, ceea ce însemna să răspund tuturor întrebărilor despre strategia mea, timp de 40 de minute. Nu am reuşit să iau votul de încredere din partea membrilor în prima etapă, însă asta nu m-a oprit să candidez în a doua etapă. Din fericire, am ocupat funcţia respectivă, ce presupunea responsabilitatea de a trimite cât mai mulţi tineri din Piteşti în internshipuri internaţionale. De-a lungul mandatului, am trimis nouă tineri în Franţa, Polonia, Tunisia, Malaezia, Egipt, Cehia, Turcia, pe domenii precum: Marketing, Business, Teaching, IT şi HR.
– Cum te-ai simţit ca vicepreşedinte?
– Sunt recunoscătoare că am fost liderul unei echipe minunate, că am trimis împreună aceşti oameni în internshipuri internaţionale şi că am doi membri în echipa de conducere a AIESEC Piteşti pentru anul 2018-2019, doi oameni dragi care mi-au mulţumit pentru experienţa de echipă pe care au avut-o alături de mine şi pentru învăţăturile primite.
– De ce un tânăr ar trebuie să facă parte dintr-o astfel de organizaţie?
– Cu ajutorul AIESEC am ajuns să-mi cunosc capacităţile mai bine, sunt recunoscătoare mai ales pentru ceea ce mi se întâmplă, reflectez mai mult şi mă întreb mai des: „De ce?”. Să ştii ceea ce faci este esenţial. De la întrebarea „De ce?”, spusă în mod repetat, poţi să-ţi dai seama ce-ţi doreşti cu adevărat, de aici pornesc motivaţiile care ghidează dinamica întregii tale experienţe şi perseverenţa în domeniul care te pasionează.
„Cris la Scris”
Tânăra doreşte să fie cât mai disciplinată. Nu întotdeauna reuşeşte, de aceea are o mulţime de agende, fiind pasionată de plannere şi de blogurile de dezvoltare personală. De aceea are şi ea blogul „Cris la Scris”.
„Îmi doresc ca blogul meu să le dea senzaţia de libertate, visare şi reflecţie cititorilor. Abordez teme începând de la dezvoltare personală, poezie, până la recomandări şi reflecţii. Acolo îmi exprim spiritul creator şi îmi doresc să-i inspir pe cititori prin mesajele transmise” – ne-a spus Cristiana.