Doctorul Adrian Mitroi, prezenţă constantă şi remarcabilă în paginile revistei Filialei Argeş a L.S.R., şi a cenaclului acesteia, îşi continuă ascensiunea vertiginoasă spre firmamentul culturii naţionale. După două volume de poezie clasică, creaţii artistice remarcabile, melodioase, pline de mesaj, „Inimă de ametist” – 2015 şi „Salba de cuvinte” – 2016, 2017 nu putea trece fără încă o apariţie editorială. Ea s-a produs spre finalul anului, ocazie cu care s-a dovedit a fi nu doar un scriitor prolific, ci şi polivalent.
Dar, totodată, a reconfirmat că este înzestrat cu harul divin al talentului.
Pentru această nouă carte, „Picături de rouă”, autorul a făcut o schimbare radicală de abordare. A părăsit, de moment, desigur, tărâmul poeziei, ce i-a adus atâtea satisfacţii, printre care Premiul Ligii Scriitorilor Români, pentru a ne surprinde cu un volum de proză scurtă.
În cuvântul introductiv, intitulat semnificativ „Argument”, dr. Mitroi dezvoltă o adevărată teorie a banalei picături de rouă, creaţie efemeră a naturii, pe lângă care trecem mai întotdeauna indiferenţi. O teorie amplă, substanţială, ce în unele cazuri frizează chiar abordarea ştiinţifică, încheiată cu invitaţia de a-i vizita „galeria de Picături de rouă”.
Prozele pe care ni le oferă spre delectarea spiritului sunt descrieri ale unor evenimente fie trăite într-o viaţă străbătută la intensitate maximă, fie auzite, sau pur şi simplu imaginate. Fără excepţie, toate sunt scrise într-un stil atrăgător, cu fraze ce nu-ţi permit citirea în diagonală, ci te obligă să mergi până la capăt. Să citeşti tot. Sunt abordări romanţate care nu abundă în metafore sau alte mijloace stilistice, ba chiar am putea spune că uneori autorul e mai repede reţinut în a face apel la ele. Fără a afecta cu nimic stilul captivant, etalat în fiecare „picătură de rouă”. Toate au titluri bine alese, sugestive. Din fiecare ai câte ceva de învăţat, pentru că sunt rodul unei vieţi bogate în experienţe. O carte ce nu poate fi lăsată din mână până nu ajungi la ultima frază.
Lansarea volumului va avea loc joi, 18 ianuarie, ora 17, la Centrul Cultural Piteşti.
Nicolae COSMESCU