După ce în acest an au beneficiat de majorări salariale substanţiale, bugetarii vor primi, începând cu această lună, o indemnizaţie de hrană de 300 lei lunar, prevăzută în legea salarizării unitare. Până acum numai angajaţii din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Justiţiei, SRI, SIE şi SPP, alături de poliţia locală beneficiau de drepturi de hrană. Începând cu decembrie 2018 o astfel de indemnizaţie se va acorda tuturor bugetarilor. Primii bani urmează să fie primiţi în ianuarie.
Statul român a băgat cărămizi de bani în ultimii ani în conturile propriilor angajaţi. Media salarială la stat a depăşit pragul de 700 euro net în acest an, iar funcţionarii publici câştigă aproape 900 euro, nivel similar celui din Polonia şi peste cel din Ungaria.
Au crescut şi salariile din mediul privat, dar mult mai lent, şi se află la nivelul de acum 5-9 ani înregistrat în Ungaria şi Polonia. Adevărata creştere nu vine din economia de piaţă, ci din politica de salarizare a statului. La companii creşterea a fost de puţin peste 9%, la 2.484 de lei (534 euro). La stat a crescut cu aproape 18%, la 3.260 de lei (701 euro)! Şi înainte de criză, bugetarii câştigau mai bine decât cei din mediul privat.
Situaţia s-a echilibrat începând cu 2010, cu ocazia mult hulitei tăieri operate de Guvernul Boc, care a realizat subit că există o criză bugetară, şi mai ales pe seama lucrătorilor din educaţie şi sănătate, care au recuperat mult mai greu veniturile nominale în comparaţie cu cei din administraţia publică. Media privat-stat era echilibrată la nivelul anului 2015, după care s-a produs ruptura.
Toate categoriile de bugetari câştigă, în acest moment, peste medie şi considerabil peste ce oferă sectorul întreprinderilor.
2 Comentarii
Edi
Pe scurt noi, cei care lucram in mediul privat, slugarim pentru salariile de nababi de la stat si pentru pensile special ale clientele politice.
Bineinteles ca aceste cheltuieli sunt mult mai mari decat putem noi produce si ca urmare sistemul va crapa cat de curand.
Moment in care nimeni nu va realiza adevarata problema. Se va da vina pe partidele de opozitie/pe multinationale/pe agenturile straine.
Anonim
Angajații de la privat ar trebui să nu mai accepte lăcomia patronilor și să se revolte,nu să-i invidieze pe cei de la stat.