Veste proastă pentru agricultorii din Argeș. Anunțul îngrijorător.
Rezerva de apă din sol în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Muntenia, local în centrul şi estul Olteniei, estul, centrul şi sudul Transilvaniei şi, izolat, în nord-vestul Banatului, în timp ce la porumb deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Moldova şi Muntenia, local în nordul şi centrul Dobrogei, centrul şi estul Olteniei, vestul şi nordul Crişanei şi, izolat, în nord-estul şi nord-vestul Banatului.
Potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru următoarea săptămână, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Banatului, local nordul şi sudul Olteniei, estul şi sudul Dobrogei, sudul, izolat nord-vestul Munteniei şi estul Moldovei.
Gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei, local vestul, nord-vestul, centrul şi estul Moldovei, vestul şi sudul Crişanei, sudul şi estul Dobrogei, nordul şi vestul Banatului, sudul, izolat nordul şi nord-vestul Munteniei.
Procesele vegetative ale plantelor vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi mai intens în zonele de câmpie, precum şi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile efectuate în epoca optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, medie spre slabă, în special pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol, arată ANM în prognoza agrometeo.
Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă vor predomina fazele de înspicare (80-100%) şi înflorire (50-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (10-100%).
Detalii AICI.