Monumentele, casele vechi pe lângă alte obiective edilitare pot constitui, nu peste mult timp, centre de interes pentru toţi cei care ne tranzitează oraşul. Una dintre cele mai vechi clădiri ale Piteştiului este sinagoga, lăcaşul de rugăciune al evreilor. Despre o comunitate a lor în adevăratul sens al cuvântului nu se mai poate vorbi în prezent.
Erau mulţi, demult, pe vremea când şi sinagoga era neîncăpătoare. Istoria a fost aprigă cu ei, astfel că unii au plecat spre Israel, alţii spre SUA. Cei mai mulţi, pe drumul fără întoarcere, din cauza vârstei, au dispărut în mod natural. Dar mărturia existenţei lor în municipiul nostru a rămas. Iar sinagoga, locul în care se întâlneau, participau la ritualuri, se rugau, studiau a rămas în picioare. Monument cu o arhitectură aparte, comparabilă cu lăcaşurile de cult din Occident. Ce-i drept, vicisitudinile vremii şi-au pus amprenta pe faţada edificiului şi pe zidurile laterale. Dar nu într-un mod atât de grav încât să nu poată fi admirată. Acest obiectiv a reintrat în atenţia Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Distanţa mică faţă de Bucureşti unde se află sediul central al instituţiei constituie un avantaj, astfel că în ultima vreme mai mulţi membri ai federaţiei au venit la Piteşti gândindu-se la punerea în circuitul turistic al acestui monument. Nu este uşor, dar nici imposibil. Paşi mărunţi, dar siguri se fac în acest sens.
Au avut loc ample lucrări de refacere a spaţiului verde aferent lăcaşului de cult şi câteva reparaţii în aşa fel încât, per ansamblu, clădirea să capete un alt aspect. Se intenţionează organizarea unui concert în incinta sinagogii şi se fac eforturi pentru a se găsi soluţia restaurării, conservării şi punerii în valoare a construcţiei de patrimoniu. Va fi un câştig mare în primul rând pentru imaginea Piteştiului. Evreii şi nu numai ei, care vor porni în excursii prin ţară pentru a vizita sinagogile reprezentative din România, se vor opri cu siguranţă în urbea noastră. Era un vis al fostului şef al comunităţii evreieşti din Argeş, Leopold Schobel, binecuvântată fie-i memoria! Bătrânul şi greu încercatul lider nu mai este printre noi. A rămas visul pe cale să se împlinească, iată, curând.