Încă de la izbucnirea pandemiei cauzate de numărul impresionant al oamenilor infectaţi cu noul coronavirus, s-a pus problema insuficienţei aparatelor de ventilare mecanică a pacienţilor depistaţi pozitiv internaţi în secţiile de terapie intensivă din spitale.
Fireşte, tot sistemul sanitar a trebuit să înceapă o adevărată bătălie pentru dotarea cu asemenea aparate. La conferinţa de presă organizată de Prefectură, dr Alexandru Guiţă, directorul DSP Argeş, a declarat:
„Din statisticile efectuate de specialişti internaţionali şi din ţară rezultă că ventilaţia mecanică prin intubare este o ultimă soluţie la care se recurge pentru salvarea pacienţilor. Respiraţia prin ventilaţie este necesară, dar prezintă multe riscuri recunoscute de toată lumea medicală.
Dovadă că din aceleaşi statistici rezultă că aproximativ 80% dintre pacienţii ventilaţi decedează. În schimb, s-a dovedit mult mai eficientă administrarea de oxigen prin folosirea unui corp cefalic. Acesta este un dispozitiv ca un cilindru transparent aplicat pe capul pacentului, care îmbunătăţeşte saturaţia de oxigen în sânge. În tot acest timp pacientul este conştient, procedura fiind una neinvazivă”.