Veniți și voi! Departe de casă și de caniculă, pe un tărâm de vis
Foarte mulți români aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate. Motive sunt destule: servicii mai bune, infrastructură mai bună, chiar și costuri mai mici! Iar când vine vorba de litoral, lucrurile sunt mai evidente. Deși țara noastră este binecuvântată cu o plajă generoasă, modul în care aceasta este exploatată lasă mult de dorit, mizeria fiind “la ea acasă”. Totuși, faptul că se poate ajunge în două-trei ore la mare, la noi, este un factor salvator. Tinerii aleg litoralul românesc pentru escapade de weekend sau de câteva zile. La fel și familiile care se feresc de drumuri lungi și, poate, obositoare.
La mine nu a fost cazul, fiindcă am avut grijă să transform concediul în Grecia într-o aventură inedită. Am ales să traversez Dunărea cu feribotul pe la Vama Bechet și să înnoptez la Sofia, urmând ca pe distanța rămasă (aproximativ 400 de km) să mergem relaxați și odihniți, a doua zi.
Vizită la Sofia
Cu acest prilej, am vizitat și capitala Bulgariei care impresionează prin curățenie, clădiri îngrijite și parcuri imense unde se organizează numeroase evenimente. Aproape sunt și munții, pe care îi vom vizita cu altă ocazie, alocându-ne mai mult timp în acest sens.
Așadar, să revenim la drumul către brațul Kassandra, locul unde am ales să ne petrecem concediul.
Am ieșit din Sofia pe Autostradă, traversând un peisaj deosebit de frumos, cu dealuri verzi și păduri dese. Drumul prin munți ne-a oferit priveliști spectaculoase și ocazia de a respira aer curat. Trecând pe lângă sate pitorești și câmpuri cultivate, am simțit un amestec de aventură și liniște. Puțin peste două ore și jumătate de la plecarea din Sofia, am ajuns la punctul de frontieră.
Formalitățile au decurs rapid și fără probleme, iar după ce am intrat în Grecia, am simțit imediat schimbarea atmosferei și a peisajului. De la pădurile muntoase ale Bulgariei, am trecut la dealurile line și vii ale Greciei, presărate cu măslini și viță-de-vie. Am continuat să mergem pe un drum lin și bine întreținut.
Taxele de drum se pot plăti cu cardul la punctele de trecere din parcursul autostrăzii. Vorbim de taxe modice de 1 – 3 euro. Nicio bătaie de cap cu ele!
Pe măsură ce ne apropiam de regiunea Macedonia Centrală, peisajul devenea din ce în ce mai spectaculos, cu marea Egee care se contura la orizont.
Sosirea în Kassandra
După aproximativ trei ore și jumătate de la traversarea frontierei, am ajuns în Kassandra. Pe măsură ce ne apropiam de locul ales pentru cazare, am trecut pe lângă numeroase plaje cu nisip fin și ape cristaline. Am ajuns în cele din urmă la hotel, unde ne-am cazat și ne-am pregătit pentru zilele pline de aventuri și relaxare care ne așteptau.
Drumul din Sofia până în Kassandra a fost o experiență de neuitat în sine, oferindu-ne ocazia să explorăm două țări diferite și să ne bucurăm de frumusețea naturală a ambelor. Traversarea munților, peisajele pitorești și primirea caldă a Greciei au făcut ca această călătorie să fie memorabilă și să ne pregătească pentru vacanța perfectă în Kassandra.
Prima plajă am făcut-o după amiaza până seara, când am văzut cum soarele apune, ultimele raze licărind prin valurile mării curate ca lacrima.
Fotografia surprinsă mai jos imortalizează promenada de la malul mării, în timp ce soarele apune în spatele palmierilor, creând o lumină aurie care inundă întregul peisaj.
Recomandarea noastră – Porto Beach
În următoarele zile am explorat tot mai mult, descoperind zone cu adevărat fermecătoare și sălbatice ale Greciei. Cel mai mult am fost impresionați de laguna de lângă Porto Beach, unde marea putea fi admirată în toată splendoarea sa de verde, turcoaz și albastru. Ne-am petrecut ore bune înotând și savurând frumusețea peisajului, cu munții în depărtare și insula “țestoasei” ceva mai aproape.
Am vizitat și un sătuc pitoresc, unde casele albe cu acoperișuri roșii și străzile înguste pavate cu piatră emanau o atmosferă tradițională și autentică. Localnicii ne-au întâmpinat cu zâmbete calde și ospitalitate tipic grecească. Am gustat din delicioasele lor produse locale – măsline, brânză feta, dar și fructe de mare.
Sincer vă spun că nici nu se pot compara produsele preparate la greci cu ce se găsește la noi. Nu, nici nu are rost să intru în detalii. Mergeți și vă veți convinge singuri.
Iar pofta de aventură este, de asemenea, nemărginită. Grecia te ademenește să vrei să să descoperi tot mai multe. Așa am găsit încă o zonă fantastică, la Possidi, unde marea poate fi admirată și de-o parte și de cealaltă a plajei. Este ca o peninsulă mică, o zonă liniștită unde auzi doar valurile mării și vuietul vântului. Un colț de paradis cu nisip alb, roci ancestrale și apă cristalină.
Am făcut și o drumeție pe dealurile împădurite din apropiere. Cărarea șerpuită ne-a dus prin păduri dense de pini, oferindu-ne o priveliște de vis asupra mării și a peisajului rural al peninsulei. La un moment dat, am ajuns la un vechi sit arheologic, unde ruinele unui templu antic aminteau de măreția civilizației elene. Serile au venit la pachet cu apusuri de soare magnifice și petreceri grecești la taverne tradiționale. Momentele au fost pur și simplu magice, iar eu am simțit o conexiune profundă cu acest loc minunat. Muzica tradițională, râsetele și clinchetele de pahare ne-au însoțit până la hotel.
Această experiență a rămas întipărită în inima mea, o amintire vie a frumuseților și ospitalității Greciei, care mă va însoți mereu. Abia întorși acasă am realizat cât de norocoși am fost să experimentăm o astfel de vacanță în Kassandra, un loc de care ne-am îndrăgostit și care va rămâne mereu în inimile noastre.
Mai precizez că temperaturile ajungeau la cel mult 30 – 32 de grade Celsius, fiind cald, dar suportabil. Ceea ce nu se poate spune despre cum e vremea acum la Pitești!