„Mare este Dumnezeu întru sfinții Săi” aflăm din Scriptură iar pentru un romano-catolic de oriunde din lume, Sf. Anton de Padova se află la loc de cinste în inima sa. Sâmbătă, comunitatea catolică din Pitești îl va cinsti cum se cuvine.
ÎI AJUTĂ ȘI PE ORTODOCȘI.
Născut la Lisabona în 1195 i-a slujit în scurta lui viață de doar 36 de ani, numai lui Dumnezeu. A fost preot, apoi călugăr în Ordinul Franciscan și a propovăduit Evanghelia în Franța și Italia, convertind mulți eretici. Înzestrat cu darul săvârșirii minunilor, Sf. Anton a revărsat binefacerile sale pe unde a trecut. A continuat să o facă și după ce și-a încheiat călătoria lumească. Secole la rând și-a făcut simțită prezența în viața celor care îl cinsteau și îi cereau ajutorul. Așa avea să devină protectorul copiilor și a celor sărmani. Se știe că nu doar catolicii au avut privilegiul de a fi miluiți de Sf. Anton ci și ortodocșii. Primind de multe ori ajutorul lui, credincioșii ortodocși din Pitești și împrejurimi merg în fiecare zi de marți la biserica romano-catolică Sf. Ap. Petru și Paul din centrul urbei. Ei nu vor lipsi nici sâmbătă, ziua dedicată sfântului care în iconografie este reprezentat purtând un crin alb în mână, simbol al purității.
FLORI TĂMĂDUITOARE
Așa a fost anul trecut și în fiecare an pe 13 iunie, laolaltă catolici și ortodocși piteșteni au venit să își cinstească binefăcătorul. Cu toții aduc crini albi care sunt sfințiți în cadrul serviciului divin. Copiii vin în număr mare, ei fiind încredințați că Sf. Anton îi ocrotește și au rezultate mai bune la învățătură, pentru că el le luminează mintea. Conform tradiției, cu mic cu mare, sâmbătă vor aduce crini. Aceste nobile flori capătă puteri tămăduitoare, după sfințire petalele se pun la macerat în alcool iar în tot timpul anului, tinctura obținută este folosită pentru diverse dureri și răni.
NIMENI NU MAI ATINGE STATUIA!
După cum se știe, la romano-catolici nu există cultul icoanelor precum la ortodocși în schimb sunt cinstiți sfinții reprezentați în statui de diferite dimensiuni. Cei care au intrat măcar o dată în biserica romano-catolica din Pitești au fost impresionați de statuia Sf. Anton cu chipul său blând dar privire pătrunzătoare. Exista obiceiul că toți cei care se rugau lui, catolici sau ortodocși, să îi atingă picioarele în momentul în care își murmurau rugăciunile. Pentru că ne aflăm în perioada Stării de Alertă, parohul George Cherecheș ne-a explicat ce măsuri a luat: „Am curățat și dezinfectat toate obiectele din biserică, băncile, scaunele, clanțele. Vom interzice credincioșilor să mai atingă statuia Sf. Anton și a Fecioarei Maria. Se pot apropia la 1,5 metri de Sf. Anton și îl pot atinge cu crinii. În timpul Liturghiei exista un moment când, îndemnând la pace, oamenii își dădeau mâinile. Nu va mai exista așa ceva și măsură aceasta o respectăm de mai mult timp. Toți credincioșii vor purta măști și vor păstra distanța dintre ei. Îi așteptăm pe toți care doresc să participe sâmbătă seara la ora 18”.
OASPETE DE RANG ÎNALT
Slujba va avea loc în fața bisericii, sub cerul liber unde încă de sâmbătă dimineață vor fi așezate scaune la distanța de 1,5 metri. Lucrurile s-ar putea complica doar dacă vremea nu va fi favorabilă, dacă va ploua și se va impune săvârșirea slujbei în incinta sfântului locaș de cult, în condițiile în care numărul credincioșilor va fi mare. În oricare situație părintele George Cherecheș este pregătit să gestioneze bine lucrurile pentru a fi respectate restricțiile. Prin intermediul ziarului nostru, parohul face o bucurie imensă enoriașilor și îi anunță că în ziua de 27 iunie, la hramul bisericii Sf. Ap. Petru și Paul, va fi prezent un oaspete de rang înalt. Cel mai înalt în România: IPS. Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București!