După şapte ani din „epoca de aur” în care am profesat la două dispensare rurale din judeţele Bacău şi Argeş, am promovat prin concurs examenul de secundariat (rezidenţiatul de astăzi) în dermatologie.
Era în primăvara lui 1977, la puţin timp după cutremurul din 4 martie. Capitala, lovită crunt de calamitate şi de hazard, îşi pierduse mult din farmecul avut în perioada studenţiei.
Au urmat trei ani petrecuţi într-o mare clinică de profil şi sub îndrumarea a doi monştri sacri ai dermatologiei româneşti: profesorii doctori Pavel Vulcan şi Alexandru Dimitrescu.
Nu anticipam atunci că în cariera ce a urmat voi face din zi în zi o pasiune mai acaparatoare pentru o specialitate în care sunt sute de boli grave, inestetice sau de-a dreptul hidoase, greu de diagnosticat şi mai greu de tratat, de multe ori rebele şi recidivante câte zile are pacientul.
În 1997, mi-am susţinut în faţa unei numeroase asistenţe teza de doctorat în oncologie cutanată, la care muncisem vreme de cinci ani. La finalul proiecţiilor cu cazuri clinice de ţărani din comune argeşene din sudul judeţului, confraţi avizaţi, dar şi prieteni sau rude care nu sunt medici m-au întrebat: „Mai există în România asemenea cazuri de coşmar?”
Da, mai există. Zeci de mii de români, mai ales din mediul rural, din ignoranţă, teamă şi sărăcie, nu vin la timp la un consult medical. Se ajunge în câţiva ani ca o mică formaţiune tumorală să evolueze devastator, să distrugă, la locul apariţiei pe piele, ţesuturi şi oase, să invadeze globii oculari, făcând din om un monstru.
Un nespecialist care întâlneşte un asemenea caz, de groază şi oroare, dă în bâlbâială şi zice precum Marin Preda când a văzut prima oară o girafă: „Aşa ceva nu poate să existe!”
Pe ultimul bolnav cu un gigant cancer ulcerat localizat pe frunte l-am consultat la sfârşitul lui mai a.c. Este o femeie în vârstă de 80 de ani pentru care nu există vreo schemă de tratament.
P.S. Se estimează că mai ales în mediul rural, la persoane de peste 60 de ani, prezenţa unui precancer sau cancer cutanat este într-o proporţie de aproximativ 60% din populaţie! Imens.