Ori de câte ori plouă torenţial, locuitorii străzilor Toma Conţescu şi Marin Teodorescu (Zavaidoc) de la marginea municipiului, aproape de limita cu Mărăcineni, se confruntă cu o mare problemă: apa le intră în curţi şi chiar în case. Ieri am fost din nou în respectiva zonă – despre care am relatat şi acum două zile în ediţia online a ziarului nostru – pentru a vedea care este situaţia.
La faţa locului l-am găsit pe Laurenţiu Zidaru, viceprimar al Piteştiului, care era însoţit de Mihai Marinescu, directorul Apă Canal 2000 SA, de Bogdan Olar, inspector-şef al ISU Argeş, precum şi de specialişti în domeniu.
Problema nu este deloc simplă! Asta din cauză că albia Râului Doamnei este mai sus faţă de nivelul străzilor precizate, iar la precipitaţii abundente coloana de preluare şi refulare a apei pluviale nu mai face faţă şi apa se revarsă pe străzi şi în curţile oamenilor. În altă ordine de idei, se pare că şi reţeaua de canalizare pluvială este subdimensionată în raport cu numărul construcţiilor ridicate.
Pentru a preveni, cel puţin pe moment, repetarea şi agravarea situaţiei, conducta de refulare a fost blindată, iar apa a fost trasă de pompieri cu ajutorul unor motopompe de mare capacitate şi deversată în canalizarea principală, aflată la câteva sute de metri distanţă. Este o soluţie de avarie, ca să zicem aşa, pentru că, dacă va ploua din nou torenţial, cu siguranţă că străzile vor fi iar inundate.
Din cele discutate cu directorul Mihai Marinescu, o posibilă soluţie ar fi realizarea unei staţii de pompare, care să preia excesul de apă. Asta pe termen scurt, fiindcă pe termen lung ar trebui realizată o nouă reţea de canalizare pluvială. Dar o astfel de investiţie implică sume importante, proiectare, licitaţii, adică parcurgerea întregii proceduri prevăzute de lege şi cel puţin la acest moment e greu de spus dacă o asemenea lucrare are sau nu şanse de realizare.
Până atunci, oamenii nu au decât să spere că precipitaţiile vor înceta sau măcar se vor restrânge în aşa fel încât străzile să nu mai devină canale veneţiene. Aşadar, speranţa este tot la Dumnezeu, nu la politicieni şi la edilii noştri. Apropo de edili: de ce or mai fi dat aprobare la construcţii, dacă ştiau că aici e zonă inundabilă?
Un Comentariu
Marian
La fel se intimpla si la ionesti-buzoiesti lucrari facute de mintuiala n au urmarit cind s a facut investitia acum ridica din umeri incompetenta crasa