Două ceasuri. Atât a stat concentrat în scaunul său din sala Centrului Multifuncțional. Nu a privit nici în stânga, nici în dreapta. Nu și-a verificat telefonul. Deconectat de la problemele urbei pe care o conduce și transpus în universul magnific am muzicii mari. Portretul unui om. O fațetă pe care nu ați stiut-o. Cristian Gentea, meloman.
PROCENTUL DE FERICIRE
Doar 30%. Atât permit restricțiile sanitare să se umple sala de concert. Interes enorm pentru cele o sută de bilete cât se pot vinde iubitorilor de muzică clasică. Chiar și asa, instrumentiștii orchestrei Filarmonicii din Pitești își împlinesc menirea cu același profesionalism, ca și cum s-ar afla la Scala din Milano cu sala arhiplină. Cu același devotament pentru arta pe care o slujesc, cu aceeași dăruire. Cele o sută de persoane prezente joi seara la ultima reprezentație au fost privilegiații care au prins bilet. „Interesul e mare, noi funcționam cu sala arhiplină, la capacitate maximă înainte de pandemie. Acum ne adaptăm noilor condiții. Sigur, transmisiunile online au si ele importanța lor dar cei pasionați de muzică clasică știu diferența. În sala, între public și orchestră se întâmplă ceva, un schimb de energie, o trăire care nu poate fi explicată în cuvinte. Dar asta e…avem doar 30% din publicul nostru fidel…” ne-a declarat Jean Dumitrașcu, directorul instituției. Procent mic raportat la numărul piteștenilor însetați de finețuri estetice sub forme auditive. Doar 30% oameni fericiți că se află în fiecare seară de joi în împărăția muzicii.
PRINȚESA VIORII
Printre ei, o figură aparte. Cristian Gentea alături de soție. Îmbrăcați elegant ca la un eveniment special. După obiceiul nobililor de demult pentru care spectacolele teatrale sau concertele erau adevărate sărbători. Directorul Filarmonicii a fost inspirat și a alcătuit un program deosebit. Un concert dedicat deopotrivă Zilei Culturii Naționale și a Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859. Opere consacrate ale unor titani: George Enescu, Ciprian Porumbescu. Dar și o incursiune în repertoriul lui Eugen Doga, Paul Constantinescu, Tiberiu Brediceanu și alții. O seară memorabilă. O scenă pe care a stralucit o tânără care a fermecat auditoriul. Diana Jipa, stea în urcare spre galaxia marilor interpreți. O prințesă a viorii. Tinerețe, aplomb, atitudine, talent, frumusețe. Toate la un loc, cum numai divinitatea poate să pună laolaltă in creația Sa, omul.
UN TIP NOU
Unii spectatori, veniți pentru prima dată la un concert, au fost uimiți să îl vadă alături de ei pe primarul Piteștiului. Și-a ocupat loc în mijlocul sălii pentru a cuprinde cu privirea întreaga scenă. A ascultat cu atenție fiecare acord al orchestrei dirijate cu măiestrie de Leonard Boga. S-a înduioșat, a surâs, a căzut pe gânduri, a devenit nostalgic, în funcție de starea pe care transmitea fiecare operă interpretată. A aplaudat frenetic. La sfârșitul concertului, a mers la marginea scenei și a felicitat câțiva instrumentiști, ca semn al prețuiți pe care le-o poartă. La ieșirea din sală, a schimbat amabilități cu spectatorii încântați să îl întâlnească. Prezența alesului urbei joi la concert nu este însă o excepție. Ne confirmă și directorul Jean Dumitrașcu: „Venea și înainte de pandemie, când era consilier local. Destul de des. Vine și în prezent pentru că iubește cu adevărat muzica clasică și nivelul cunoștințelor sale în domeniu e foarte ridicat.” În concluzie, piteștenii au știut ce să aleagă. Un primar de tip nou. Meloman.
2 Comentarii
Anonim
Sunteti uniți? Va cred ati dus lipsa unui primat educat ,acum sa vedem ce blocudi mai planteaza si dinsul prin cartiere,Nu cred ca are curajul sa convinga dezvoltatorii imobiliare sa construiască un cartier nou modern la care sa vina si dînsul cu obiective sociale scoli, grădinițe ,străzi europene nu potecuţe fără semne de circulație aprobate de demagogi.
Adrian
Jenant articol, atât pt autor cât și pt personajul principal