Nu ştiu dacă are o semnificaţie profundă, dar – dacă aţi observat – trăim, azi, o trecere de la „România lucrului bine făcut” la „România normală”. Ori politicienii se joacă cu cuvintele, ori noi, cei de pe marginea spaţiului public, le căutăm nod în papură. Ar fi bine, chiar mai bine, să trăim în „România unită”, într-o ţară neconflictuală, pusă pe treabă, cu politicieni în salopetă (ehe, o metaforă, acolo!), nu în costume Boss, uitându-se de sus la România profundă.
Dincolo de frumoasele hore ale Unirii, care au umezit ochii multora, să încercăm să descifrăm câteva dintre bornele între care evoluează ţara. La Iaşi, politicienii – nu doar Iohannis şi PNL – au primit o lecţie. Nu mai merge cu promisiuni, nu mai merge cu discursuri înflorate, cu sprijin pe Ştefan cel Mare! Politicienii cred mereu că se întâlnesc cu electoratul, cu cei care introduc votul în urnă, nu cu oameni diverşi ca vârstă, cultură, ocupaţii, nu cu România adevărată, care azi – s-a văzut – nu mai este interesată mai întâi de politică şi de politicieni, ci de problemele cu care ei se confruntă în fiecare zi. Temele sociale au devenit cu putere vectorul interesului public faţă de Putere. Ce teme ocupă, azi, agenda zilei? Politica salarială, protecţia socială, pensiile, economia, locurile de muncă, infrastructura, sănătatea.
Este pregătită România să devină „normală” în raport cu aceste mize? Să vedem! Există o propunere ca salariul minim european să fie 60% din salariul mediu al fiecărui stat membru. Azi, în UE, el variază între 300 şi… 2.000 euro. Decalaje mari! O ţară este formată, în ultimă instanţă, din pensionari şi viitori pensionari. Normal ar fi să funcţioneze solidaritatea naţională, o protecţie socială bine gândită. În aceste zile se discută aprins despre trei aspecte ale pensionării: vârsta, majorarea pensiilor şi pensiile speciale. Vârsta pensionării ţine de mulţi factori; doi sunt fundamentali – durata vieţii şi starea economiei (cei activi să nu ducă în cârcă mulţi pensionari!). PSD a legat un pietroi de gâtul PNL: majorarea, de la 1 septembrie, a pensiilor cu 40%. Până la urmă se vor majora, dar, în funcţie de starea economiei, integral sau în etape. Cât priveşte pensiile speciale s-a ajuns la consens…
A trecut ceva timp de când Băsescu, ca ministru, afirma că nu avem nevoie de autostrăzi! Ele sunt necesare ca aerul! Autostrada Piteşti-Sibiu se împiedică încă în birocraţie sau în probleme nesemnificative de mediu… Autostrada Moldova – preşedintele a promulgat legea – este cerută cu vehemenţă, dar… nu e prinsă în bugetul 2021-2027. Corina Creţu atrage iarăşi atenţia că vom pierde bani de la UE. Aceasta ne-a alocat 10 miliarde euro pentru infrastructură, dar, în 2019, rata de absorbţie a fost de doar 31%. Aşa că…
Între timp, coronavirusul invadează Planeta. Luăm măsurile cuvenite? În China, pentru a face faţă situaţiei, în focarul coronavirusului se va construi un nou spital, cu 1.300 de paturi, în – atenţie! – o jumătate de lună!!! Apropo de sănătate! Există o propunere de liberalizare a accesului spitalelor şi clinicilor private la fondurile pentru programele naţionale de sănătate. Consecinţa? Accesul tot mai greu al celui cu resurse mici sau modestă – majoritatea! – la serviciile de sănătate! Închei aici parcurgerea unuia dintre traseele „României normale”.
5 Comentarii
Anonim
Ați isterizat Planeta, tot „lătrând” de autostrăzi (lipsă) în România ! Ori vă dați eroi că … lătrați ?!
Anonim
Domnu’, domnu’, din lătratul unora pentru autostrăzi poate iese ceva (dacă ne dă voie gândacul european), dar din lătratul dumitale la Lună, nimic, eventual un drum gratis către un stabiliment de specialitate.
Anonim
JANO, tu iar sărişi din tufişul care-ți e şi loc de muncă…(de) pe marginea A1… să faci cu mâna… „la şoferi” (de TIR-uri), poate s-o îndura vreunul să te ia, năbădăioaso expirată (bătrână)…şi să te lase la capul podului de la Smeura, sensul spre Vedea/Drăgăsani…la „Adăpostul de câini” (că ai auzit tu că… „Gata, se strică vremea şi pe…Autostrada Soarelui”!) iar pe autostrada Piteşti- Sibiu, se tot amână …lucrările (lipsă finanțare) !
Anonim
Sunteți cumva bunicul lui Câțu?
Anonim
Eu, nu ! …Sigur, însă, … tu nu eşti..mă’sa MARE a lu’ … Florin (Cîțu) ?!…’@i, recunoaşte !…