În timp ce piaţa muzicală românească este invadată de multe stiluri, mai ales de producţii anglofone, Piteştiul pune pe portativ, de patru ani încoace, un festival închinat compozitorului de muzică uşoară Vasile Veselovski. Maestrul s-a născut şi a urmat o mare parte a studiilor în municipiul reşedinţă de judeţ; artist al melodiei, a preferat linia mare a cântecului, poezia şi vibraţia interioară, în locul ritmului exagerat şi stridenţelor.
Un discret parfum românesc
Cum a evoluat muzica uşoară românească şi care a fost valoarea artistului care ne-a încântat mai bine de patru decenii, asta au arătat, aseară, tinerii concurenţi care au împărtăşit publicului pasiunea lor pentru sunete. Sub aripa Consiliului Judeţean şi cu sala arhiplină a început, aseară, a patra ediţie a festivalului organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii şi Asociaţia Culturală „Vasile Veselovski”. În finală s-au întrecut tineri din Piteşti, Mioveni, Bucureşti, Brăila, Galaţi şi Roman.
Show-ul garnisit cu gala laureaţilor continuă astăzi, la ora 18, tot la Teatrul „Al. Davila”.
La conferinţa de ieri, organizată în preludiul Festivalului „Vasile Veselovski” au luat parte: artista Stela Popescu, interpreta Luminiţa Anghel, compozitorul Horia Moculescu, Valentin Veselovski, fiul compozitorului, şi directoarea Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, Gabriela Pendiuc.
Valentin Veselovski a spus cu recunoştinţă, analizând ediţiile precedente ale festivalului: „Publicul argeşean este extraodinar; spectatorii fac o atmosferă senzaţională, astfel încât vedetele de prim-rang simt o emoţie formidabilă atunci când urcă pe scenă, lucru mai rar întâlnit în sălile de spectacole din România”.
Stela Popescu a conturat cu dulceaţă în glas portretul compozitorului omagiat: „Dincolo de talent, tandreţe, poezie sufletească şi modestie, Vasi avea simţul umorului. Uite aşa îi făcea năsucul atunci când râdea… Era un om extraordinar, cum rar se mai găsesc. Iubea artiştii cu talent; pentru ei scria melodii. Avea o apreciere fantastică pentru oamenii cu calităţi!”
Luminiţa Anghel a afirmat cu tărie: „Eu sunt un interpret de competiţie. Îmi place concurenţa, îmi place să interpretez live, îmi plac melodiile care fac publicul să vibreze odată cu artistul de pe scenă, îmi plac versurile care-i fac pe spectatori să aibă pielea zbârlită! Din păcate, sunt din ce în ce mai puţine fonduri alocate pentru evenimente adevărate, precum Festivalul «Vasile Veselovski» de la Piteşti. Cât priveşte costurile – este un hei-rup uriaş pe care-l fac organizatorii pentru a aduce voci mari în recitaluri sau în juriu.”
Horia Moculescu a desfiinţat melodiile comerciale de genul „Da, mamă, sunt beată” şi a insistat asupra ideii că tânăra generaţie duce lipsă de modele pozitive. „Muzica românească are nevoie de festivaluri de calibru, precum cele închinate lui Vasile Veselovski, Dan Spătaru, Florin Bogardo sau George Grigoriu”, şi-a încheiat maestrul partitura.
Mirela NEAGOE