In acest articol iti vom vorbi despre unul dintre elementele esentiale pentru o bucatarie completa: vasul de copt. Acesta poate fi din materiale și in stiluri diferite, dar este un accesoriu de bucatarie ce nu poate sa lipseasca din bucatarie.
Iar daca ai obiceiul sa gatesti mult, stii ca, de fapt, un vas bun de copt este esential pentru pregatirea tuturor retetelor care merg la cuptor. Pe langa faptul ca este esential, piata actuala are modele foarte practice si moderne, mai ales in gama de echipamente HORECA.
In continuare, iti vom spune mai multe despre aceasta ustensila de uz casnic si te vom ajuta sa alegi modelul ideal pentru bucatarie.
Sa incepem cu inceputul
Vasele de copt sunt unelte de bucatarie super utile si, desigur, o parte esentiala a oricarei bucatarii complete. Printre principalele tipuri de vase de copt se numara aluminiul, sticla si ceramica. Au caracteristici diferite si avantaje sau dezavantaje. Te-ai gandit ca exista tavi de copt din diferite materiale si forme? Fiecare dintre ele serveste unui anumit sau unor anumite preparate si noi le-am gasit pe cele mai bune pentru tine in acest clasament:
Cratita dreptunghiulara din aluminiu
Acest model combina toate necesitatile unui vas bun de copt si poate fi optiunea perfecta pentru bucataria ta. Este confectionat din aluminiu si are un invelis intern antiaderent, care nu numai ca previne lipirea alimentelor, dar face si curatarea mai usoara. Forma sa este dreptunghiulara si dimensiunea este de 40 cm.
Tava de otel
Forma de copt din otel este una dintre cele mai complete de pe piata si foarte potrivita pentru uz profesional. Este fabricata din aluminiu si are, in general, 40 cm. Avantajul acestui model este ca, pe langa invelisul antiaderent, este ca poate fi folosit la gratar carne si pentru a prepara alte alimente. Pe de alta parte, valoarea sa este destul de mare, iar din acest motiv nu este cel mai potrivit model pentru uz casnic.
Tava rotunda din aluminiu
Aceasta alta optiune este tot din aluminiu, dar forma sa este rotunda. Este ideala pentru prajituri si placinte. Invelisul sau este, in general antiaderent.
Vas din ceramica dreptunghiular
Pentru cei care prefera vasele de copt din ceramica, aceasta este o optiune buna, care pe langa faptul ca este practica, este si foarte frumoasa. De forma dreptunghiulara, acest vas nu se zgarie si poate intra atat in cuptor, cat si in cuptorul cu microunde. La urma urmei, este foarte frumos, in doua culori diferite.
Pregatirea unei retete pentru prieteni si familie depaseste cu mult mancarea in sine. De asemenea, este importanta prezentarea preparatului. Mancarurile coapte si prajiturile joaca un rol fundamental in acest sens, deoarece pot face orice masa si mai frumoasa.
Ce este o tava de copt si care sunt avantajele acesteia?
Este esential sa cunosti bine o reteta, dar aceasta nu este singura problema care influenteaza prepararea ei. Este foarte important sa ai unelte bune si doar un bucatar foarte bine pregatit se va putea descurca fara ele. Tava este una dintre acele ustensile pe care o folosim frecvent, ori de cate ori avem nevoie de ea in bucatarie, iar in prezent exista optiuni foarte interesante pe piata.
In general, tavile sunt folosite in cuptor pentru a coace diferite alimente. Ele sunt responsabile pentru modelarea prajiturilor, placintelor, carnurilor si a multor alte retete.
Daca ai obiceiul sa gatesti mult acasa, sa stii ca este aproape imposibil sa te descurci fara acest tip de vas. Astazi, vasele de gatit sunt din ce in ce mai moderne, capatand culori si formate diferite,si se gasesc usor intr-o mare varietate de materiale.
Unele vase de copt, precum sticla sau ceramica, sunt ideale pentru a fi asezate direct pe masa, deoarece sunt mai sofisticate. Dezavantajul este ca nu sunt antiaderente ca majoritatea vaselor din atsfelde materiale. Un punct pozitiv este ca exista diferite dimensiuni ale acestui produs, asa ca cu siguranta il vei gasi pe cel ideal pentru retetele pe care vrei sa le faci.
Tavi din sticla, aluminiu sau ceramica?
Tavile de copt sunt produse foarte versatile si practice, iar astazi le puteti gasi in diferite materiale, putand alege in functie de propriile nevoi. Cele mai frecvente modele sunt: tavi de copt din aluminiu, ceramica si sticla. Toate ofera un rezultat bun si diferentele nu sunt mari, dar este bine sa intelegi indicatia de utilizare a fiecaruia.
Practic, tavile din aluminiu sunt perfecte pentru prajituri si paine. Pe langa faptul ca aproape toate au un strat antiaderent, sunt cele mai potrivite pentru rumenirea alimentelor, deoarece aluminiul distribuie temperatura uniform.
Tavile de copt din sticla, pe de alta parte, sunt excelente conductoare de caldura si sunt recomandate pentru prajituri, orez la cuptor si lasagna. De obicei merg direct de la cuptor la masa. Acest tip de vas de copt nu are un invelis antiaderent, asa ca nu este ideal pentru paste care necesita mult timp pentru gatit.
Tavile din ceramica au aceleasi caracteristici ca si tavile din sticla. De asemenea, sunt indicate pentru o perioada scurta de timp la cuptor, deoarece sunt antiaderente si sunt optiuni bune pentru decorarea unei mese.
Pe langa dimensiune, este importanta si forma vasului de copt. Exista modele de cele mai diverse forme, cele mai des intalnite fiind rotunde, patrate sau dreptunghiulare. Dar exista inclusiv tavi de copt in forma de inima sau alte forme geometrice mai indraznete si mai creative. Poate pentru tine acesta este un detaliu neimportant, dar pentru multi oameni acesta este un criteriu esential deoarece schimba aspectul final al retetei tale. Mai ales pentru cei care fac preparate dulci, de exemplu.
Daca tii cont de toate aceste criterii, ai toate sansele sa cumperi cele mai bune tavi și vase de copt pentru cuptor!