Variola maimuței „Nu va fi în stil Covid”. Care sunt simptomele bolii de care se teme toată lumea.
După Covid, boala care seamănă panică și iscă acum controverse pe tot mapamondul este variola maimuței.
Specialiștii au reiterat că afecțiunea este cauzată de un virus zoonotic, originar din Africa. Deci nu este o afecțiune nouă, primul focar izbucnind în urmă cu aproape 20 de ani, mai precis în anul 2003, în Statele Unite..
Din 2017 și până în prezent, anual, au fost raportate focare epidemiologice în Nigeria, UK sau Singapore.
La momentul actual, există o nouă răspândire a acestui virus. Au fost identificate mai multe cazuri la Londra și unul în nord-estul Angliei. În aceeași lună (mai 2022), atât Portugalia, cât și Spania au raportat mai multe cazuri. Rata de mortalitate a fost socotită la <1%.
Care sunt simptomele variolei maimuței
Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.
O caracteristică ce deosebește infecția cu variola maimuței de cea cu variolă este umflarea ganglionilor limfatici.
Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, adesea înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec într-o perioadă de două până la trei săptămâni, spun cercetătorii de la Centrul de Prevenire și Control al Bolilor.
Specialiștii care studiază variola spun că ar fi foarte neobișnuit să vedem ceva mai mult decât o mână de cazuri într-un focar și nu vom avea niveluri de transmitere în stil COVID.