Variola maimuței? Nu! Dermita la păstârnac!
În vara asta, mult mai frecvent față de alți ani, am avut pacienți ce au venit la noi panicați din cauza unor erupții cutanate ciudate găsite brusc îndeosebi pe mâini, antebrațe și gambe: roșeață intensă sub formă de linii ce se întretaie în unghiuri diferite, reproducând aspectul unor frunze, însoțite de mâncărime locală.
Pentru ochii unui dermatolog chiar cu puțină experiență, diagnosticul și cauza acestei suferințe nu ridică probleme. Dar cei în cauză, femei sau bărbați, indiferent de vârstă, se sperie și se gândsc la ce-i mai rău: cancer de piele și chiar variola maimuței, în situația, adeseori întâlnită, când leziunile sunt sub forma unor bășici mici sau cât o cireașă, pline cu un lichid gălbui.
Dracul nu-i chiar așa de negru, ba este banal. Erupția este catalogată în tratatele de dermatologie drept o dermatoză buloasă a băilor de soare și pajiște: fitofotodermatoză.
Apare vara, atunci când pielea umedă sau doar transpirată vine în contact cu unele plante, mai frecvent în anii secetoși.
Nu o pățesc doar cei din rural care se ocupă cu grădinăritul, ci și orășenii ce-și amenajează în curțile caselor sau în fața blocurilor răzoare cu legume sau cu flori.
Cel mai frecvent boala asta apare după contactul palmelor cu păstârnacul. Dar poate fi vorba și de frunze de troscot, morcovi, păpădie, volbură, castraveți, ciuboțica cucului sau țelină.
Unele bășici sunt profunde, se vindecă greu, iar în urma lor rămân pentru luni de zile pigmentații reziduale. Boala a fost descrisă în anul 1929.