„Cred că valul al doilea al pandemiei nu va lovi la fel de puternic în Argeş. Am ambiţia şi voi face tot ce pot ca situaţia să nu degenereze. Pentru aceasta însă este nevoie să-i conştientizăm pe oameni că trebuie să respecte măsurile dispuse” – a spus azi prefectul Emanuel Soare la emisiunea „Subiect de presă”, realizată la „Antena 3” Piteşti de de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu.
„Am crezut în şansa mea”
Întrebat, la început, dacă va rămâne în politică, prefectul a răspuns afirmativ, bazându-se pe realizările sale de până acum; astfel a decis să revină în funcţia de prefect. „Referitor la alegerile locale, am plecat din start cu un handicap: lipsa de experienţă în confuntarea politică, ceea ce au ştiut să speculeze adversarii mei în campania electorală. Am intrat cu entuziasmul tinereţii în politică şi voi continua. Pentru mine a fost o experienţă interesantă, am crezut în şansa mea, iar rezultatele se văd. Am reuşit un scor foarte important pentru PNL în Argeş şi, dacă aş fi avut mai multă experienţă, poate altul ar fi fost rezultatul final”, a spus Emanuel Soare.
Concluzii după alegeri
„Diferenţa a făcut-o infrastructura pe care partidele politice o au în judeţ. Apoi să nu uităm că doar 33% dintre piteşteni au ieşit la vot. De asemenea, ori mesajul nostru nu a ajuns la alegători, ori electoratul considerat de rezervă nu există. Pentru viitor, mai ales în perspectiva alegerilor generale, trebuie să ne concentrăm pe acest segment de electorat, pentru a-l determina să se prezinte la urne. Am observat că, în cazul unora care s-au implicat în politică, idealul lor este să ajungă parlamentari. Nu şi pentru mine, care am decis să continui activitatea politică pe plan local, pentru că dacă încep ceva, nu mă las până nu termin; mă refer la funcţia pe care o deţin. De aceea acum sunt în faţa dumneavoastră ca prefect”, a continuat invitatul.
Mulţi o duc extrem de greu
„În timpul campaniei, a spus dl. Soare, am străbătut tot judeţul, am întocmit peste 135 de radiografii ale problemelor identificate. Am constatat că sunt oameni care, mai ales în zona de sud, trăiesc în condiţii extrem de grele, fără apă curentă în toate satele, fără canalizare, fără gaze, fără drumuri asfaltate. În toţi anii de după revoluţie administraţia judeţului a aparţinut aceleiaşi formaţiuni politice. E foarte complicat de spus dacă cei peste 600.000 de argeşeni sunt mândri de judeţul lor. Mentalităţile sunt greu de schimbat, iar asta s-a văzut după alegerile de luna trecută. Poate că oamenii s-au obişnuit atât de mult cu problemele cu care se confruntă, încât ei cred că aşa trebuie să fie. Aş vrea să-i văd pe cei care au câştigat şi deţin majoritatea în Consiliul Judeţean că se vor apleca asupra acestor probleme, că se vor implica să le rezolve, că vor constitui o prioritate a următorului mandat şi că nu vor fi la fel de actuale în campanie pentru alegerile parlamentare.”
Colaborare instituţională
Întrebat dacă va coopera cu viitoarea conducere a CJ Argeş, prefectul a afirmat că va fi o colaborare instituţională, conform atribuţiilor legale, bazată pe respect şi profesionalism. „Nu voi accepta ca, într-un judeţ puternic, cum este Argeşul, oamenii să se confrunte în continuare cu problemele identificate. Este nevoie de competenţă, de implicarea fiecăruia dintre noi. Ştiu că bugetul este limitat, că multe cheltuieli sunt costisitoare, dar avem obligaţia morală şi legală faţă de toţi cetăţenii judeţului, indiferent că ne-au votat sau nu, să depunem toate eforturile pe lângă decidenţi, în aşa fel încât să găsim soluţii prin care problemele să fie rezolvate şi nivelul de trai să crească”, a afirmat prefectul.
„Valul doi nu ne va lovi la fel”
„După cum ştiţi, Argeşul a fost printre primele judeţe grav afectate de efectele pandemiei Covid-19 şi a trebuit să luăm măsuri dintre cele mai dure. Iar efectele s-au văzut, fiindcă, iată, la acest moment judeţul nu se mai află pe lista roşie. Alţii trec acum prin ceea ce am trecut noi. Cred că valul al doilea al pandemiei nu va lovi la fel de puternic în Argeş. Am ambiţia şi voi face tot ce pot ca situaţia să nu degenereze. Pentru aceasta însă este nevoie să-i conştientizăm pe oameni că trebuie să respecte măsurile dispuse, să poarte mască de protecţie, să se spele cu apă şi săpun, să păstreze distanţa fizică, să limiteze timpul de expunere în spaţiile aglomerate. De asemenea, vor fi intensificate controalele din partea instituţiilor abilitate. Avem libertatea ca, în funcţie de evoluţia numărului de persoane infectate, să decidem pe plan local măsurile ce trebuie luate. Asta am şi făcut cu două sate din Budeasa şi Cicăneşti, unde numărul a depăşit 1,5/1.000 de locuitori, unde anumite activităţi au fost restricţionate timp de 14 zile”, a declarat dl. Soare.
Şcoala – să funcţioneze fizic
Referitor la şcoală, Emanuel Soare a afirmat că aceasta trebuie să funcţioneze fizic mai ales în mediul rural, unde nu există acces la internet. „Nu vom închide şcoli decât în mod excepţional. Acum avem 16 unităţi şcolare cu unu-două cazuri de Covid-19 în rândul personalului, nu al elevilor, unde au fost închise clasa sau grupa, nicidecum întreaga unitate. Am discutat cu inspectorul şcolar general judeţean să fie luate toate măsurile pentru a se asigura copiilor şi personalului materialele de protecţie şi igienice necesare. La fel, am stabilit ca, înainte de a începe ora, profesorul să le vorbească elevilor despre importanţa normelor de igienă personală, purtarea măştii de protecţie, păstrarea distanţei. Sunt unele şcoli cu copii mulţi în clasă şi acolo se impune adoptarea sistemului hibrid de învăţământ, fiecare unitate având autonomie să decidă cum va proceda. Este foarte important ca fiecare copil să meargă la şcoală, pentru că educaţia nu se poate face exclusiv online”, a afirmat Emanuel Soare.
Prefectul a mai spus că va verifica acele instituţi publice despre care a primit sesizări că anumiţi funcţionari au comportament inadecvat, că va sesiza ministerele de resort acolo unde va constata derapaje, că personalul trebuie să aibă o încărcătură adecvată de muncă, că va încerca să rezolve deficitul de personal de la Serviciul Permise şi Înmatriculări, unde ar mai fi nevoie de 26 de lucrători, că va căuta, împreună cu specialiştii, soluţii de eficientizare a activităţăii deconcentratelor aflate sub autoritatea Instituţiei Prefectului etc.