Azi, la emisiunea „Subiect de presă”, de la Antena 1 Piteşti, realizatorii Cristina Munteanu şi Mihai Golescu au aruncat o privire pătrunzătoare asupra „Valorii la prezent”, avându-i ca invitaţi, la masa dezbaterii televizate, pe dr. sociolog Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene, şi pe Marcello Battaglia, iniţiatorul Asociaţiei „Musicando con Adina Sima”, în calitate de preşedinte.
„Sâmburele” trebuie să rodească
Prietenia e o valoare expirată? Respectul e o valoare expirată? Onoarea profesională e o valoare expirată? În Argeş avem valori? Le-am identificat, le-am promovat sau le-am dat cu piciorul? Care este relaţia dintre tradiţie şi continuitate? Cum promovăm, de fapt, valoarea azi? Cu oameni de valoare la putere, în stare să cearnă grâul de neghină, înainte de a cheltui banul public? Sau cu nişte… neisprăviţi fără experienţă, care nu au capacitatea, autoritatea şi competenţa să promoveze valoarea?
În „ţesătura” emisiunii, întrebările şi intervenţiile domnului Mihai Golescu au fost ca firele de… urzeală. Pe două „vergele” a fost… legat demersul argeşean, „Respect pentru valorile naţionale”, patronat de Consiliul Judeţean, concretizat în cele două întâlniri de mare calibru intelectual de la conacul Goleştilor. Realizatorii emisiunii au supus dezbaterii acest subiect şi, împreună cu invitaţii, au concluzionat că, odată plantat, „sâmburele” trebuie să rodească, spre folosul argeşenilor care preţuiesc faptele, nu vorbele. Până la urmă, modelele trebuie să se materializeze în ceva.
„Este de salutat iniţiativa Consiliului Judeţean… Însă mă tem că preşedintele Dan Manu este înconjurat de anumiţi oameni care au sau nu au capacitatea de a sesiza, de a discerne exact ce înseamnă valoarea…”, a atras atenţia domnul M. Golescu.
Valoarea se educă
Domnul Mihail Sachelarie a trecut „suveica” cu idei prin „iţele” descurcate de doamna Cristina Munteanu, când a pus pe tapet interesul tinerilor faţă de cultura clasică. „Titlul emisiunii este într-un fel ca în povestea cu colesterolul bun sau rău. Valoare poate să însemne şi non-valoare sau valoare proastă, valoare greşită. Trebuie să avem un sistem de învăţământ care să le ofere tinerilor accesul la valorile autentice, pornind de la cele sociale – prietenie, cinste etc – până la cele culturale. Valorile culturale înseamnă, până la urmă, esenţa unei spiritualităţi care a dus lumea asta mai departe…”, a apreciat domnul M. Sachelarie.
Festival naţional la Piteşti
Marcello Battaglia a ţesut emisiunea cu fir de… aur, fiindcă a anunţat cu zâmbetul pe buze un lucru concret: Asociaţia „Musicando con Adina Sima” va organiza la Piteşti, în perioada 23-24 septembrie, prima ediţie a Festivalului naţional „Copiii lumii cântă”. Este vorba despre o iniţiativă privată, dezvoltată prin parteneriate încheiate cu Consiliul Judeţean şi Primăria Piteşti. Festivalul va fi găzduit de Filarmonica Piteşti, va avea un juriu alcătuit din nume sonore, precum Horia Moculescu, Aurelian Temişan, Ionel Tutor etc., iar la anul va căpăta o anvergură internaţională.
Cu o notă de tristeţe, Marcello Battaglia a relatat că festivalul nu va fi găzduit de Teatrul „Al. Davila”, aşa cum şi-ar fi dorit iniţial, fiindcă directorul instituţiei publice ce se află în subordinea Consiliului Judeţean (n.n., Nicolae Poghirc) i-a pretins o sumă enormă pentru cele două zile de spectacole. Prin comparaţie, directorul Filarmonicii Piteşti, Jean Dumitraşcu, i-a oferit organizatorului spaţiul cu titlu gratuit, cu acordul Primăriei.
Iată şi câteva dintre concluziile emisiunii: valoarea trebuie cultivată la vârste fragede; alături de continuitatea valorii e nevoie de creativitate şi originalitate; antreprenoriatul cultural este „limbă străină” pentru majoritatea instituţiilor publice din judeţ.
Un Comentariu
Conştiinţa vie.
ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!