Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a anunţat că a câştigat în primă instanţă procesul intentat împotriva mai multor cesionari de drepturi litigioase. Printre ei se află şi cunoscutul om de afaceri piteştean Valentin Vişoiu, patronul firmei Conarg, pe care Tribunalul Bucureşti l-a obligat să restituie suma de 76 milioane euro. Hotărârea instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Decizia de despăgubire, anulată
„Admite, se arată în hotărârea tribunalului bucureştean, ca întemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta ANRP în contradictoriu cu pârâtul Vişoiu Valentin, cu pârâtul Manole Gheorghe Adrian, cu pârâtul Barbu Florin Şerban, cu pârâtul Nicolescu Theodor Cătălin şi cu pârâtul Hanu Alexandru Florin. Constată nulitatea Deciziei reprezentând titlu de despăgubire nr. 4764/FF/25.09.2008 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) emisă în favoarea pârâţilor Vişoiu Valentin (pentru cota de 71%), Manole Gheorghe Adrian (pentru cota de 12%) şi Barbu Florin Şerban (pentru cota de 17%) şi pentru un cuantum total de 375.050.942 lei (adică 102 milioane euro, n.r.) şi, pe cale de consecinţă, constată şi nulitatea Titlului de conversie nr. 942/29.09.2008 emis în favoarea pârâtului Barbu Florin Şerban, a Titlului de conversie nr. 943/29.09.2008 emis în favoarea pârâtului Manole Gheorghe Adrian şi a Titlului de conversie nr. 944/29.09.2008 emis în favoarea pârâtului Vişoiu Valentin.
Obligaţi la plată
„Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii actelor, şi, astfel, obligă pârâtul Vişoiu Valentin la restituirea către reclamantă a cotei de 71%, respectiv a valorii de 266.286.168, 82 lei, pârâtul Manole Gheorghe Adrian la restituirea către reclamantă a cotei de 12%, respectiv a valorii de 45.006.113,04 lei, precum şi pârâtul Barbu Florin Şerban la restituirea către reclamantă a cotei de 17%, respectiv a valorii de 63.758.660,14 lei, valori/sume stabilite, dar şi necontestate în dosarul administrativ nr. 13653/FFCC/2008.
Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Bucureşti”, se precizează în hotărârea instanţei de fond.
Luare de mită
Vă reamintim că, în anul 2019, ANRP a solicitat instanţei anularea actelor administrative sus-menţionate după ce, prin Decizia penală nr. 301/A/2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat definitiv că titlul de despăgubire nr. 4764/2008 este afectat fundamental, din punct de vedere al legalităţii şi temeiniciei, prin faptul că a fost rezultatul direct al infracţiunilor ce au făcut obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA finalizat prin rechizitoriul nr. 700/P/2014. În această cauză, cesionarii au fost exoneraţi de vină deoarece au avut calitatea de denunţători, iar alte două persoane, Cătălin Nicolescu Theodor, avocat din Piteşti şi membru al CCSD, respectiv Florin Alexandru Hanu, expert evaluator, au fost condamnate pentru luare de mită. Astfel, fostul deputat PNL de Argeș şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Theodor Cătălin Nicolescu, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. În primă instanță, fostul parlamentar fusese condamnat la nouă ani și patru luni de închisoare de Curtea de Apel București. În aceeaşi cauză, Horia Georgescu, fostul șef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a fost achitat definitiv de instanţa supremă, după ce Curtea de Apel București îl condamnase la patru ani de închisoare cu executare.
Vişoiu nu a fost urmărit penal
Valentin Vişoiu se afla pe locul al doilea în topul actualizat pe 2020 al cumpărătorilor de drepturi litigioase care au primit peste jumătate de miliard de euro despăgubire de la ANRP. El a cumpărat cu 2,7 milioane euro drepturile litigioase asupra unui teren de peste 20 de hectare din Sectorul 3 al Capitalei, după care terenul a fost evaluat la peste 377 milioane lei, adică peste 78 milioane euro. El nu a fost urmărit penal sau trimis în judecată de DNA în vreunul dintre dosarele ANRP și nici nu are aplicat sechestru pe avere. DNA a anchetat despăgubirile primite de Valentin Vișoiu, partenerul său de afaceri, Florin Șerban Barbu, și Gheorghe Adrian Manole, dar nu i-a inculpat pe cei trei, ci doar pe membrii CCSD din cadrul ANRP care le-au acordat despăgubirile. Vișoiu a fost deferit Justiției însă în dosarul Publitrans al fostului primar Tudor Pendiuc. În februarie anul trecut, Vișoiu a fost condamnat în primă instanţă la şapte ani și opt luni de detenție, aspect despre care am relatat, dar decizia nu este definitivă.
Un Comentariu
Anonim
Asta hot nu veteranul din Botoșani ce mergea cu un însoțitor la drum și făcea și e 100 de lei.hotii de 76 milioane de euro hotiiiiiii