Începând de vineri, 30 iunie, pentru al şaselea an consecutiv, pe Valea Vâlsanului va avea loc Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ, eveniment care promovează valorile istorice, religioase, culturale şi tradiţionale ale comunei Brăduleţ. Timp de trei zile, localnicii şi oaspeţii comunei se vor bucura de un regal folcloric şi de un adevărat festin gastronomic. Vor participa artişti consacraţi ai muzicii populare româneşti şi ansambluri folclorice din Argeş, Sibiu, Alba, Gorj şi Vâlcea.
Faima caşcavalului de Brăduleţ şi a festivalului anual dedicat acestui produs gastronomic a adus anul acesta o distincţie naţională localităţii argeşene. Primarul comunei Brăduleţ, Alecu Evlampie, a primit, în cadrul Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România, Trofeul „Zetea”, acordat în semn de apreciere pentru instalarea de investitori şi promovarea de produse tradiţionale româneşti în mediul rural.
În momentul decernării respectivului premiu, Alecu Evlampie a declarat: „Trofeul este al locuitorilor comunei Brăduleţ, al celor care au păstrat reţetele de preparare a caşcavalului de Brădet, a caşcavalului de Brăduleţ şi a caşcavalului de Galeş, pe care le transmit mai departe viitoarelor generaţii. Lor vreau să le mulţumesc, pentru că au înţeles demersurile administraţiei, de promovare a produselor specifice şi ne-au sprijinit în efortul nostru. Aşa cum probabil se ştie, de mai mulţi ani organizăm Festivalul Caşcavalului, care a atras mii de oameni din toată ţara şi prin intermediul cărora ne-am promovat produsul gastronomic local. De aceea, doresc să le mulţumesc, pe această cale, şi celor implicaţi în organizarea evenimentului, care au fost alături de noi încă de la prima ediţie”, a declarat în luna februarie primarul comunei Brăduleţ, Alecu Evlampie.
La sfârşitul acestei săptămâni se va organiza, deci, cea de-a şasea ediţie a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ, un eveniment itinerant, cu desfăşurare în cele trei sate ale localităţii. Pe lângă spectacolele de muzică şi dans popular, participanţii pot degusta celebrul caşcaval şi, de asemenea, pot observa meşteşuguri şi îndeletniciri specifice locului.
Flavius PETRESCU