Nicolae Barbu, primarul de la Valea Iaşului, este la cel de-al patrulea mandat. În comparaţie cu alţi primari din judeţ, din perspectiva localităţii pe care o conduce, viitorul este unul dătător de speranţă: „Schimbările cotidiene, viteza cu care se mişcă lucrurile pe lângă noi constituie un avantaj pentru comunitatea noastră. Suntem receptivi la toate îmbunătăţirile aduse de noile tehnologii, dar în acelaşi timp ne păstrăm tradiţiile, activităţile obişnuite din gospodăriile tradiţionale în care preocuparea este legată de creşterea animalelor, cultivarea pământului şi pomicultura. Se construiesc locuinţe noi, dar avem şi oameni care vin din alte zone şi se stabilesc aici, fiind interesaţi de modul nostru de viaţă – cel de la ţară”.
„În anul Centenarului, pe lângă faptul că la Valea Iaşului încercăm să acordăm o atenţie deosebită fraţilor noştri din Moldova, este şi un moment de a face socoteala lucrurilor realizate în comuna noastră în ultima sută de ani. Iar edificiile realizate aici nu sunt de neglijat: Spitalul Valea Iaşului (1939-1945), primăria (1907 – renovată în totalitate în 2007), patru şcoli, două cămine culturale (1970, 1975), trei magazine săteşti (1950-1970), patru biserici, plus una în construcţie în momentul de faţă, unele dintre ele mai vechi de 100 de ani. De curând s-au realizat două grădiniţe, un dispensar uman, centrala fotovoltaică, reţele de apă (45 km), de canalizare (28 km), asfaltare drumuri comunale (17 km din 45), atragerea de investitori mari (Dr. Oetker), construire fermă de păsări. Nu este puţin… Şi proiectele vor continua”, ne-a declarat primarul Nicolae Barbu.
Aşezare
Comuna Valea Iaşului este aşezată în partea de sud a României, la întretăierea meridianului de 24 grade şi 42 minute cu paralela de 45 grade şi 9 minute. Situată în partea de nord-vest a judeţului Argeş, la o distanţă de 5 km de municipiul Curtea de Argeş, 43 km de reşedinţa judeţului, municipiul Piteşti, şi 152 km de capitală, comuna se încadrează la limita externă a Subcarpaţilor Getici, fiind limitată la est de comuna Muşăteşti, la nord de Albeştii de Argeş, la vest de Valea Danului şi la sud de municipiul Curtea de Argeş. Cea mai veche atestare documentară este consemnată în cazul a două sate, satul Cerbureni, în hrisovul din 1 iunie 1475, prin care Basarab cel Bătrân întăreşte jupânului Stance şi fratelui său Badea trei sate întregi şi jumătate din satul Cerbureni, şi satul Valea Iaşului în hrisovul domnesc din 4 aprilie 1523, dat la Târgovişte de voievodul Radu de la Afumaţi, prin care întăreşte Mănăstirii Argeş mai multe sate, printre care şi Iaşii.
Prezentare generală
Comuna Valea Iaşului este constituită din nouă sate (Valea Iaşului, Bădila, Bărbălăteşti, Borovineşti, Cerbureni, Mustăţeşti, Ungureni, Ruginoasa, Valea Uleiului) ce se întind pe o suprafaţă totală de 2.717 ha, unde sunt amplasate 885 de gospodării şi 999 locuinţe.
Potrivit recensământului din ianuarie 2002, populaţia totală stabilă a comunei este de 2.884 locuitori.
Datorită apropierii de zona montană, comuna Valea Iaşului reprezintă o cale de tranzit importantă, fiind străbătută de două drumuri naţionale, respectiv pe o distanţă de 1,5 km de DN7C Curtea de Argeş – Vidraru – Depresiunea Făgăraş şi 5,5 km de DN73C Rm. Vâlcea – Câmpulung Muscel.
Teritoriul comunei a aparţinut Mănăstirii Curtea de Argeş până la reforma agrară din 1864. Din unele date locale, comuna Valea Iaşului apare ca unitate administrativ-teritorială în jurul anului 1785. Aşezările omeneşti au fost dispersate pe dealurile localităţii, pe locul actualelor sate Cerbureni (dealul cu cerbi), Bărbălăteşti (sălaşul bătrânului Barbă Lată), Borovineşti (de-a lungul văii dintre cele două dealuri).
Monumente istorice
În comuna Valea Iaşului există în prezent trei monumente istorice situate într-un cadru natural pitoresc, astfel:
– Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Andrei”, construit în anul 1940 pe culmea unui deal din satul Ungureni, în mijlocul pădurii de brazi, pini şi stejari, unde sunt tratate cu profesionalism diverse afecţiuni ale plămânilor. Poziţia sa privilegiată îl transformă într-o comunitate specifică ce-i asigură pacientului o deplină securitate şi confortul fizic şi psihic necesar integrării rapide într-un nou mod de viaţă;
– Biserica „Adormirea Maicii Domnului” construită în anul 1855 în satul Valea Iaşului;
– Biserica din lemn „Sf. Ioan Botezătorul” construită în anul 1801, două monumente istorice în care ani de-a rândul localnicii din comuna Valea Iaşului au venit să-şi liniştească sufletul, două frânturi ale istoriei localităţii.
Cultura
Cultura se desfăşoară cu precădere în cadrul celor două cămine culturale (situate în satele Valea Iaşului şi Mustăţeşti) şi a celor trei biblioteci (cea comunală cu un număr de 9.200 volume şi cele din cadrul şcolilor generale Valea Iaşului şi Mustăţeşti). Din iunie 2009 s-a înfiinţat ansamblul de cântece şi jocuri populare „Mândruliţa”, director ing. Sorin Calea, coregraf, Stelian Ilie, corepetitor, Ion State. Ansamblul a participat la festivalul judeţean din 29 mai 2010, unde a obţinut un loc fruntaş la prima participare, şi la Zilele comunelor Valea Iaşului, Cicăneşti, Aninoasa, la Zilele Argeşului şi Muscelului, la Festivalul „Brâuleţul” din 2010, unde a luat locul întâi.
Pe 6 iunie 2014 Ansamblul „Mândruliţa” Valea Iasului a câştigat locul I la Concursul de dansuri şi jocuri populare „Constantin Popescu Judeţ”.
Scriitorul Sorin Calea a avut onoarea de a reprezenta cultura română la Barcelona în martie 2012, iar în august acelaşi an a participat la cel mai important târg de carte: „Carte la nisip”- Mangalia, unde a lansat două cărţi, alături de Alex Ştefănescu şi Adrian Cioroianu, fiind singurul argeşean invitat până acum la acest important târg de carte.
Slujbele pentru sărbătorile religioase ortodoxe, precum şi celelalte obiceiuri creştine se oficiază în cele cinci biserici situate în satele: Valea Iaşului, Bărbălăteşti, Borovineşti, Cerbureni şi Mustăţeşti şi în capela din incinta spitalului PNF „Sfântul Andrei”.
La nivel local, sportul este bine definit prin echipa de fotbal a comunei care în anul 2006 a ocupat locul I şi în 2007 locul 2 în divizia D1, în prezent evoluând în Divizia D (Liga a IV-a).
Foarte importantă este existenţa în comuna Valea Iaşului, sat Ungureni, a Spitalului de Pneumoftiziologie cu un număr de 310 paturi, cu două cabinete medicale individuale, o farmacie în satul Valea Iaşului şi într-un viitor apropiat şi în satul Mustăţeşti.
Învăţământul
În comuna Valea Iaşului există o bogată şi frumoasă tradiţie în domeniul învăţământului, aici studiind de-a lungul timpului multe personalităţi care astăzi ocupă importante funcţii în structurile statului, parlamentului, guvernului, învăţământului şi diplomaţiei româneşti.
În prezent există două şcoli generale în satele Valea Iaşului, Mustăţeşti, precum şi două grădiniţe în aceleaşi sate. În comună învaţă 100 de preşcolari şi şcolari, iar alţi 200 merg la şcolile şi liceele din Curtea de Argeş. Condiţiile de învăţământ de la Valea Iaşului sunt excepţionale, unii copii din localităţile învecinate venind să studieze aici.
Investiţii realizate
– Execuţie sediu primărie
– Reabilitare iluminat public în toate satele comunei în condiţii europene
– Introducere reţea de televiziune prin cablu performantă (fibră optică) în toate satele
– Internet
– Finalizarea şi punerea în funcţiune a alimentării cu apă în stale Valea Iaşului – Ungureni cu o lungime de 6,7 km cu 150 de abonaţi
– Extinderea şi modernizarea reţelei de apă a satelor Cerbureni şi Mustăţeşti pe o lungime de 9,5 km cu 189 abonaţi
– Execuţie pod în satul Borovineşti
– Pietruire drumuri comunale pe o lungime de 22 km cuprinzând toate satele
– Igienizarea tuturor văilor şi pâraielor din comună
– Execuţie sprijin de mal prin gabioane în lungime de cca. 100 m pe drumul DC 259 Ungureni – Borovineşti
– Execuţie împrejmuire la cele două cămine culturale (Valea Iaşului şi Mustăţeşti)
– Reabilitare şcoală generală Valea Iaşului (centrală termică, grup sanitar, tâmplărie termopan, gresie şi reparaţii acoperiş)
– Reabilitare şcoală generală Mustăţeşti (centrală termică, grup sanitar, tâmplărie termopan, gresie şi reparaţii acoperiş)
– Înfiinţarea serviciului de salubritate şi concesionarea acestuia către o firmă specializată care a dotat aproximativ 300 de familii cu pubele individuale care sunt ridicate săptămânal.
– Obţinerea unei finanţări de cca 4.000.000 lei pentru canalizarea şi epurarea apelor uzate menajere şi execuţia a 2 km de canalizare
– Achiziţionare excavator şi tractor
– Înfiinţare farmacie în comuna Valea Iaşului, sat Valea Iaşului
– Editarea Buletinului informativ al comunei Valea Iaşului
– Înfiinţarea serviciului de transport public local de persoane, care va asigura cerinţele de deplasare ale cetăţenilor în interiorul comunei, pe trasee şi cu programe de circulaţie prestabilite, în funcţie de cererea de transport a locuitorilor comunei şi de capacitatea disponibilă şi care va asigura o legătură coerentă cu transportul local din Curtea de Argeş.
Activităţi specifice zonei
– Creşterea animalelor
– Cultivarea pământului
– Apicultură
– Cultivarea pomilor fructiferi
Activităţi economice principale
– Industrie alimentară (Fabrica Dr. Oetker Ro)
– Prelucrarea lemnului
Obiective turistice
– Biserica ortodoxă „Sfântul Ioan Sinzianul” – Bărbălăteşti 1801 – monument istoric
– Biserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe” – Borovineşti – monument istoric
– Biserica Valea Iaşului 1855 – monument istoric
Evenimente locale
– Ziua localităţii – 21 mai, Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi maica sa Elena
Facilităţi oferite investitorilor
– Teren pentru parc industrial cu utilităţi: apă, canalizare, gaze
Proiecte de investiţii
– Construire centru de informare turistică
– Reabilitare iluminat public – led-uri
– Construire centrală fotovoltaică – 2 ha
– Asfaltare 10 km de drumuri comunale şi locale
– Finalizare canalizare în 5 sate
– Două grădiniţe cu program prelungit în satele Ungureni şi Mustăţeşti
– Două dispensare umane în satele Ungureni şi Mustăţeşti
– Reabilitarea căminelor culturale din Valea Iaşului şi Mustăţeşti