Dacă stai să-i asculţi pe şefii Învăţământului, afli multe minuni, cum ar fi aia că „şcoala de acasă” a fost o provocare la care s-a făcut faţă prin asumarea responsabilităţii. Înţelegeţi? Adică, n-a fost uşor, dar, cu eforturi susţinute, rezultatele se văd. Sau, mă rog, urmează să se vadă… De fapt, sociologic vorbind, omeneşte vorbind, învăţământul online este un eşec răsunător. Lasă că mulţi, foarte mulţi elevi n-au avut acces la tehnologia necesară, n-au fost racordaţi la nimic, deci n-au putut participa la cursuri! Dar şi în condiţii adecvate – vorba domnului Octavian Mihail Sachelarie – un laptop nu te poate învăța să gândești.
Lipsa vieţii reale în cazul copiilor sau al adolescenţilor va avea efecte negative pe termen lung. Specialiştii se referă, printre altele, la singurătate, însingurare, stres, oboseală, violență. Prin urmare, cum rezolvăm aceste probleme? Cum repornim sistemul? Ce soluţii avem? După cum aţi aflat, autorităţile au anunţat începerea şcolii „faţă în faţă” la 8 februarie. Au anunţat, dar deja nu mai sunt sigure în această privinţă. Motivul e clar: e pandemie. Profesorii nu s-au vaccinat şi, chiar dacă au această intenţie, nu vor reuşi să se imunizeze până la acea dată. Din mai multe motive. Prin urmare, pentru copii e încă riscant să meargă la clasă, să intre în contact cu lumea.
Dar nu numai şcoala are astfel de probleme. Nu vreau să dau un ton pesimist, dar toată lumea observă că vaccinarea merge prost în România. Dozele cu ser trebuie administrate repede populaţiei (60-70%), adică până la vară, fiindcă doar aşa ar putea fi rupt lanţul de contagiune, ţinându-se cont şi de propagarea rapidă a noilor tulpini de virus. Numai că viteza asta de imunizare temporară a „turmei” e mult încetinită în aceste zile. De ce? Suntem „şuntaţi” la doze de către companiile producătoare, nu avem centre suficiente pentru administrare – oamenii fiind nevoiţi să se deplaseze în alte oraşe decât cele de domiciliu – iar organizarea în teritoriu, prin diferite formule de înscriere, lasă mult de dorit.
Citim cu toţii şi auzim tot felul de informaţii în această privinţă. În „Der Spiegel”, de pildă, un expert spune că imunizarea trebuie încheiată până la toamnă, altfel 2021 va fi un an ratat, oamenii continuând să sufere şi să moară din cauza noului coronavirus. Să sperăm că nu va fi aşa, că autorităţile, cu un militar la comandă, se vor regrupa din mers şi vor îndrepta lucrurile. O reuşită în privinţa vaccinării ar putea face uitate multe dintre eşecurile pe care le îndură această ţară.
Un Comentariu
Anonim
„Dacă n-ar fi tragic, te-ai tăvăli de râs”(scuze pt. „stereotipurile” de exprimare, specifice mass-media românești „de azi”) ! Redactorul ȘEF al publicației (de provincie) Argeșul, găsește, EL, de cuviință să îngroașe caricatura lui de SOFISM stupid Ad Verecundiam-pe bani de la guvern !- sofism STUPID de DE RELEVANȚĂ /”Relativ la Modestie”/(!) cu trimiterea „cititorului” , „publicul” (lui), la prestigiosul „Der Spiegel” (german), unde, a auzit, tot Lixandru, că un „medic” și-ar fi exprimat „o OPINIE”(!) care „îi vine mănușă” în pseudo-argumentul (să il numim…”Lixandru” sau, mai bine, „Gaby” !) că Școala românească nu poate reîncepe pe 8 feb. 2021 (după o perioadă de întrerupere de aprox. 1 an), dacă nu s-au „vaccinat” TOȚI profesorii !!! (Acum, între noi fie vorba, dar ȘEFUL Lixandru nu știe „o boală”… nemțește- de exemplu…deosebirea între „die”, „den”, „der” SPIEGEL) !!! BANII, ca banii, dar porcăria „E …prea de TOȚI” !!!