Trăim vremuri tulburi în sănătate, iar „crizele” tot mai dese adâncesc şi mai mult hăul dintre noi şi ţările civilizate. La începutul anului a fost „criza bebeluşilor”, apoi scandalul legat de apa potabilă (sau nu?), iar acum, iată, am intrat în criza… vaccinării.
Epidemie de rujeolă
Concret, la sfârşitul săptămânii, Ministerul Sănătăţii a declarat că s-a declanşat o epidemie de rujeolă, iar trei copii au murit deja. DSP Argeş a emis un comunicat din care aflăm că, din 2014 şi până astăzi, judeţul nostru nu s-a confruntat cu astfel de probleme. Cel mai rău din ultimii cinci ani a fost în 2012, când s-au confirmat 166 cazuri. Este evident faptul că există o corelaţie între vaccinare şi apariţia focarelor cu potenţial epidemic. Probleme cu aprovizionarea nu sunt acum, ne asigură reprezentanţii direcţiei de sănătate publică. În depozitul antiepidemic al DSP Argeş sunt 7.000 doze, iar în teritoriu, la medicii de familie, alte 2.416 doze. Problema e la părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii, în ciuda recomandărilor medicale. De ce se întâmplă asta? La această întrebare ne-a răspuns dr. Sorina Honţaru, directoarea DSP Argeş.
„Este adevărat, unii părinţi refuză vaccinarea copiilor, cred că şi din cauza oamenilor care duc o campanie antivaccinare la nivel naţional. Părerea mea este că ar trebui să iasă în faţă specialişti în domeniu, medici epidemiologi, chiar ministerul care să facă o campanie pro-vaccinare. Cei care nu sunt specialişti în domeniul medical pot vorbi, e dreptul lor, dar normal ar fi ca într-o emisiune să existe ambele părţi care să vină cu argumente pentru o informare cât mai corectă. Cu alte cuvinte, nu e normal să laşi pe cineva care nu este în domeniu să arunce cu noroi în tot ce facem” – ne-a declarat Sorina Honţaru.
Intoxicarea opiniei publice
Aşadar, prima explicaţie este influenţa mass-media. Dacă la radio şi TV emisiunile sunt moderate şi poate fi umblat la acordul fin al calităţii şi informării corecte, nu la fel se poate spune despre online. În momentul de faţă, pe internet e o adevărată frenezie legată de vaccinare. Totul a început de la declaraţiile Oliviei Steer, cunoscută pentru abordările extremiste legate de alimentaţie, investigaţii medicale şi tratamente. Adeptă a aşa zisului stil „raw-vegan”, Olivia Steer este la ora actuală cel mai controversat personaj din mass-media. Deşi criticată de mulţi, într-o oarecare măsură reuşeşte să atragă adepţi care iau de bun tot ce spune, fără să se gândească măcar o clipă că respectiva nu are niciun fel de studii în domeniu şi este doar o „păreristă”. Mai mult decât atât, îi lipseşte orice doză de obiectivitate, căci ceea ce spune şi face nu e altceva decât o consecinţă a unei traume suferite în urmă cu câţiva ani, când şi-a pierdut sora. Sigur, ar fi complet eronat să punem totul în cârca Oliviei Steer. Referindu-ne tot la vaccinare, există mulţi alţi factori care cântăresc greu.
Alţi factori perturbatori
Dacă extindem discuţia din jurul acestui subiect, trebuie precizat faptul că, la nivel naţional, e o mare problemă cu schemele de vaccinare. Vaccinurile ajung cu întârziere la medicii de familie, iar părinţii se văd în imposibilitatea de a-şi vaccina micuţii în termenul prevăzut.
„La fel de adevărat este şi faptul că în cazul anumitor vaccinuri, spre exemplu hexavalentul, au existat discontinuităţi în aprovizionare şi din această cauză au apărut nemulţumiri, însă refuzul de a-ţi vaccina copilul poate avea implicaţii cât se poate de serioase. Nu ne luăm după ce auzim. Vaccinurile înainte să fie puse pe piaţă sunt testate şi verificate. Nimeni nu scoate un vaccin altfel. Fiecare vaccin are eficienţa lui. Unele 95%, altele 90% sau mai puţin, dar o au” – a mai spus directoarea DSP.
De cealaltă parte, sunt o mulţime de cetăţeni săraci şi neinformaţi sau prost informaţi. Aceştia nu-şi vaccinează copiii, la fel cum nu o fac nici sectanţii, spre exemplu. Prin urmare, toţi aceşti factori coroboraţi lasă portiţe epidemiilor. Nu în ultimul rând, am mai scris, sunt comune în Argeş unde abia găseşti un dispensar. În ţară, sunt comune fără un medic de familie. Copilul nevaccinat la timp poate fi contaminat de unul care este tot nevaccinat, dar din cu totul alte considerente. Concluzia? Vaccinarea este o problemă de siguranţă naţională.
Greu cu legea
Actuala lege a drepturilor pacienţilor nu prevede obligativitate, dar să obligi pe cineva prin litera legii este iarăşi greu de acceptat, în condiţiile în care chiar medicii spun că un vaccin poate da naştere unor reacţiii adverse sau unor complicaţii. Astfel, rezultatele sondajelor de opinie sunt departe de a clarifica lucrurile. Ce vor, de fapt, cetăţenii? Dacă este să judecăm prin ce ne-au transmis argeşenii, 50% spun că vaccinarea trebuie să fie obligatorie, iar 54% zic că actuala lege a drepturilor pacienţilor este în regulă. Dintre aceştia, 35% vor o campanie de informare corectă. Ceea ce face Olivia Steer este însă o campanie care creează confuzie şi, desigur, se bate cap în cap cu ceea ce recomandă medicii.
Pe cine credeţi?
Noi putem clarifica lucrurile într-un mod cât se poate de simplu. În cine aveţi încredere? Într-un om traumatizat care-şi expune părerile în mod neprofesional şi fără să aibă studii de profil, într-un om care abuzează de libertatea de exprimare? Sau în cineva care are în spate zeci de ani de studii de specialitate, a participat la congrese şi a văzut poate mii de cazuri practice? Ne întrebăm şi vă întrebăm.
George OLTEANU