O întrebare veche, de 30 de ani
Setea după „cuvântul care zideşte” a fost enormă pentru piteşteni după decembrie 1989. Liberi fiind, oamenii şi-au îndreptat privirea spre cer, atenţia spre cele sfinte, iar paşii spre biserica Lui. Numai că spaţiul liturgic era insuficient în raport cu interesul oamenilor. S-au construit câteva biserici. Dar visul credincioşilor şi al multor reprezentanţi ai clerului era să fie ridicată o catedrală în Piteşti. Acum au primit răspunsul pe care îl aşteptau de amar de ani, peste 30…
Primăria a făcut eforturi
Teoretic, privind la noile Case ale Domnului ridicate din temelii în cartierele oraşului, oricine poate spune că există biserici suficiente. Fotografiile din dronă sau satelit asta ar releva. Însă la nivelul vieţii liturgice, realitatea este cu totul alta. Într-adevăr, în ultimii 30 de ani, administraţia locală, condusă de primarul care a ocupat funcţia timp de 24 de ani, el însuşi creştin-ortodox autentic, a sprijinit parohiile. Mulţi absolvenţi ai Facultăţii de Teologie din Piteşti au găsit înţelegere în birourile edililor de atunci. S-au înfiinţat noi parohii, au fost identificate terenuri şi de la o perioadă la alta, prin diferite zone ale municipiului, au fost înfiinţate şantiere. Rezultatul se vede astăzi cu ochiul liber, construcţiile fiind o mărturie a perioadei de libertate religioasă post-revoluţionară.
Dacă ar veni un înger…
Lasând la o parte anii 2020 şi 2021 în care pandemia a afectat şi viaţa spirituală, până la apariţia blestemăţiei de Covid 19 era tot mai clar, pentru oricine, că spaţiul liturgic din Piteşti era insuficient. În fiecare duminică şi zi de mare sărbătoare, Casele Domnului erau arhipline. Dar cel mai plastic a exprimat realitatea, metaforic, însuşi arhiepiscopul Calinic Argeşeanul, care, la sfinţirea troiţei de pe Strada Mare, pe locul în care a existat biserica „Sf. Nicolae”, a spus: „Dacă în noaptea aceasta ar coborî un înger din cer şi ar suna cu trâmbiţa, spunând tuturor piteştenilor să vină la biserică, toţi în acelaşi timp, până la ultimul, atunci nu ar intra în lăcaşurile de cult decât 2-3% dintre ei…” Şi pentru că tot am pomenit de fosta biserică „Sf. Nicolae”, din centrul urbei, dărâmată în timpul regimului comunist pentru că încurca planul de sistematizare urbană, tocmai ca o compensaţie morală pentru distrugerea ei, mulţi piteşteni îşi doreau ridicarea unei biserici mari, ba chiar a unei catedrale impozante.
Un proiect pierdut
Problema ridicării unei catedrale a început să se facă auzită tot mai mult în anii din urmă. Iar bucuria credincioşilor piteşteni a fost imensă atunci când au aflat că administraţia locală este preocupată de subiect şi chiar va căuta soluţii pentru rezolvarea acestei doleanţe. Era vorba în fapt de găsirea unui teren adecvat, restul cheltuielilor nu ar fi privit administraţia locală şi nu ar fi afectat bugetul municipalităţii. Au început să se vehiculeze mai multe variante, cum ar fi Parcul Finanţele Publice ori Parcul 1907! Altă opţiune ar fi fost terenul pe care ulterior a fost ridicat tribunalul cel nou. Numai că, în ciuda discuţiilor de tot felul şi a încercărilor de a se găsi efectiv o rezolvare, aceasta a întârziat să apară concret. Odată cu instalarea noii conduceri a administraţiei locale, în 2016, s-a crezut din nou că se vor limpezi apele. Anii au trecut. Între timp, în zona centrală a urbei s-au construit sedii de firme, imobile de tot felul, iar proiectul catedralei mult visate a rămas undeva pierdut în negura timpului.
Viceprimarul dă răspunsul
Printre multe alte probleme de larg interes pentru cetăţeni, pe care le-a abordat ieri la o emisiune tv a unui post local, viceprimarul Gelu Tofan a fost nevoit să atingă şi acest subiect. De altfel a fost surprins de intervenţia unui telespectator care a întrebat „frontal” dacă actuala echipă care conduce muncipalitatea sprijină bisericile şi dacă se mai are în vedere reluarea problemei catedralei. Liberalul a fost prompt şi a explicat că şi în trecut au fost ajutate parohiile, iar preoţii vor găsi uşa edililor deschisă pentru orice problemă cu care se confruntă şi care ar putea ţine de administraţia locală. În privinţa locului pentru măreaţa construcţie închinată lui Dumnezeu şi atât de mult dorită deopotrivă de „cler şi popor” după cunoscuta sintagmă, Gelu Tofan, din postura de viceprimar al urbei, a spus răspicat: „Nu se pune problema! Nu ar fi teren, unde s-ar mai putea construi acum o catedrală? Nu, nicidecum. Avem bisericile care sunt, să le păstrăm, să le conservăm şi mergem înainte. Sunt om credincios, piteştenii mă ştiu bine, dar în cazul catedralei nu se mai poate pune problema de aşa ceva, cu părere de rău o spun…”
Un Comentariu
Anonim
Țara arde și baba se piaptănă!