Azi, la şedinţa Colegiului Prefectural Argeş, prefectul Emilian Dragnea a prezentat acţiunile care trebuie întreprinse de primari în vederea bunei desfăşurări a referendumului pentru redefinirea familiei. Mai mult în şoaptă, unii edili s-au arătat iritaţi că se înhamă la o astfel de campanie, nevăzându-i rostul. Cei mai mulţi, însă, vor să aibă succes referendumul. „Vezi să nu faci prezenţă de 110% la vot!”, i-a spus, hâtru, un primar unui coleg al său. Ieri s-a discutat, însă, foarte serios şi despre urşii şi mistreţii care au făcut atât de multe probleme în judeţ.
Referendum cu 520 de secţii de votare
Prefectul i-a instruit pe primari în privinţa preluării buletinelor de vot, organizării secţiilor de votare, a pazei acestora şi altor etape importante din timpul scrutinului. „Sunt organizate 520 de secţii de votare în judeţ şi la fiecare secţie sunt cam 1.000 de buletine de vot cu opţiunile DA şi NU. Nu ar trebui să fie deloc complicat, mai ales că aveţi experienţă în organizarea de alegeri. Votul se va da între orele 7 şi 21 atât sâmbătă, 6 octombrie, cât şi duminică, 7 octombrie. Important de reţinut este că elevii vor face cursuri şi vineri, 5 octombrie, şi luni, 8 octombrie, chiar dacă în mai toate şcolile sunt organizate secţiile de votare. Se face carte, căci e important să se înveţe!”, a spus prefectul.
Pesta porcină
Prefectul a adus apoi în discuţie problema pestei porcine şi a urşilor. El le-a cerut celor prezenţi să facă demersuri mai aplicate pentru a grăbi procesul de obţinere a autorizaţiilor necesare vânării animalelor care fac probleme (ursul, de exemplu, este o specie protejată prin lege, motiv pentru care s-a înmulţit excesiv). „Urşii şi-au făcut apariţia din nou în zone precum Rucăr, Dâmbovicioara sau Câmpulung. Este important să acţionăm ferm pentru a avea situaţia sub control”, a spus prefectul. Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului, până acum s-a reuşit obţinerea aprobării pentru mutarea a doar şapte urşi din Argeş! Procedurile sunt greoaie, cică! În ceea ce priveşte mistreţii, care acum sunt un factor principal de răspândire a virusului pestei porcine, Agenţia de Mediu a informat că au fost „recoltaţi” (împuşcaţi) în judeţ 100 de mistreţi şi la niciunul nu a fost depistat temutul virus. Pesta porcină a dus la decimarea populaţiei de suine din multe zone ale ţării. Recent, virusul şi-a făcut apariţia şi în judeţul vecin Dâmboviţa, dar nu a fost confirmat în Argeş.
Reclamă…
La Colegiul Prefectural a participat şi Pavel Năstase, fost rector al ASE, fost ministru al Educaţiei, acum şef al Institutului Naţional de Administraţie Publică. Vreme de o jumătate de oră, acesta a… făcut reclamă cursurilor organizate de instituţia pe care o conduce şi la care primarii şi funcţionarii pot avea acces contra cost, desigur, „doar să acceseze SEAP-ul (n.r., sistemul de achiziţii publice)”. De asemenea, Năstase a criticat alte cursuri organizate de diverse instituţii pe motiv că „doar se mănâncă bani publici” prin deplasări în care funcţionarii „îşi iau şi nevestele”. În tot acest timp, mulţi primari se uitau la ceas, nerăbdători. „Uite, vezi de ce nu vin eu la aceste şedinţe? Am treabă cu proiectele în comună şi aici pierd timpul!”, se plângea un edil unui alt coleg. Nici directorii de instituţii deconcentrate nu erau mai interesaţi, accesând Facebook-ul sau discutând în şoaptă unii cu alţii.
Subvenţii
De interes a fost scurta prezentare făcută de şeful AJOFM Argeş, Nicolae Bădescu, noilor cuantumuri ale subvenţiilor acordate de stat pentru angajarea anumitor categorii de persoane. Le redăm şi noi aici, mai ales că mulţi agenţi economici sunt interesaţi de sumele puse în joc:
– A fost modificat cuantumul subvenţiei de la 900 lei la 2.250 lei, sumă care se acordă angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET, persoane cu handicap, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială;
– S-a modificat şi cuantumul primei de activare, de la 500 lei la 1.000 lei, primă de care pot beneficia, la cerere, şomerii înregistraţi la agenţiile de resort de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni;
– Pentru angajatorul care încheie un contract de ucenicie se acordă o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, faţă de 1.125 lei până acum;
– De asemenea, pentru angajatorul care încheie un contract de stagiu pentru absolvenţii de învăţământ superior se acordă pe perioada derulării contractului de stagiu o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună faţă de 1.350 lei până acum.
Un Comentariu
Anonim
La multe cursuri care se țin acum a fost înlocuit limbajul de lemn de pe vremea comuniștilor cu un limbaj de plastic, plăcut la ascultare (…uite domne ce deștept este lectorul!) dar din care nu se reține mare lucru.