În căutare de hrană, urșii fac prăpăd la Nucșoara. Eforturile oamenilor de a alunga fiarele sălbatice sunt, de cele mai multe ori, de prisos.
Terorizați de fiarele sălbatice
La Nucșoara, urșii atacă aproape zilnic animalele din gospodăriile localnicilor. Sălbăticiunile omoară în special oi, porci și găini. Terorizați, oamenii nu mai știu cui să-i mai ceară ajutor. La rându-i, primarul comunei, Ion Cojocaru, își face cruce și îi mulțumește lui Dumnezeu că, până acum, nu au fost și victime omenești.
Ion Cojocaru: „Cu urșii avem probleme serioase! Chiar și acum (n.n., la 14 iulie) avem la noi comisia de despăgubiri. Aproape zilnic ne atacă urșii! Omoară oi, porci în special, găini – tot ce prind în ogradă. Eu estimez că pe raza comunei Nucșoara sunt peste 500 de urși. Soluția de a scăpa de pagubele provocate de aceste animale sălbatice este o mai bună gestionare a situației. Vânătoarea ar fi o variantă de luat în calcul. De exemplu, dacă s-ar pune în practică o chestie profesionistă – așa cum procedează cei din Ungaria cu fazanii și căpriorii – atunci și în România s-ar putea face o gestionare eficientă a vânatului. În fiecare an numărul urșilor crește datorită înmulțirii și arealul lor se diminuează. Fiindcă animalul cel mai puternic stă în zona cea mai bună unde găsește mâncare, iar urșii mai mici și mai slabi sunt împinși spre un alt areal. Așa ajung urșii în satele noastre. Și atacă animalele domestice. Deocamdată urșii nu au rănit oameni, dar nu știu cât va mai dura până să existe și victime omenești. Sătenii stau de veghe și îi îndepărtează așa cum pot ei, cu talanga, cu țipete, cu zgomot. Eforturile oamenilor de a alunga fiarele sălbatice sunt, de cele mai multe ori, de prisos. Fiarele sălbatice fac pagubă în toate satele Nucșoarei, dar și în alte comune. Coboară după mâncare și omoară ce găsesc în ogradă. Urșii gunoieri nu vin la noi – ăștia prăduiesc în zona Transfăgărășanului.”
Dreptul la despăgubire
Fermierii pot primi despăgubiri dacă au suferit pierderi din cauza atacurilor fiarelor sălbatice! Ei pot cere bani de la Ministerul Mediului dacă respectă perioada de timp în care se cer despăgubirile și dețin documentele cerute. Constatarea pagubei se face la cererea scrisă a persoanei păgubite, depusă la primăria localității pe teritoriul căreia s-a produs paguba. Cererea se depune în termen de 24 de ore de la data la care persoana a descoperit paguba. Constatarea pagubelor, evaluarea acestora și stabilirea răspunderii civile se realizează de către o comisie, iar convocarea acesteia se face prin grija primarului, în termen de 24 ore de la data înregistrării cererii persoanei păgubite. Atenție! Termenele stabilite pe ore încep să curgă de la ora 0 a zilei următoare, iar termenul care cuprinde sau se sfârșește într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se prelungește până la sfârșitul zilei de lucru următoare. Deciziile în comisie se iau cu votul majorității simple a membrilor prezenți, iar în caz de paritate de voturi, votul decisiv aparține reprezentantului aparatului de specialitate al primarului. De reținut: în toate cazurile, constatarea pagubelor se face în prezența persoanei păgubite sau a unui reprezentant legal al acesteia!
Stabilirea cuantumului despăgubirilor se realizează de către comisie în funcție de cheltuielile efectuate de persoana păgubită până la data producerii pagubei, cu înființarea și întreținerea culturii agricole sau silvice, sau, după caz, în funcție de valoarea de piață, în cazul animalelor domestice.
Dacă ați suferit pierderi, fie că vorbim de vegetal sau zootehnie, cauzate de animalele sălbatice, este dreptul dumneavoastră să cereți despăgubiri de la stat. În plus, autoritățile locale sunt obligate să facă demersuri în numele dumneavoastră, în caz contrar fiind prevăzute amenzi pentru aceștia.