Azi, la conferinţa de presă a Jandarmeriei Argeş, susţinută de inspectorul-şef Gheorghe Lupescu, au participat, ca şi altădată, prefectul Emilian Dragnea şi subprefectul Adrian Bughiu.
Misiuni dificile
Colonelul Lupescu a prezentat activitatea jandarmeriei argeşene din cursul lunii iunie, ocazie cu care a evidenţiat faptul că pe lângă misiuni de asigurare a ordinii publice, de prevenire şi scădere a criminalităţii stradale, punerea în aplicare a 43 mandate de aducere în 14 localităţi din judeţ, efectivele inspectoratului au participat şi la misiuni cu grad ridicat de dificultate şi de risc. Una dintre acestea a fost cea din 25 iunie, când, împreună cu poliţişti de la combaterea criminalităţii organizate, jandarmii argeşeni au acţionat în comunele Crângurile, Dâmboviţa, şi Leordeni pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, care se ocupa cu pornografia infantilă, aspect despre care am relatat la momentul potrivit.
Garduri electrice
Prefectul Dragnea şi subprefectul Bughiu au readus în atenţie pagubele produse de viitura de la Rucăr, unde mai multe case au fost avariate, o femeie a fost grav rănită şi mai multe persoane, printre care şi copii, au fost salvate de furia naturii de pompieri şi de jandarmi. Acolo, spunea prefectul, se impune o reconfigurare a zonei de torent pentru ca situaţia să nu se mai repete. De departe cea mai dificilă situaţie, căreia cel puţin deocamdată nu i s-a găsit rezolvare, o constituie stricăciunile produse în acest an de urşii care continuă să dea iama în gospodăriile locuitorilor din zona montană a judeţului. „După cum v-am mai informat, în pădurile judeţului sunt 1.117 urşi, în loc de 279 cât ar fi efectivul optim, iar lupi erau, la finele anului trecut, 430, în loc de 83. Şi trebuie să avem în vedere că cifrele sunt relative, ştiut fiind că este extrem de dificil să se realizeze un recensământ exact al animalelor sălbatice şi vorbim despre cele protejate. La data de 15 iulie, după cum rezultă şi din rapoartele primite, numai în urma atacurilor urşilor în gospodăriile cetăţeneşti pagubele se ridică la 107.605 lei, iar lupii au produs pagube de numai 6.100 de lei. Deşi am solicitat ministrului de resort aprobare pentru recoltarea (împuşcarea) a 17 urşi şi mutarea altor patru, ni s-a aprobat doar recoltarea a două exemplare, ceea ce s-a şi realizat, iar pentru restul fie nu am primit niciun răspuns, fie au fost respinse”, a declarat Emilian Dragnea.
Potrivit prefectului, o soluţie pentru a ţine urşii departe de gospodăriile oamenilor este instalarea de garduri electrice în comunele limitrofe zonei forestiere şi deja au fost demarate diligenţe în acest sens către decidenţi. Rămâne de văzut dacă şi mai ales când se va aplica soluţia propusă. În altă ordine de idei, s-a discutat despre noul focar de pestă porcină africană din judeţ, unde virusul a fost confirmat la un mistreţ mort. În această situaţie singura soluţie pentru a împiedica răspândirea bolii este împuşcarea a circa 200 porci mistreţi existenţi pe două fonduri de vânătoare învecinate.